PPC vagy SEO? Melyik a jobb stratégia az új vállalkozásom marketing csatornájához?

2

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 2 perc

Ez az egyik olyan kérdés, amelyet gyakran feltesznek a marketing szakemberek. Vagyis, hogy a marketingre szánt keretösszeget SEO-ra vagy PPC-re fordítsuk, vagy esetleg tanácsosabb lenne a kettő között elosztani erőforrásainkat.

digital marketing media UW9Q4EY

A válasz sok mindentől függ, többek között:

 • Milyen eredményei vannak a jelenlegi vállalkozásnak?
 • Milyen költségvetés áll rendelkezésre, amit marketingre lehet fordítani?
 • Mi a cég profilja?
 • Mik az üzleti célok?

Ezek után merül fel a kérdés: vajon jobb-e, ha a kattintásokért fizetsz és a PPC hirdetésekkel kerülsz a Google keresési eredmények élére, vagy esetleg kifizetődőbb, ha inkább egy hosszabb távú organikus, vagyis SEO stratégiába fekteted a pénzed és az energiád?

A döntés meghozatalához meg kell értened a SEO és a PPC előnyeit, illetve hátrányait, valamint azt, hogy miként tud ez a két terület együttműködni a vállalkozásod növekedése érdekében. 

Azt is érdemes kiemelni, hogy a PPC Google optimalizálás nélkül szinte biztosan többe fog kerülni, hiszen, ha lassan töltődik be a weboldalad vagy nincs mobilra is optimalizálva a landing oldalad, akkor az alacsony minőségi mutató növelni fogja a CPC költségeket.

SEO

A SEO folyamatos beruházást igényel. Előfordulhat, hogy alkalmanként fejlesztésekre lesz szükséged és azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy webhelyed soha nem lesz 100%-osan “optimalizálva”.

A folyamatos SEO stratégia magába foglalja:

 • a technikai SEO beállításokat (on-site SEO),
 • a tartalom készítést,
 • a linképítést (off-site SEO),
 • az adatelemzést,
 • és a folyamatos SEO auditokat.

A SEO időigényes és az eredményességet befolyásolhatja az a több száz algoritmus frissítés, amelyet a Google évente végrehajt.

PPC

A PPC Google Ads hirdetésekkel szinte azonnali eredményeket érhetsz el. Nyomon követheted a honlapod forgalmát, a kattintásokat és konverziókat. 

SEO vs PPC

 • Ha gyorsan szeretnél eredményeket elérni – bármennyibe is kerül – válaszd a PPC hirdetéseket.
 • Ha már más forrásokból származnak értékesítéseid és hosszú távon maximalizálni szeretnéd a megtérüléseket, akkor fontold meg a SEO-t.
 • Ha új terméked van, vagy van egy visszautasíthatatlan ajánlatod, akkor próbáld ki a fizetett hirdetéseket. Könnyen és gyorsan forgalmat irányíthatsz a webhelyedre, beállíthatod a hirdetési limitet, és ha úgy látod – szükség esetén kikapcsolhatod a hirdetéseket.
 • Ha tudatosan szeretnéd felépíteni a vállalkozásod tartalom marketinggel ötvözve, akkor kérj ajánlatot működő és eredményes SEO stratégia kidolgozására.

Hibrid választásként úgy is dönthetsz, hogy integrálod mind a SEO-t, mind pedig a PPC-t, így rövidebb, illetve akár hosszabb távon is jó eredményeket érhetsz el az online kereskedelemben. A legtöbb esetben a legideálisabb választás a két terület ötvözése, de ha nem vagy benne biztos, hogy ezt pontosan milyen formában kéne tenned, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk a döntés meghozatalában és a kivitelezésben is – legyen szó SEO-ról, PPC-ről vagy esetleg mindkettőről!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása