Tartalomjegyzék

Barna szemű és hajú lány nagyító lencséjén keresztül néz ki-SEO audit során az alaposság
5 perc /

Milyen problémák derülhetnek ki
SEO audit során?

Tartalomjegyzék

A SEO audit a legjobban talán az orvoshoz járáshoz hasonlítható. Vészhelyzetben akarjuk a leginkább igénybe venni, mégis hosszútávon célravezetőbb, ha folyamatos karbantartás alatt tartjuk SEO eredményeinket (mint ahogyan egészségünket is). Hamarabb kerülhetjük el az esetleges hibákat, és időben észrevehetjük, ha változtatásra van szükség a cél érdekében. Nézzük tehát milyen problémák merülhetnek fel, valamint, hogy javíthatjuk ki azokat!

Mi az a SEO audit és miért van rá szükség?

A SEO audit a weboldal erősségeinek és gyengeségeinek alapos értékelése és elemzése technikai és marketing szempontból.

A vizsgálat szintjétől függően a SEO weboldal audit betekintést nyújt abba, hogy a potenciális ügyfelek hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal, valamint abba, hogy hogyan növelhető a forgalom. 

Egy átfogó SEO audit 5 kulcsfontosságú jelentésben tárja fel a hibákat és problémákat:

Egy férfi és egy nő hibaelhárítás közben 404-es error felirat előtt-SEO audit során előfordulhat, hogy 404-es linkekbe ütközünk

Nézzük a leggyakrabban előforduló hibákat!

Hibás, törött és hiányzó linkek

Nem titok, hogy a Google kereső algoritmusában a linkek az egyik legfontosabb rangsorolási tényezőt jelentik. Különösen ötféle link problémával találkozunk gyakran.

Alacsony minőségű linkek

Minden olyan bejövő link harmadik fél webhelyeiről, amelyek nem adnak hozzáadott értéket a keresési rangsorolásához, és – bizonyos esetekben (ha spam szinten jönnek a rossz linkek) – jelentősen rontják azt.

Törött linkek 

Ez különösen gyakori, amikor a kép fájlok elérési útvonalát megváltoztatják a CMS-platformokon, például a WordPressben, vagy véletlenül megváltoztatják egy bejegyzés URL-címét a közzététel után.

Hiányzó belső hivatkozások

Elszalasztott lehetőségek arra, hogy a saját tartalmaid értékét növeld, valamint úgynevezett bizalmi szavazatot adj egy szerinted megbízható, jó minőséget képviselő oldalnak.

Holt linkek

Régi linkek, amelyek olyan oldalakra vagy fájlokra mutatnak, amelyek már nem szerepelnek a webhelyen.

Vékony vagy duplikált tartalom

A Google azt mondja, hogy a tartalom minősége a legfontosabb rangsorolási tényező, de a minőséget köztudottan nehéz számszerűsíteni. Ezért a kereső óriásnak más jelekre, például a bejövő linkekre, a felhasználói élményre és a teljesítménymutatókra kell támaszkodnia, hogy megpróbálja meghatározni az egyes oldalak minőségét.

Vannak azonban a tartalom minőségének bizonyos aspektusai, amelyek számszerűsíthetők, és a két leggyakoribb probléma a következő:

 1. Vékony tartalom(Thin content): olyan oldalak, amelyek nem tartalmaznak elég tartalmat ahhoz, hogy indokolttá tegyék egy külön oldal létrehozását.
 1. Duplikált tartalom: több oldal azonos vagy nagyon hasonló tartalommal.

Vannak bizonyos forgatókönyvek, ahol az oldalak jogosan tarthatnak kevés tartalmat, ilyenek például a kapcsolatfelvételi oldalak vagy az indexelt bejelentkezési oldalak. A Google képes megérteni, hogy mikor indokolt a vékony tartalom.

A duplikált tartalom viszont nehezebben indokolható, de bizonyos esetekben nehezebb is elkerülni, például olyan termékoldalak esetében, ahol ugyanazon vagy hasonló termékek több változata ugyanazokkal a specifikációkkal vagy funkciókkal rendelkezik, ami megnehezíti az egyedi leírások létrehozását.

Oldalcímek

Az oldalcímek az egyik legerősebb on-page elemek közé tartoznak, mivel mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára kulcsfontosságú információkat nyújtanak az oldalon található tartalomról. Íme néhány leggyakrabban felmerülő probléma:

 • Az oldalcímek hiányoznak
 • Duplikált oldalcímek
 • Túl általánosak vagy homályosak
 • Nem relevánsak a tartalom szempontjából
 • Túl hosszú ahhoz, hogy megjelenjen a SERP-ben

A legsúlyosabb oldalcím-problémák közé tartoznak a megtévesztő vagy tisztességtelen címek, a kattintás csalogató taktikák, vagy olyan címek, amelyek egyszerűen nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy bárki is rájuk kattintson.

Meta leírások

A meta leírások fontos kontextust nyújtanak a felhasználóknak az oldalon található tartalomról, és segítenek nekik kiválasztani, hogy melyik linkre kattintsanak. Meglepő módon a leggyakoribb hiba, hogy a meta leírások teljesen hiányoznak, ami arra kényszeríti a Google-t, hogy egyszerűen az oldal nyitó mondatát mutassa meg. A másik probléma az, hogy vagy túl hosszúak ahhoz, hogy megjelenjenek az organikus listákban, vagy túl rövidek ahhoz, hogy értékes kontextust nyújtsanak.

Nincs sitemap a robots.txt-ben

A robot.txt fájlban érdemes feltüntetni a webhelytérképre mutató linket, hogy a keresőrobotok könnyebben megértsék webhely felépítését, de tapasztalataink alapján ez is gyakran hiányzik.

Hiányzó vagy helytelen címkék használata

Az egész internet több mint fele tartalomkezelő rendszereket (CMS) használ, és e platformok egyik legfontosabb előnye, hogy az olyan dolgokat, mint az oldalcímek és a meta leírások, megadhatod anélkül, hogy jelölnéd az általuk használt címkéket.

Így még a SEO-ról viszonylag keveset is tudó WordPress-felhasználók is valószínűtlen, hogy üresen hagyják az oldalcím mezőt egy új oldal közzététele előtt, de más címkék még akkor is problémásak lehetnek, ha CMS-t használnak.

Általában a következő címkék hiányát vagy helytelen használatát tapasztaljuk, amikor SEO auditot végzünk:

Címsorok

Hiányzó címkék, a különböző címsor címek helytelen használata vagy túl hosszú címsorszöveg.

Hreflang címkék 

Többnyelvű vagy regionális weboldalakon felmerülő végrehajtási problémák, a helytelen nyelvi kódoktól kezdve a hiányzó visszatérési linkeken át a törött linkekig.

Kanonikus címkék 

Hiányzó vagy helytelen kanonikus címkék, amelyek duplikált tartalom feltérképezését és indexelését eredményezhetik.

Lassú betöltési idővel rendelkező oldalak

A betöltési idők még mindig az egyik leggyakrabban megjelölt probléma a SEO ellenőrzések során, és az oldalak sebességéért járó keresési büntetés hamarosan súlyosabb lesz.

Azok az oldalak, amelyek a frissítés után nem töltődnek be 2,5 másodperc vagy annál rövidebb idő alatt, lemaradnak egy kis rangsorolást növelő hatásról, ami azt jelenti, hogy a túl sokáig töltődő oldalak lefelé eshetnek a SERP-ken, miközben a gyorsabb oldalak föléjük emelkednek.

A képek nincsenek optimalizálva

Általános szabály, hogy a képek ne legyenek nagyobbak 1 MB-nál, és érdemes a lehető legnagyobb mértékben tömöríteni anélkül, hogy a minőséget feláldoznád.

A másik gyakori probléma, amit a képekkel kapcsolatban tapasztalunk, hogy hiányzik az alt-szöveg. A képernyőolvasók ezt az információt használják a képek leírására a látássérült felhasználók számára, így az alt-szöveg hiánya nagy akadálymentesítési problémát jelent. A Google is használja ezt az információt, hogy rangsorolja és megjelenítse a képeket a releváns keresések találati listáján.

Hiányzó oldalak és átirányítások

Ahogy egy webhely növekszik, az oldalakat elkerülhetetlenül áthelyezik vagy eltávolítják, és bizonyos esetekben az egész webhelyet máshová helyezhetik át. Ha ez megtörténik, jó eséllyel lesznek olyan bejövő linkek, amelyek olyan oldalakra mutatnak, amelyeket új URL-címre helyeztek át vagy teljesen eltávolítottak.

Ebben az esetben át kell irányítanod a felhasználókat az oldal új verziójára vagy a témához/horgonyszöveghez leginkább kapcsolódó oldalra, amelyre kattintanak, ha az oldal teljesen hiányzik. A 301-es átirányításokkal tudod közölni a keresőmotorokkal és a felhasználókkal, hogy az oldal véglegesen áthelyezésre került.

Soha ne használj többszörös 301-es átirányítást! Ha a jövőben újra akarod használni a kérdéses URL-t, mindig csak egy 301-es átirányítást alkalmazz egy URL-re – ne hozz létre több URL-en keresztül futó átirányítási láncokat!

Az ellenőrzések során találkozunk még olyan alapértelmezett 404-es oldalakkal, amelyek nincsenek optimalizálva. Hozz létre egyéni 404-es oldalakat, amelyeken a weboldal releváns részeire mutató linkek szerepelnek, hogy a felhasználók visszakerüljenek a nyitóoldalra, ha elgépelik az URL-t.

SEO auditot végző nő illusztráció

Milyen gyakran érdemes SEO auditot elvégezni?

Ez több tényezőtől is függ:

 • Weboldal mérete: egy nagyobb weboldal jellemzően gyakoribb auditot igényel. 
 • Az iparági viszonyítási pontok az adott nichen belül: ha a versenytársak a SEO “egészségügy” csúcsán tartják magukat, akkor neked is ezt kell tenned. 
 • A SEO jelenlegi állapota: egy alacsonyabb SEO-állapot pontszámmal rendelkező webhely általában gyakoribb auditokat igényel, amíg el nem ér egy minimális küszöbértéket.  
 • A webes forgalom és a konverzió fontossága az ügyfél eredményei szempontjából: ha az ügyfél nagymértékben támaszkodik az online alapú bevételekre, a SEO-problémákkal sokkal gyakrabban kell foglalkozni. 

Az ügyfél weboldalának méretétől függően például, ha az ügyfél egy kis, helyi vállalkozás, előfordulhat, hogy félévente egy teljes SEO-ellenőrzés elvégzése elegendő.

Egy nagyobb webhely, amely rendszeres tartalommarketing-menetrendet követel, azonban általában heti rendszerességgel igényel auditot, hogy a hibákat a megjelenésükkor fel lehessen fedezni és ki lehessen javítani.  

Akkor is érdemes megfontolni egy audit elvégzését, ha jelentős változás történik a webhelyen vagy a rangsorolási algoritmusban, vagy ha jelentős csökkenést tapasztal az organikus forgalomban.

Reméljük hasznosnak találtátok a cikkünket, és ha SEO-auditra lenne szükségetek, bátran keressetek fel minket

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás