Tartalomjegyzék

5 perc /

ROI jelentése és ROI számítása az online marketingben

Tartalomjegyzék

Ha olyan vállalkozásod van, ahol marketingtevékenység is zajlik, akkor bizonyára te is hallottál már a ROI fogalmáról. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott mérőszám ezen a területen, amennyiben valamilyen marketinges tevékenységedről szeretnél megtérülési információkat szerezni. Ez nagyban segíti a vállalkozásod fejlesztését, és azt is, hogy hová érdemes vagy éppen nem érdemes erőforrásokat invesztálni.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a ROI-val és a ROI számításával kapcsolatban. Megtudhatod, hogy milyen esetekben fontos alkalmazni ezt a számítást, illetve azt is, hogyan tudod ezt az értéket egyáltalán kiszámolni. Érdemes tehát továbbolvasni!

ROI jelentése

A ROI egy mozaikszó, ami a Return on Investment angol szó kezdőbetűiből tevődik össze. Ez egy mérőszám, ami a befektetésarányos megtérülését jelöli; tehát azt, hogy az adott marketingtevékenységbe fektetett pénz milyen eredménnyel működött. Ez akkor válik pozitívvá, amikor a ROI 100% feletti értéket mutat, hiszen ekkor nyereséges lett a befektetésed.

Az online marketing melyik területén van jelen aktívan a ROI?

  • A marketingstratégia kialakítása során becsülheted meg a megtérülés várható értékét.
  • Vizsgálhatod a már futó kampányok esetén a megtérülést.
  • Elemezheted az online marketing csatornák jövedelmezőségét.
  • Más online marketing tevékenységekben, trendek követésekor is felhasználhatod.
  • Emellett az üzleti sikerességedet is pozícionálhatod a mérőszám segítségével.

Amint látod, ez a mutató számos területen ad pontos képet a befektetett pénz megtérüléséről. Érdemes tehát alkalmazni a ROI számításának módszerét, hogy a vállalkozásod ne csak egy helyben toporogjon.

image 3

Ezekben az esetekben fontos a ROI

A mutatószám segít felmérni és tervezni a marketingköltségek alakulását, a befektetések összegét és a megtérülését is. Emellett kiemelt szerepe van a költséghatékonyság elérésében, az erőforrások optimalizálásában, valamint a nyereség maximalizálásában is a tervezhetőség által. Nézzük, hogy milyen területeken használhatod a ROI-t a céltudatos tervezéshez!

Kampányok sikerességének meghatározása

A ROI mérőszám lehetővé teszi a kampányok hatékonyságának mérését és összehasonlítását. Segít meghatározni, mely kampányok hozzák a legmagasabb megtérülést, és lehetőséget ad a sikeres kampányok továbbfejlesztésére, valamint a kevésbé eredményes kampányok optimalizálására vagy megszüntetésére.

Marketing büdzsé kialakítása

A mérőszám segít azonosítani a legjobban teljesítő tevékenységeket vagy csatornákat, amelyekre érdemes nagyobb részt fordítani a marketingre elkülönített költségvetésből. Ezzel jelentősen optimalizálhatod a költségeket és a befektetéseket, hogy a legjobb megtérülést érhesd el a hirdetések során.

Segít igazolni a kiadásokat

A ROI segít bizonyítani és megerősíteni az online marketintevékenységek hatékonyságát és a megtérülését. Így sokkal könnyebbé válik a marketing büdzsé (kiadások) tervezése, és a bevételek is tervezhetőbbek lesznek a vállalkozás életében. Ha pedig te is elszámolsz valaki felé, akkor a ROI-val meggyőzheted a döntéshozókat az eredményekről.

Megmutatja, hogy hová érdemes a fókuszt helyezni

A ROI segít azonosítani a legjobban teljesítő területeket, csatornákat vagy tevékenységeket a marketingedben. Ezáltal meghatározható, hogy hová érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni. Ez lehetővé teszi a tartalmi vagy technikai erőforrások hatékonyabb felhasználását és a jobb eredmények elérését.

Marketing trendek követése

A mérőszám segítségével láthatóvá válik, hogy mely területeken és csatornákon érhető el magasabb megtérülés. Például a mérés előtt azt gondolhattad, hogy a rövid tartalmak mennek jól a blogon. A mérés után azonban rájöhettél, hogy a hosszabb tartalmakból érkeznek a megrendelések. Ez lehetővé teszi a marketing stratégiák és taktikák folyamatos optimalizálását, hogy lépést tudj tartani a változó piaci trendekkel és az ügyfeleid preferenciáival is.

image 1

ROI számítása – gyakorlati példákkal

Ahhoz, hogy a ROI számítása zsigerből menjen, érdemes megismerkedned az alapvető fogalmakkal és ezek formáival. A mutatószám alkalmazásával egy egyszerű, de mégis hatékony eszközt kaphatsz az adatalapú marketing során felmerülő döntések meghozatalához és a marketingből származó nyereség maximalizálásához is.

Konverziós érték 

A konverzió egy olyan esemény, amikor a potenciális érdeklődő valamilyen interakciót hajt végre. Ez a konverziós cél lehet például egy kapcsolati űrlap kitöltése, feliratkozás, telefonhívás, vásárlás vagy akár visszatérő vásárlás is. 

A konverziós érték tehát egy százalékos arányszám, ami megmutatja, hogy az összes látogatóból hányan hajtották végre az adott interakciót. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a marketinged. A szám reális értéke körülbelül 1-5% közé tehető.

Az alábbi esetek állhatnak fenn: 

  1. Sok látogató, kevés konverzió: Ebben az esetben a vállalkozás alig keres pénzt, tehát nem a legjobb a megtérülés.
  2. Sok látogató, sok konverzió: Ez a legjobb eset, hiszen a befektetések nemcsak megtérülnek, de rengeteg pénzt kereshet a vállalkozás.
  3. Kevés látogató, nagyon magas konverzió: Amennyiben ez a helyzet áll fenn, úgy szintén remek a megtérülés aránya.
  4. Kevés látogató, kevés konverzió: Ekkor a legrosszabb a megtérülés, hiszen a befektetés egyáltalán nem hozza a várt konverziót és bevételeket.

Marketing büdzsé

Ez az az összeg, amit az online marketing technológiai, tartalmi és hirdetési feladataira különíthetsz el az ügynökség számára vagy magadnak, ha te csinálod a tevékenységet. A pénzösszeg lehet 50.000 forint, de lehet akár 20 millió is attól függően, hogy mekkora értékű terméket vagy szolgáltatást szeretnél értékesíteni, és mennyi bevételt szeretnél ebből látni.

Hogyan számolhatod ki?

A ROI számítás menete nem annyira bonyolult, csak egyszerűen oszd el egymással a konverziós arányt és a marketing büdzsét, és ebből már meg is kapod a mutatószámot. Nézzük meg a számítást egy PPC és egy SEO példán keresztül!

roi

PPC kampány megtérülésének kiszámítása

Tegyük fel, hogy megbízol egy marketingügynökséget a Facebook kampányok megvalósításával. Szeretnéd, hogy ez a kampány egy hónapig fusson, és a lehető legjobb konverziót hozza. Fontos lehet még az is, hogy a kampányolni kívánt infoterméknek nincs bekerülési költség, különben ezt (ÉLÁBÉ) is hozzá kellene számolni a költség oldalhoz.

Az adatokat a Google Analytics segítségével tudod megfelelően mérni a kampányok során, és az ügynökségek is ezt az eszközt használják. 

Az ügynökség díja ebben az esetben 300 000 forint volt, míg marketing célokra 1,5 millió forintos költség keletkezett. A kampányból összesen 3,5 millió forint bevételed származott. A számítások szerint a ROI = (3,7 millió / {1,5 + 0,3 millió forint}) x 100 = 205%-os megtérülést jelent ebben az esetben. 

A ROI és a SEO kapcsolata

A keresőoptimalizálás (SEO) fontos része a tartalomgyártás és a linképítés, amiket érdemes profi szakemberre bízni. Ekkor ugyanis 1-2 éven belül beérik a befektetett munka, ami ezután képes arra, hogy ingyenesen, organikusan tereljen forgalmat a weboldaladra. 

A ROI számítása nem veszi figyelembe a megtérülés idejét, csak a megtérülés tényét. Míg a PPC kampányok jellemzően napokon, heteken belül képesek behozni a szükséges vásárlókat a honlapodra, addig a SEO hosszabb időbeli megtérülést mutat.

image 2

Összegzés

A ROI tehát egy fontos mérőszám az online marketing területén, ami segít a vállalkozás fejlesztésében és a rendelkezésre álló marketing büdzsé hatékonyabb felhasználásában. Ezzel mérhetőek a kampányok és a különféle marketingcsatornák sikeressége is. Így rendszeresen ellenőrizheted és javíthatod a marketingstratégiád, és arra a tevékenységekre fókuszálhatsz, amelyek valódi eredményeket hoznak.

Nem tudod, hogyan kell mérni a konverziót? A Google Analytics segíthet neked ebben! Azonban érdemes résen lenned, hiszen július 1-től megszűnik a jelenlegi Analytics. Lépj időben az erről szóló cikkünk segítségével!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás