Tartalomjegyzék

ROAS számítás bemutatása a cégvezetőnek
4 perc /

ROAS jelentése és ROAS számítása az online marketingben

Tartalomjegyzék

ROAS jelentése

A ROAS egy mozaikszó, ami az angol Return on Ad Spend kifejezésből származik. A definíció szerint az egységnyi hirdetési költségek megtérülését és a különféle hirdetéstípusok sikerességét jelenti. Leginkább az adatalapú online marketingben felmerülő fizetett hirdetések esetén szokták emlegetni ezt a kulcsfontosságú teljesítménymutatót.

Ez a mutató az online marketing számos területén megjelenhet annak ellenére is, hogy nem veszi figyelembe a megtérülés idejét. Ilyen terület például az adott marketingcsatorna vagy kampány megtérülésének rendszeres felülvizsgálata, valamint a marketing büdzsé tervezhetősége is. 

A marketingcsatornák közül a legnépszerűbb, online jól mérhető elemek a következők: online PR, social media, SEO, affiliate partnerség, weboldal, PPC hirdetések és kampányok, stb. Tehát minden olyan csatorna ide tartozik, ami részt vesz a konverzió növelésének folyamatában. 

Hogyan mérhető a ROAS? 

A konverzió figyeléséhez a hirdetési platformok és a webanalitikai szoftverek nyújtanak megfelelő segítséget. Érdemes viszont arra is gondolni, hogy a különböző konverziófigyelő megoldások eltérő módon működhetnek, így a riportálásban és a ROAS értékeiben is mások lehetnek. Ilyen szoftver például a Google Analytics.

Amikor több hirdetési kampányt futtatsz egyszerre, akkor különösen hasznos a mutató kiszámítása. Fontos, hogy rendszeresen, minden hónapban ellenőrizd a ROAS eredményeket. Így kiemelheted azokat a kampányokat, amelyek a legnagyobb bevételt hozzák a vállalkozásodban, és amelyek többszörösen megtérítik a marketing költségeidet

Ezáltal lehetőséged nyílik elsősorban azokra a kampányokra koncentrálni, amelyek a legjobb eredményeket hozzák, és maximálisan megtérítik a költségeket.

image 4

ROAS számítása

A mutató kiszámítása az online marketing kampányból származó bruttó bevétel és a hirdetési költségek arányát veszi alapul. Az osztás utáni eredmény azt mutatja meg, hogy minden egyes hirdetési forint mennyi bevételt generál. Maga a számítás nem bonyolult, azonban nagyban megkönnyítheti a marketing büdzsé tervezését.

A számítás képlete: Konverziós érték/fizetett hirdetések költsége, majd ezt szorozd fel 100-zal. Így kapod meg a szám százalékos értékét.

Konverziós érték

A konverzió az az esemény, amikor a potenciális érdeklődő valamilyen cselekvést hajt végre. Ez lehet például egy kapcsolati űrlap kitöltése, feliratkozás, telefonhívás, vásárlás vagy akár visszatérő vásárlás is.

A konverziós érték egy olyan százalékos arány, amely azt mutatja meg, hogy az összes látogatóból hányan végezték el a kívánt cselekvést. Minél magasabb ez az arány, annál hatékonyabb a marketing. Általában 1-5% között mozog ez az érték.

Az alábbi helyzetek lehetségesek:

  • Sok látogató, kevés konverzió: Ebben az esetben a vállalkozás alig keres pénzt, így a megtérülés nem optimális.
  • Sok látogató, sok konverzió: Ez a legkedvezőbb helyzet, mivel a befektetések nemcsak megtérülnek, hanem a vállalkozás jelentős bevételt is generálhat.
  • Kevés látogató, nagyon magas konverzió: Ha ez a helyzet áll fenn, akkor szintén kedvező a megtérülés aránya.
  • Kevés látogató, kevés konverzió: Ez a legrosszabb helyzet, mivel a befektetés nem hozza a várt konverziót és bevételt.

Fizetett hirdetések költsége

A ROAS segít megérteni, hogy milyen arányban térülnek meg a hirdetésre fordított költségeid. Figyelj azonban, hiszen itt nem a teljes marketingköltség számít, hanem csak a kampány során fizetett hirdetések konkrét költsége

Google Ads példa a ROAS számítására

Hoztunk egy példát ahhoz, hogy könnyebben megértsd, hogy miről is van szó a ROAS számítása közben. Tegyük fel, hogy szeretnél csinálni egy Google remarketing kampányt. Amennyiben a hirdetési költséged 10.000 forint és a konverzió miatti bevétel 70.000 forint, úgy a kampány megtérülése a ROAS számítás szerint 700%-os. Ez pedig azt jelenti, hogy a hirdetésre költött forintok átlagosan 7 forintot termelnek.

image 6

ROAS és ROI 

A ROAS és a ROI közötti különbségek nagyon fontosak a marketing stratégiák hatékonyságának megértésében. A ROI a hosszú távú nyereségességet méri, és átfogó betekintést nyújt a hirdetési kampány általános jövedelmezőségébe. 

Míg a ROAS a kampányspecifikus bevételi szintekre összpontosít, és segít optimalizálni a rövid távú stratégiát. Ezzel több hirdetési konverziót és bevételt generálhatsz az ügyfeled vagy magad számára.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a ROAS csak a hirdetésre fordított pénz megtérülését figyeli, míg az ROI az összes marketing tevékenységre fordított befektetés megtérülését mutatja. Ide tartoznak a marketingügynökség bérei, a hirdetésekhez használt szoftverek költségei, a személyes idő- és energiaráfordítás, valamint más költségek. 

Ezeket az összegeket kell összehasonlítani a hirdetések teljesítményével annak érdekében, hogy meghatározhasd, hogy mennyire térül meg az ár. Az ideális helyzet az, ha ez az érték 100% felett van.

ROAS és CPA

A CPA mozaikszó az angol Cost per Action szóból ered, ami az egy konverzióra jutó költséget jelöli. Tehát a CPA azt mutatja meg, hogy egy konverzió eléréséhez mennyi pénzt kell befektetni a teljes hirdetési költség és a konverziók száma alapján kiszámolva. Ez egy fontos mérőszám, amelyre figyelni kell, különösen akkor, ha a célod egy bizonyos mennyiségű konverzió elérése.

Minél alacsonyabb a CPA, azaz minél kevesebb költséggel érhető el egy konverzió, annál jobban teljesít a kampány. Ez azt jelenti, hogy hatékonyan használhatod a hirdetési költségeidet, és eredményesen generálhatsz konverziókat. 

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a CPA csak akkor ad pontos képet, ha minden konverziót egyformán értékelsz. Sok esetben viszont nem egységes a konverziók minősége, különösen az e-kereskedelem területén. A vásárlókat különböző mértékben értékelik attól függően, hogy milyen termékeket vesznek és milyen mennyiségben. 

Ezért a hirdetésre fordított pénz megtérülésének mutatója, azaz a ROAS értékesebbé válik. Figyelembe veszi ugyanis a konverziók értékét és a hirdetésre fordított költségeket is, így segít jobban megérteni, hogy mennyi bevételt generáltál a hirdetéseiddel.

A ROAS a hirdetések megtérülését és sikerességét méri az online marketingben. Hogyan számolhatod ki és hogyan mérheted az ehhez szükséges adatokat? Cikkünkből kiderül!

Konklúzió

A ROAS (Return on Ad Spend) egy fontos teljesítménymutató az online marketingben, ami a hirdetések megtérülését és sikerességét jelenti. Az online kampány bevételének és a hirdetési költségeknek az arányát méri. Az eredmények alapján megtudhatjuk, milyen hatékonyak a hirdetések és mennyi bevételt hoznak. 

A rendszeres ROAS-ellenőrzés segít a kampányok optimalizálásában, valamint a büdzsé hatékonyabb kezelésében. Emellett a CPA (Cost per Action) mutató is fontos, ami az egy konverzióra jutó költséget jelenti. Mindkét mutató segít a hatékonyabb és eredményesebb marketing elérésében és fenntartásában.

Cikkünkben összegeztük a legfontosabb dolgokat a ROAS-sal kapcsolatban. Ahhoz, hogy ezt a mutatót hatékonyan használhasd, szükséged lesz a konverzió mérésére is. Ebben segít neked a Google Analytics is. Arra viszont érdemes figyelned, hogy július 1-től megszűnik a jelenlegi Analytics és a GA4 jön helyette. Olvasd el az erről szóló cikkünket, és lépj időben!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás