Tartalomjegyzék

16 perc /

Rank Math SEO útmutató

Tartalomjegyzék

Napjainkban, a nagy verseny jellemezte digitális környezetben, a keresőoptimalizálás fontosabbá vált, mint valaha. Mivel több millió weboldal verseng a figyelemért, létfontosságú, hogy a webhelyed kiemelkedjen a tömegből.

Itt jön a képbe a Rank Math, egy nagy teljesítményű WordPress-bővítmény, amelyet arra terveztek, hogy segítsen neked optimalizálni weboldaladat a keresőmotorok számára. A Rank Math az oldalon belüli optimalizálástól a kulcsszavak nyomon követéséig számos olyan funkciót kínál, amely által a következő szintre emelheted a SEO-dat.

Ebben a cikkben bemutatjuk a Rank Math-et, megvizsgáljuk, miért tartják a WordPress egyik legjobb SEO-pluginjának, telepítési útmutatót kínálunk, és kiemelünk néhányat a leghasznosabb funkciói közül.

Bemutatkozik a Rank Math

A Rank Math egy keresőoptimalizáláshoz szükséges plugin, amit kifejezetten WordPresshez készítettek. A Bhanu Ahluwalia által vezetett fejlesztőcsapat hozta létre, és 2018 novemberében indult el. Azóta is töretlen sikernek örvend. 

A Rank Math mögött álló csapat célja egy olyan SEO-bővítmény létrehozása volt, amely fejlettebb és funkciógazdagabb, mint az akkoriban divatos WordPress bővítmények, mint például a Yoast SEO és az All in One SEO Pack.

A plugin ingyenes és fizetős verzióval is rendelkezik, de a Rank Math esetében az ingyenes verzió a legtöbb felhasználó számára bőven elegendő. Hiszen olyan funkciókkal rendelkezik, mint a részletes on-page optimalizálás és az .XML-fájl generálása. Ha a fizetnél érte, akkor komplexebb WooCommerce platformot és kulcsszókezelést kaphatsz a pénzedért cserébe.

A Rank Math előnye az átlátható kezelőfelület

A bővítményt már a kezdetektől úgy tervezték, hogy még a kezdők számára is könnyű legyen a használata. Éppen ezért a telepítés után a konfigurációnál lehetőség van az automatikus varázsló kiválasztására, így bárki könnyedén elindulhat a megfelelő SEO beállításokkal. 

A bővítmény minden egyes beállításhoz eszköztájékoztatót és magyarázatot nyújt, ami egyrészt szintén hasznos lehet a SEO-ban járatlan felhasználók számára, másrészt pedig a profiknak további részletes és naprakész adatokat, valamint statisztikákat biztosít a munka folyamán.

A RankMath kezelőfelülete

Ami a stabilitást illeti, a Rank Math-ot úgy tervezték, hogy könnyű és hatékony legyen, tehát nem terheli indokolatlanul a weboldal szerverét, és nem okoz teljesítményproblémákat. Kifejezetten szem előtt tartották még a sebességet, ezért is vették a WordPress-fejlesztés legjobb gyakorlatait alapul. 

Emellett a bővítmény kódja tiszta és jól szervezett, ami megkönnyíti a fejlesztők számára a Rank Math testreszabását és bővítését a saját igényeiknek megfelelően.

Működése a WordPressben

Fontos leszögezni, hogy a Rank Math csak WordPressben érhető el, tehát nem kompatibilis más tartalomkezelő rendszerekkel, mint például a Joomlával vagy a Drupallal. Viszont ami a legfontosabb, hogy a legtöbb modern Wordpress-témával használható, és zökkenőmentesen működik más bővítményekkel.

Amikor használni kezdesz egy plugint, a hatékonyság, a gyorsaság és a stabilitás mellett a biztonságot is figyelembe kell venni. A Rank Math ebben jól teljesít, hiszen rendszeresen jönnek ki újabb és újabb javítások, biztonsági frissítések. Mindemellett a bővítményt folyamatos tesztelésnek és ellenőrzésnek vetik alá, hogy így a WordPress és más bővítmények legújabb verzióival kompatibilis legyen.

Összességében a Rank Math egy nagyra becsült SEO plugin, amely biztonságáról, stabilitásáról és könnyű kialakításáról ismert. A bővítményt a WordPress-felhasználók széles körben elismerik, és a mai napig pozitív értékeléseket kap mind a fejlesztőktől, mind pedig a felhasználóktól.

Azonban, mint minden egyes bővítmény esetében, itt is fontos gondoskodni arról, hogy az naprakész legyen, és hogy megfelelően konvertáld az optimális teljesítmény és biztonság érdekében.

A felhasználók kedvenc Rank Math funkciói

Tartalomelemzés

A Rank Math rendelkezik egy olyan tartalomelemző eszközzel, amely valós idejű javaslatokat ad a tartalom fejlesztésére. Ez az eszköz elemzi a tartalom különféle paramétereit, azaz a szöveg hosszát, a kulcsszavak sűrűséget, a címet, a címsorokat és a meta leírást. Mivel fejlett mesterséges intelligenciáról van szó, ezt bármilyen nyelven képes megtenni.

Valós idejű elemzés- RankMath

Kulcsszavak optimalizálása

A szoftver lehetővé teszi számodra, hogy akár 5 darab különféle kulcsszóra is optimalizáld a tartalmadat, így könnyebbé válik a több kulcsszó megcélzása az adott aloldalon. Ezen kívül elsődleges és másodlagos kulcsszavakat adhatsz meg, a Rank Math pedig képes azokat a keresőben való teljesítményük alapján elemezni, és az ott találtak alapján javaslatokat kínálni.

Title tag (cím) és meta leírás

A Rank Math lehetővé teszi, hogy optimalizáld a címet (title tag) és a meta leírást a keresőmotorok találati oldalain való jobb kattintási arány érdekében. A bővítmény valós idejű előnézetet biztosít arról, hogy a cím és a meta leírás hogyan fog megjelenni a keresési eredményekben, így ennek megfelelően optimalizálhatod a tartalmaidat.

Belső linkrendszer

A plugin tartalmaz egy belső linkelési funkciót, amely releváns belső linkeket javasol az adott tartalomhoz. Ez a tevékenység segíthet javítani a webhelyen történő navigációt és a felhasználói elkötelezettséget, valamint növelheti a rangsorolás sikerességét.

Képek optimalizálása

A Rank Math fejlett képoptimalizálási funkciókat tartalmaz, például a fájlnév alapján képes automatikusan alt címkéket generálni, és optimalizálni a képfájlok méretét. A megfelelő képméret segíthet javítani a webhely betöltési idejét, ezáltal jobb eredményeket érhetsz el a SEO-ban.

xml oldaltérkép

.XML oldaltérkép

 • Automatikus oldaltérkép generálás: A plugin automatikusan generál egy oldaltérképet, így azt neked már csak fel kell töltened a Google Search Console-ba. Mindemellett lehetőséged van testre szabni ezt az oldaltérképet, például bizonyos posztok, taxonómiák és egyéb elemek bevonását vagy kizárását hajthatod végre.
 • Osztott oldaltérkép: A Rank Math lehetővé teszi számodra, hogy az oldaltérképeket több fájlra oszd fel, megkönnyítve ezzel a keresőmotorok számára a webhely feltérképezését és a tartalom indexelését. Az oldaltérképek felosztása egyszerűsíti a nagy, sok tartalommal rendelkező webhelyek kezelését.
 • Képes oldaltérkép: Az .XML oldaltérkép funkción belül a Rank Math kínál egy csak képekkel foglalkozó funkciót is. Ebben az esetben a képekkel kapcsolatos metaadatok kerülnek bele az oldaltérképbe, ezáltal a képeid könnyebben megtalálhatóak a Google számára.
 • Videós sitemap: Ugyanez vonatkozik a videókra.
 • Prioritási és gyakorisági beállítások: Prioritási szinteket állíthatsz be bizonyos poszt típusokhoz és taxonómiákhoz, valamint jelezheted, hogy a keresőrobotok milyen gyakorisággal nézzék át a tartalmaidat.
 • Egyéni poszt típus és taxonómia: A Rank Math támogatja az egyéni poszt típusokat és taxonómiákat, ezáltal könnyen beillesztheted a webhelyed összes, bármilyen jellegű tartalmát az oldaltérképbe.
Rank Math analitika

Search Console

 • Verifikáció: A Rank Math segítségével könnyen összekapcsolhatod a weboldaladat a Google Search Console-lal. A verifikációt követően számos adattal rendelkezhetsz majd, és betekintést nyerhetsz a webhely SEO teljesítményéről, beleértve a keresési lekérdezéseket, megjelenéseket, kattintásokat és egyebeket.
 • Kulcsszavak követése: Mivel a plugin felületén hozzáférhetsz a Search Console-hoz, ezért könnyen nyomon követheted a weboldal teljesítményét bizonyos kulcsszavak és keresési lekérdezések tekintetében. Ez segíthet azonosítani, hogy mely kulcsszavak viszik a legtöbb forgalmat az oldalra.
 • Hibajelentés: A Rank Math tartalmaz egy átfogó hibajelentő eszközt, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan azonosítsd és javítsd a webhelyeden előforduló hibákat. A bővítmény integrálódik a Google Search Console-lal, hogy részletes jelentéseket nyújtson a feltérképezési hibákról és a HTML-problémákról.
 • Indexelési állapot: A Search Console által bármikor ellenőrizheted a különféle aloldalak indexelési állapotát. Ez segíthet abban, hogy átlásd, mely aloldalak indexelése történt már meg és melyeké nem. 
Rank Math séma

Schema Markup (sémajelölés)

A sémajelölés egy strukturált adatszótár, amelyet arra használnak, hogy további kontextust és jelentést adjanak a weboldal tartalmának. Az ott található különböző típusú tartalmakat olyan speciális címkékkel jelöli, amelyek segítenek a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól az adott tartalom.

A sémajelölés a címkék egy meghatározott szótárát, a schema.orgt használja a különböző típusú tartalmak, például cikkek, események, termékek, vélemények, stb leírására. A weboldal HTML-kódjának sémajelöléssel történő kiegészítésével a keresőmotorok könnyebben értelmezhetik a tartalmat, és rich snippeteket jeleníthetnek meg a keresési eredményekben, ami javíthatja az átkattintási arányt, és végső soron nagyobb forgalmat generálhat a weboldalra.

 • Automatizált sémajelölés: A Rank Math tartalmaz egy automatizált sémajelölési funkciót, amely segíthet neked időt és energiát megtakarítani, hiszen így nem kell mindig a sémajelölést manuálisan elvégezned. A bővítmény elemzi a webhely minden egyes oldalának tartalmát, és automatikusan hozzáadja a megfelelő sémajelölést a keresőmotoros láthatóság javítása érdekében.
 • Egyéni sématípusok: A plugin több mint 30 egyéni sématípust kínál, köztük recepteket, eseményeket, termékeket és még sok mást. Ennek köszönhetően úgy adhatsz hozzá strukturált adatokat a weboldaladhoz, hogy nem kell egyéni jelölést létrehoznod vagy fejlesztőt felbérelned.
 • Rich snippet előnézet: A funkció segítségével megnézheted, hogyan jelenik meg a sémamegjelölés a Google találati listájában. 
 • Breadcrumbs jelölés: A breadcrumbs által a keresőrobotok könnyebben megértik a weboldal felépítését. 
 • Local business (helyi vállalkozás) séma: A Rank Math tartalmazza a helyi vállalkozás sémajelölést, amely elengedhetetlen a fizikai telephellyel rendelkező vállalkozások számára. Ez a jelölés fontos információkat szolgáltat a keresőmotorok számára, például a nyitvatartási időt, a címet és a kapcsolattartási adatokat.
 • Videó séma: A videó sémajelölés segít javítani a videós tartalmak láthatóságát a találati listában. Ebben az esetben a jelölés tartalmazza a videó címét, leírását, hosszát, borítóképét. 

AI (mesterséges intelligencia)

 • Automatizált kulcsszókutatás: A Rank Math AI integrációja segíthet neked a kulcsszókutatásban, hiszen az adott tartalmadhoz releváns és jól teljesítő kulcsszavakat tud párosítani. Itt komolyabb nyelvi akadály nem merül fel, bátran használd a magyar nyelvet a tartalomkészítés folyamán.
 • Tartalom optimalizálás: Az AI elemezheti a webhely tartalmát, és módosításokat javasolhat a rangsorolás és a felhasználói elkötelezettség javítása érdekében. Ez magában foglalja a címsorokat, meta leírásokat, a szöveg hosszát, és más, a keresőmotorok rangsorolását befolyásoló elemekre vonatkozó javaslatokat.
 • Képek és sémajelölések automatikus optimalizálása: Ahogy fentebb is írtuk, az automatikus sémajelölés egy nagy húzóerő a Rank Math számára. Mindezt az AI teszi lehetővé. Ugyanez vonatkozik a képekhez tartozó ALT textekre is.
 • Versenytárs-elemzés: Az AI a tartalmaid alapján más weboldalakat keres fel, majd azokat alaposan átfésüli. A megszerzett eredményeket aztán kielemzi, hogy végül javaslatokat adhasson neked.
Rank Math moduláris design

Moduláris design

A Rank Math használata során kiválaszthatod, hogy melyik funkciókat szeretnéd használni, és melyeket nem. Ez lehetővé teszi az egyszerűsített és hatékonyabb felhasználói élményt, mivel a saját igényeidnek leginkább megfelelő funkciókra összpontosíthatsz.

A plugin moduláris felépítése hozzájárul ahhoz, hogy az igényeid változásával további funkciókat adj hozzá vagy távolíts el. Ez megkönnyíti a SEO-erőfeszítések idővel történő skálázását anélkül, hogy más bővítményre vagy eszközre kellene váltanod.

Tehát a kezelőfelület mindenkinek egy kicsit máshogy néz ki. Mindemellett az összes funkció rendszerezve van és egyértelműen fel van címkézve, így bármikor gyorsan hozzáférhetsz a szükséges beállításokhoz.

404

Amikor egy weboldal látogatója megpróbál elérni egy nem létező vagy törölt oldalt, akkor egy 404-es hibaoldal fogadja őt. Ez a probléma negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt és a rangosolási tényezőket. Szerencsére a Rank Math számos olyan megoldással rendelkezik, amely segíthet neked a 404-es hibák kezelésében.

Először is, a Rank Math tartalmaz egy 404-hibanaplót, amely nyomon követi a webhely összes ezzel kapcsolatos hibáját. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy azonosítsd és javítsd a 404-es hibákat okozó törött linkeket vagy hiányzó oldalakat. A 404-es figyelő részletes információt nyújt a hibáról, beleértve a hivatkozó URL-t, a hiba dátumát és időpontját, valamint a hiba előfordulásának számát.

Végül a plugin rendelkezik egy Smart 404 nevű funkcióval is. Ez a megoldás a webhely látogatóinak egy testreszabott 404-es oldalt biztosít, amely kapcsolódó tartalmakat vagy javasolt linkeket mutat meg. Ez segíthet megtartani a látogatókat, és arra ösztönözheti őket, hogy más aloldalakat is felfedezzenek ahelyett, hogy visszatérnének a találati listába.

Rank Math átirányítás beállítás panel

Átirányítások

Az átirányítások alapvető eszközként vannak jelen a webhely URL-struktúrájának kezelésében, a linkek értékének megőrzésében és a felhasználói élmény javításában.

A Rank Math egyik leghasznosabb funkciója az Átirányítások modul. Ez a részleg lehetővé teszi, hogy egyetlen felületről kezeld a webhelyeden lévő összes átirányítását. Itt egyszerűen létrehozhatod a saját átirányításaidat, amiket aztán szerkeszthetsz vagy törölhetsz. Olyan részletes információt kapsz még, mint a forrás URL-címe, a cél URL-címe és az átirányítás használatának száma.

Az átirányítások manuális kezelése mellett a Rank Math tartalmaz automatikus átirányítást is. Ez a funkció előre meghatározott szabályok alapján automatikusan átirányítja a látogatókat a régi URL-ekről az új URL-ekre. Ez akkor lehet hasznos, ha változtatnod kellett a webhely URL-szerkezetén, vagy új domainre tértél át.

Robots.txt

A Robots.txt egy olyan fájl, amely utasítja a keresőrobotokat, hogy a webhely mely aloldalait vagy részeit kell feltérképezni és indexelni. Ez egy alapvető eszköz annak biztosításához, hogy csak a releváns aloldalak jelenjenek meg a keresési eredményekben. A Rank Math számos olyan funkciót tartalmaz, amely segíthet neked hatékonyan kezelni a webhelyed robots.txt fájlját.

Mindjárt fontos megemlíteni a Robots.text szerkesztőt. Itt közvetlenül a Rank Math kezelőfelületéről nyúlhatsz bele a fájlba, így nem kell ismerned a Robots.txt technikai működési elvét.

A másik hasznos funkció a Robots.txt tesztelő eszköz. Ebben az esetben állandóan szemmel tarthatod, hogy minden rendesen működik-e, és nincsenek-e hibák a meglévő beállításokban. Az eszköz részletes információt nyújt arról, hogy mely oldalak vannak blokkolva, és mely oldalakat tapogathatják le a robotok. Emellett kiemeli a fájlban található esetleges szintaxis hibákat, így ezek bármikor javíthatóak.

A Rank Math rendelkezik még egy Advanced Robots.txt eszközzel is. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egyéni szabályokat hozz létre. Például megakadályozhatod, hogy a robotok bizonyos típusú fájlokat vagy könyvtárakat tapogassanak le. 

Google Cégem

Lokális SEO

A lokális SEO a helyi ügyfelekre támaszkodó vállalkozások esetében kulcsfontosságú. Ilyenkor az a cél, hogy a weboldalt lokális kulcsszavakra (helységnév, megye, kerület, stb) optimalizáld. 

A Rank Math egyik leghasznosabb funkciója a lokális SEO szempontjából a Google Cégemmel való integráció. Ez egy ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy online jelenlétüket a Google-on keresztül kezeljék, beleértve leginkább a Google Térképen való megjelenést.

A plugin rendelkezik még egy lokális SEO-val kapcsolatos elemzéssel, ahol egy ellenőrző listát kínál a szükséges, elvégzendő feladatokról. Ide tartozik például a weboldal meta-tagjeinek optimalizálása, a helyspecifikus kulcsszavak beépítése a tartalomba, valamint annak biztosítása, hogy a weboldal neve, címe és telefonszáma minden online listán egységes legyen.

Rank Math útmutató: telepítés és beállítás

A Rank Math első telepítésekor a telepítési folyamat automatikusan elindul, mivel a fejlesztők szeretnék, hogy az alapvető beállítások a lehető leghamarabb elkészüljenek. De lehetőséged van arra, hogy a telepítési folyamatot leállítsd, és a beállításokat kézzel konfiguráld, vagy később indítsd el.

Ha a Rank Math első telepítésekor nem használtad a beállítási varázslót, akkor a WordPress Dashboard > Rank Math > Dashboard > Setup Wizard fülre kattintva újra elindíthatod azt.

A lap megnyitása után megkezdődik a beállítási folyamat, és egy ehhez hasonló felület jelenik meg:

Rank Math telepítése

Első szakasz

Az első szakaszban a beállítási lépéseket láthatod. A Rank Math minden egyes lépésben feltesz néhány alapvető kérdést. A válaszaid alapján a Rank Math konfigurálja a SEO beállításokat.

A következő szakasz a mód kiválasztása. A Rank Math jelenleg 3 üzemmódot támogat. Easy, Advanced, Custom Mode (PRO)

A 3 mód közül bármelyiket kiválaszthatod. A Custom mód jelenleg csak a Rank Math PRO felhasználókra korlátozódik. Ami az Easy és az Advanced lépéseket illeti, ezek nem teljesen különböznek egymástól. A haladó üzemmód több lépést tartalmaz, amelyek néhány további haladó beállítással rendelkezik.

(Bármikor válthatsz módot, így ha nem vagy biztos benne, hogy a haladó módban is képes leszel-e követni a lépéseket, akkor is válaszd mindenképpen azt. Bármikor átkapcsolhatsz a könnyű módra.)

Kompatibilitás

A következő szakasz a kompatibilitás ellenőrzése. A Rank Math a beállítási folyamat megkezdése előtt kompatibilitás-ellenőrzést végez, hogy a későbbiekben ne merüljenek fel ezzel kapcsolatos nehézségek. Ha nincsenek problémák, akkor a következő üzenet jelenik meg:

Rank Math kompatibilitás

A Bővebben gombra kattintva láthatod, hogy milyen teszteket hajtottak végre.

Továbbá itt találhatóak az esetleges konfliktusos bővítményeket is. Ha a Rank Math jelez, nyugodtan kikapcsolhatod őket, mivel a következő lépés az importálásé lesz.

Importálás

Ez a lap megmutatja más SEO pluginekből rendelkezésre álló összes bemeneti adatot, amelyet aztán importálhatsz a Rank Math-be.

Kattints az Importálás indítása gombra, és várd meg, amíg a folyamat befejeződik.

Amikor befejeződött az importálás, kattints a Folytatás gombra.

Rank Math Your Site

Your Site

Ezen a lapon megmondhatod a Rank Mathnak, hogy miről szól az oldalad. Legyen az egy hobbi blog, egy online áruház, egy szervezet weboldala vagy valami más. A válaszod alapján a Rank Math hozzáadja a megfelelő kódot a weboldalhoz, hogy a Google is megértse ezt az információt. 

Business Type

Itt kell beállítanod, hogy konkrétan milyen vállalkozást képvisel a webhelyed. Számos lehetőség közül választhatsz, ezért szánj néhány percet arra, hogy megtaláld azt, amelyik a leginkább megfelelő. Ha nem találod a saját kategóriádat, akkor válaszd az “Organization” opciót.

Website Name

A Google azért használja a webhelyneveket, hogy a felhasználók könnyebben azonosíthassák az adott oldalt a keresési eredményekben.

Website Alternative Name

Itt kell megadnod egy alternatív nevet, azaz például egy rövidítést vagy egy esetlegesen rövidebb formulát. Ez egy opcionális mező.

Person/Organization Name

A neved vagy a vállalkozásod neve kerül ide.

Logo For Google

Válassz ki egy jól kinéző logót, majd töltsd fel azt a Rank Math rendszerébe. A plugin aztán magától hozzáad egy kódot a weboldaladhoz, így a keresőmotorok képesek lesznek hozzád társítani a feltöltött logót.

A minimum felbontás 112×112 pixel.

Default Social Share Image

Amikor a posztod megjelenik a Facebookon, az nem csak egy egy egyszerű link, hanem tartalmaz egy képet, meta leírást és egyéb kiegészítő dolgokat. Alapértelmezés szerint a posztodhoz megosztott kép a posztod kiemelt képe, de a Facebook magából a posztodból is átvehet képeket. Ha nincs kiemelt kép vagy más, a posztod képszekciója üresen jelenik meg, ami nem néz ki jól.

Ezzel a lehetőséggel kiválaszthatsz egy alapértelmezett képet, amelyet minden olyan poszt megosztásakor használhat a Facebook, ahol nem találhatóak képek.

Rank Math és Search Console
Rank Math és Analytics
Rank Math és Ads és emailek

Analytics

A Connect Google Services gombra kattntva összekapcsolhatod a Rank Math fiókodat a Google Analyticssel, a Google Search Console-llal és a Google Adsszel. Itt nem kell mást tenned, mint bejelentkezni, és hozzáférést adni a pluginnak, majd kiválasztani a beállítási varázslóban a tulajdonokat.

Rank Math Sitemap beállítás

Sitemap

Ezt a szekciót érdemes érintetlenül hagyni.

Rank Math további beállítások

Optimization

 • Noindex Empty Category and Tag Archives: A WordPressben minden kategóriának, taxonómiának és címkének van egy archív oldal, amely az adott taxonómia összes bejegyzésének gyűjteménye. Alapértelmezés szerint ezek az archív oldalak indexelve vannak, ami nem gond, viszont vannak olyan kategóriák és címkék, ahol nem található tartalom. Ebben az esetben ezeket mindig érdemes kizárni az indexelésből.
 • Nofollow External Links: Ha szeretnéd, hogy az oldaladról az összes kimenő link automatikusan no-follow legyen, akkor kapcsold be ezt a funkciót. 
 • Open External Links in New Tab/Window: Azaz bármilyen link, legyen az külső vagy belső, új tabon/ablakban fog megnyílni.

És a végére is értél a telepítésnek! 

Tippek a Rank Math gyakorlati használatához

Nézzük most meg, hogyan tudod a gyakorlatban használni a Rank Mathet. Ehhez a Marketing Astro ChatGPT-ről szóló bejegyzését vesszük alapul.

Először is fontos leszögezni, hogy nem muszáj a WordPress tartalomkezelőjében írnod a cikkedet. Bőven elég, ha azt csak átmásolod, viszont néhány módosításra mindenképp szükség lesz.

1. Határozd meg a kulcsszót

Minden egyes cikkhez társítanod kell egy fókusz kulcsszót, hiszen a cél az erre történő optimalizálás. Ehhez érdemes először egy alapos kulcsszókutatást végezned.

Ha kiválasztottad a kulcsszót, egyszerűen gépeld be az itt található rubrikába. 

Rank Math kiemelt kulcsszó

A Rank Math mesterséges intelligenciája ezt követően alaposan kielemzi a készülőben lévő tartalmadat, és ezt figyelembe véve kínál javaslatokat.

2. Előnézet

Rank Math előnézet
Rank Math előnézet teljes ablak

Ez a szekció megmutatja, hogy miként jelenik meg a tartalmad a Google találati listájában. Semmiképp ne hanyagold el, mert a rangsorolási tényezőn kívül itt a felhasználói élmény is sokat számít. Mennyire figyelemfelkeltő a cikk leírása? Mennyire tudod a felhasználót kattintásra ösztönözni? 

Ahogy láthatod, a Rank Math pontos javaslatot ad arra, hogy a leírás, a közvetlen hivatkozás és a cím hány karakter legyen. Ha lehet, próbálj meg a zöld állapotba kerülni, de ha nem sikerül, legalább a narancssárgát célozd meg. 

Elsőre ezek megfogalmazása kicsit furcsa lehet, de hamar bele lehet jönni. Fontos, hogy mind a címnek, mind a közvetlen hivatkozásnak és a leírásnak is tartalmaznia kell a kulcsszót.

3. Alapvető SEO

Rank Math Alapvető SEO

Ez az a szekció, ahol az összes pipának zöldnek kell lennie. Ha a Rank Math már itt valamilyen hibát észlel, akkor a tartalmad SEO szempontból nagyon rosszul fog teljesíteni. 

 • A fókusz kulcsszó megtalálható a címsorban: Azaz az előbbi rubrikába bevitt kulcsszó szerepel mind a címben (title tag), mind pedig a címsor 1-ben (Heading 1). A kettő között az a különbség, hogy a title tag a tartalomkezelő rendszernek (WordPress) szól, míg a címsor 1 a felhasználónak. Ezt nem kell túlgondolni, teljesen rendben van, ha mindkettő megegyezik.
 • A fókusz kulcsszó megtalálható a SEO meta leírásban: A meta leírást az előbb említett előnézeti ablakban tudod módosítani.
 • A fókusz kulcsszó megtalálható az URL-ben: Ezt szintén az előnézeti ablakban adhatod meg.
 • A fókusz kulcsszó megtalálható a tartalom első 10 százalékában: Ez abban segít, hogy a Google számára minél hamarabb egyértelmű legyen, miről is szól a cikk. Írj egy kicsit részletesebb bevezetőt, mondjuk 2-3 bekezdésben, és ezt a pontot sikeresen teljesítetted.
 • A fókusz kulcsszó megtalálható a tartalomban: Ez a pont megvizsgálja, hogy vajon a kulcsszó a tartalom teljes egészében megtalálható-e.
 • A tartalom X hosszúságú: A szöveg hossza kulcsfontosságú a keresőoptimalizálásban. Olyan szinten, hogy a nagyon hosszú tartalmak kiemelkedően jól teljesítenek a találati listában. A hosszú itt 1500+ szavas cikkeknél kezdődik. Tudom, felmerülhet benned az a gondolat, hogy ugyan mégis minek írni ekkora mennyiséget, a felhasználók úgysem olvassák el. Ez nem igaz. Lehet, hogy nem egyszerre, lehet, hogy többször visszatérnek rá, és lehet, hogy ugrálnak a bekezdések között; de igenis elolvassák. Ezért ajánljuk, hogy bátran írj nagyon hosszú tartalmakat.

4. Továbbiak

Rank Math továbbiak

A következő szekcióban a még mindig fontos beállítások találhatóak, viszont itt nem baj, ha nem mindegyiket sikerült kivitelezni.

 • A fókusz kulcsszó megtalálható az alcímekben: A Rank Math itt a címsorokra (címsor 2, címsor 3 vagy Heading 2, Heading 3) utal. A szövegedet mindig oszd fel címsorokra, mert ez egyrészt a Google-nek is segítség, hiszen könnyebben értelmezheti a tartalmat. Másrészt pedig általuk a felhasználó is könnyebben olvas. Minél hosszabb a szöveg, annál több címsort kell alkalmaznod. Maximum 4-5 bekezdésenként érdemes egy újat írni.
 • A fókusz kulcsszó megtalálható egy vagy több kép alt attribútumban: Az alt attribútum lehetővé teszi a gyengénlátók számára, hogy megtudhassák, mi található a képen. A Google a saját képfelismerő szoftverén kívül ezt alkalmazza a képek felcímkézéséhez.
 • Keyword Density is X: Azaz, a kulcsszó sűrűség X. A Rank Math saját kutatása alapján a legeredményesebb az 1-1,5 százalék, de úgy vettük észre, hogy a magyar tartalmaknál a 2,5 százalék is jól működik.
 • Az URL X karakter hosszú: Ez szintén az előnézeti ablakhoz vonatkozik. 
 • Külső oldalra linkelés: Azaz linkelsz-e más oldalra. Fontos, hogy itt lehetőleg ne versenytársa linkelj, hanem tanulmányokra, forrásokra. Ezzel növelni tudod a mondanivalód értékét.
 • Legalább egy, külső forrásra hivatkozó do-follow link megtalálható a tartalomban: Az előbb említett fontos forrásokat mindig do-followra állítsd, mert ezzel bizalmat építhetsz ki a Google szemében.
 • Külső forrásokra hivatkozol, ami SEO szempontból előnyös lehet: Azaz olyan linkről van szó, ahol valódi tartalom található meg (elemzések, kimutatások, edukációs anyagok, stb).
 • Ez a fókusz kulcsszó még nem volt használva: Egy fókusz kulcsszót csak egyszer érdemes használni, hiszen így tudod a legjobban optimalizálni a tartalmadat.
 • Use Content AI to optimise the Post: Azaz használd a Content AI funkciót. Ez a Rank Math fizetős verziójához tartozik, tehát ha az ingyenes csomagot használod, ez a rész sosem lesz kipipálva. Bár e miatt kevesebb lesz az összpontszámod, a tartalom SEO minőségében ez nem játszik szerepet.

5. Cím olvashatósága

Rank Math cím olvashatósága

A példánk esetében ezt a két tulajdonságot láthatod. Ahogy már fentebb említettük, a címben mindig szerepelnie kell a kulcsszónak, így ennél a szekciónál ez a legfőbb dolog. Ami a számokat illeti, a felhasználók szeretik azokat a szövegeket, ahol szám szerepel a címben, mert felkelti az érdeklődést. SEO szempontból viszont ennek nincs akkora jelentősége.

6. Tartalom olvashatósága

Rank Math tartalom olvashatósága

Az utolsó szekcióban három tételt találhatsz:

 • Tartalomjegyzék: A Google nagyon szereti a tartalomjegyzékeket, főleg az előbb említett hosszú cikkeknél. Éppen ezért érdemes egyet telepítened. A WordPressben az új plugin hozzáadása felületen kereshetsz magadnak egyet.
 • A bekezdések megfelelően rövidek: A könnyű olvashatóság érdekében mindig figyelj a bekezdések hosszúságára. Egy bekezdés ne legyen több, mint 4-5 sor. Nagyjából ez az a mennyiség, amit még telefonon is egyszerűen el lehet olvasni.
 • A tartalmadban vannak képek és/vagy videók: A vizuális elemek kulcsfontosságúak. Egyrészt ezzel nyomatékosíthatod a mondanivalódat, magyarázhatod az adott bekezdést, ráadásul esztétikai élményt is kínálhatsz a felhasználó számára.

Ezek lennének az optimalizálás legfontosabb tételei. Érdemes törekedned arra, hogy minél közelebb kerülj a vágyott 100 ponthoz, de ha úgy érzed, hogy a szöveg túl erőltetett lenne néhány beállítással, akkor ebben az esetben mindig a felhasználói élményt válaszd

Rank Math és a versenytársak – miért ezt válaszd? 

Ha szükséged van egy SEO-pluginra a wordpresses weboldaladhoz, a Rank Math egy kiváló választás. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy rendelkezik egy igazán erőteljes ingyenes verzióval, amely számos olyan funkciót kínál, amelyekért más SEO pluginok pénzt kérnek. Ha tehát szűkös a költségvetésed, vagy nem szeretnél fizetni egy SEO bővítményért, a Rank Mathot neked találták ki.

Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a Rank Math-ot a többi SEO plugintól, az a sebessége. Úgy tervezték, hogy könnyű legyen, így nem fogja lassítani a webhelyedet. Ez azért fontos, mert a sebesség döntő tényező a SEO és a felhasználói élmény szempontjából. Ráadásul egyszerű telepíteni és beállítani, ami mindig egy plusz.

Egy másik funkció, amely kiemeli a Rank Math-ot, az a sémajelölés rendszere. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az oldalad jól rankeljen a találati listában. A Rank Math fejlettebb sémajelölést kínál, mint sok más SEO bővítmény, ráadásul mindez elérhető az ingyenes verzióban.

Fontos még megemlíteni a különféle integrációkat, a könnyen kezelhető felhasználói felületet és pluginhoz tartozó gyakori frissítéseket.

Mi évek óta a Rank Math-et alkalmazzuk mind a saját, mind pedig az ügyfeleink weboldalán, és eddig nem futottunk bele egyetlen egy komolyabb hibába sem. Ezért bátran ajánljuk neked is. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás