Tartalomjegyzék

Statisztika
6 perc /

SEO esettanulmány – organikus forgalom növelése a szabadulószobában

Tartalomjegyzék

A szabadulószobák népszerűsége vitathatatlan. Hazánkban is sokan ilyen “escape room”-okba szervezik a csapatépítőt vagy az osztálytalálkozót, vagy akár a szülinapi bulijukat. De ahhoz, hogy a csapatok megtalálják az ideális helyszínt, fontos, hogy az adott szabadulószobának jó legyen a SEO-ja.

Miért is? Mert – ahogy a mondás tartja -, ha a Google-ben nem szerepelsz az első két oldalon, nem is létezel. Tehát legyen bármilyen menő, izgalmas vagy bizarr a szabadulószobád, mindenképp fontos az online jelenlétre és az oldalad SEO-jára is odafigyelni. A továbbiakban konkrét példákon keresztül mutatjuk meg, hogy miért!

Az organikus forgalmat jó SEO tevékenységgel növelhetjük
Az organikus forgalmat jó SEO tevékenységgel növelhetjük

A jó SEO boldoggá tesz!

Ezeknek a közös játékoknak a népszerűsége itthon főként Budapesten érhető tetten, ahol sokszor romkocsmák épületeiben, vagy rejtett kis pincékben hozták létre ezeket az “adrenalinközpontokat”.

Ha sikerül megoldani a feladatokat, beindul az agyban a jutalmazásért felelős hormon, azaz a dopamin termelése. Nem csoda tehát, hogy egyre több ilyen szobát nyitnak világszerte. Például az Egyesült Államokban is, ahol ügyfelünk működteti szabadulószobáit.

A 2020-as év azonban az összes iparág számára eddig sosem látott kihívással érkezett. A koronavírus-járvány a szabadulószobák szempontjából akár végzetes is lehetett volna, hiszen az emberek ilyenkor jellemzően kicsi, beltéri szobákban töltenek el egymással viszonylag hosszabb időt.

Az escape roomok azonban nem estek kétségbe, alacsonyabb létszámmal és rendszeres fertőtlenítéssel, “csökkentett üzemmódban”, de működnek. Lássuk, hát, hogy a SEO ebben a viharos időszakban hogyan segíthet!

Megmutatjuk lépésről lépésre, hogy mit kell tenned, hogy az oldalad forgalma  csaknem 90%-kal növekedjen!

Az együttműködés kezdete, elindul a SEO tevékenység

Ügyfelünk egy amerikai szabadulószoba, amely három floridai nagyvárosban működik. Minden helyszínen többféle tematikájú szobák találhatók, jellemzően 2-4 témában. Az escape room eleinte kisebb és nagyobb csoportokat is fogadott, jelenleg viszont csak kis csoportokat fogad a fentebb már említett koronavírus-járvány miatt átalakított stratégia részeként.

Az együttműködés 2020. januárjában indult, majd a járvány miatt szünetelt április, május és június hónapokban. Ez a későbbiekben még fontos lesz!

A közös munkát kulcsszókutatás előzte meg, erre az Ahrefs nevű szoftvert használjuk, ami rengeteg hasznos adattal szolgál. A Site explorer menüt használva például azonnal értékes infomációkat tudhatunk meg egy-egy domainről vagy URL-ről:

9exMgSfOJPqyS0fvicDVPJHPuUG3qh6sUSK2 OikVqMiADTnOHNjSH4LglsMzhDmIUQgj9JcWfEqmC4C1TB

Megállapítottuk az oldal általános kulcsszavait, illetve a team-building, azaz csapatépítéssel kapcsolatos kulcsszavakat. A csapatépítés volt az első, blogban is feldolgozott témakör, a kulcsszókutatást témakutatás követte.

Januártól elkezdődött a linképítési tevékenység, az egyes városok landing page-ét és a főoldalt helyeztük el különféle katalógus és közösségi média oldalakon. Februárban elkészült egy landing oldal a csapatépítéssel kapcsolatban, és arra SEO optimalizált tartalom.

Februártól havonta elkészült egy 1350 szavas blog cikk, illetve 2×750 szavas blog cikk a SEO szempontok figyelembe vételével, az oldal kulcsszavai. Ezeknek a cikkeknek terjesztése is elkezdődött a korábbi felületeken.

Márciusban a munka 8 db offsite content előállításával és a kiválasztott blog vagy közösségi felületekre (tumblr, reddit stb.) való feltöltésével bővült. Az offsite contentek esetén a linkek elhelyezésén van a fő hangsúly, az ügyfél oldalának kulcsszavait helyezzük el a cikkekben, majd ezekre tesszük az ő oldalára mutató linkeket.

Nézzük, hogy a Google Analytics milyen eredményeket mutat az időszakra, az előző évihez képest!

8CBRi3VEuahM6rhNH FBIY8Is4pqGu2nTfZ5W7N2F gyR7F

Három hónap alatt 10%-os növekedés az organikus forgalomban!

És mi a helyzet a revenue-val, tehát az ebből érkező bevételekkel? Még szembeötlőbb a változás!

onkfr281TEqi9nEf

Az organikus forgalomból érkező bevételek megháromszorozódtak, 344,5%-kal nőttek a vizsgált időszakban!

Pandémia hatása a SEO-ra

Márciusban azonban minden tervünket átírta a koronavírus. Három hónap szünet következett az együttműködésben, ami az organikus forgalom alakulásában is szemmel látható visszaesést hozott:

9igfNQ iqB5OkPc4CTtrWIpWinOneSKPJ6RaIG4gayfInnOENF3 UubmHhmflFVIPw pI957BA3GxHXs9mG2d0eBD Ag8c8PrgiZPBfVmffmZAY6PRvLdQtNpOM9kg5EPHpkbogl

Az organikus forgalom tekintetében még látványosabb a görbe változása az előző évhez képest:

7pgOPeggKEs3v0cL4VKW9vz88vx7XkCEFeTPAr0EdbOwyWrPGxvyPizhVz6vXtRAU uRVcZ6gkf5S2TEIAgN5X Vhgf8

Újrakezdés, avagy az organikus forgalom szárnyra kap

Az ügyfél három hónapig szüneteltette a közös munkát, júliusban azonban újrakezdtük a SEO tevékenységet a fent említett cikkek terjesztésével, offsite contentek előállításával. A tevékenység során nyártól egyéb blogokra is helyezünk el linkeket, cserébe az ügyfél oldalán az ő linkük is megjelenhet. Ősztől kupon oldalakkal is indult egy együttműködés a linkek megszerzése érdekében.

A Google Analytics ábráján az oldal összes forgalmának alakulása látható. Ez is növekedni kezdett a járvány indulása és a kezdeti nehézségek után:

G5CQgnQMVFUDbD1X 1zEsrt0CSOhjGHjVjUDxVao7IulL5T45y3gteZyHrKaXo6 x odQgH3Y9l1

Az organikus elérés változása azonban még ennél is elképesztőbb állapotot mutat, főként a 2019-es adatokhoz mérten:

Jó-jó ez látványos, de mik a számok? – gondolod teljesen jogosan. Íme:

yF2X47zbWtkWVQiDsk4xihnMiEAsElG9k T3iUTtl6EmBeYecCdfX0KJ2E01M9rwyXd0nr8QtNMWIktH3EY9075IHncRXHWJAOofUh6uMmplXCkIoZbgaAyjcdz6m Vq

Az összes elérés tekintetében 63,29% növekedés, az organikus forgalomban pedig 202,79% a három hónap alatt!

Az egész évet tekintve:

JSfoPiXbUSScY k4WLhvRG9w4HT1znII9sNSGSGlCBjlrsQi9Oj1z5ybapCuPug8zXoFtAr6jx32LolJ0eQCFSiBhHa51BxzoMA

Az oldal organikus forgalma a SEO tevékenység eredményeképp 89,15%-kal nőtt! Ez a revenue tekintetében:

organic revenue alltime blur

A revenue az egész oldal 9,4%-os növekedéséhez képest is jobban teljesített, 15,24%-kal lett nagyobb a vizsgált időszak végéig.

Egy kis érdekesség

Az oldal más csatornákról érkező forgalma csökkent a 2019. január 1-től 2019. október 8-ig és a 2020. január 1-től 2020. október 8-ig tartó időszakok összehasonlításában. A SEO tevékenység nyomán érkezik a legtöbb látogató az oldalra, a többi csatorna viszonylatában pedig a következőképp változott az elérés:

J9aDLUaKuA2YHEndomfDST2wW4nKEksDfMbPOG8tHx WqhYl6EouOzpthmC4Zaa3IhBwMilKeZISqk2rej2ZyAvYvGGN3ip5VQecvd5lPFvtOjcgMT0UY4SEp566JQ y89rwtU90

A bevételek alakulásának tekintetében hasonló tendencia figyelhető meg:

xZY eJUaA8aZpuom ucNfrp

Miről árulkodik az Ahrefs?

Ahogy korábban már írtunk róla, a kulcsszó- és témakutatáshoz az Ahrefs szoftvert használjuk. Az Ahrefs-ben azonban munkánk eredményeit is láthatjuk.

Az elmúlt évben (2019. november-2020. október) a referring domain-ek száma csaknem a 3,5-szöröse lett: 78-ról 266-ra nőtt. (A referring domain egy olyan egyedi domain, ami a vizsgált URL-re mutató hiperlinkkel rendelkezik.)

eJJobk0XX41ekhg8HthaoWMUS9qomKRSvw4Kd7hcgg bdYzFbey6O0K1Mzwy8OtDVsAq5Q2IJfWnUjXBk0BpNzwutVbAkPvpNucepKwy7otnOeXXGSgRfUUP2TjRIbyFyrll9hhb

A referring pages esetében 204-ről 991-re emelkedett az URL-ünkre mutató oldalak száma. (A referring page az az oldal, amely a vizsgált URL-re mutató hiperlinkekkel rendelkezik. Egy oldalnak több linkje is lehet.)

Az elmúlt 30 napot vizsgálva a referring domainek és referring page-ek esetében kiugró növekedés látható. Az ügyféllel közösen ősszel elindult – fentebb már említett kuponos oldalakkal való együttműködés is szerepet játszhat a növekedésben.

bBmMpE8zbgHQ7XOPnmRdM8NDUZm9CoAqI1unCvWTAhvPdTfpFCxWs8NgkmEQSJqMU2RYCoDV6z6uPofkwYo mhcdBOaJVC56qoZuc3q3SNyE2QsNp4kA1oz XLOCTZgdOiOGikJP

Vizsgáljuk meg az organikus forgalmat Ahrefs-ben is!

Fentebb már láthattuk, hogy a SEO tevékenység szó szerint megdobta az oldal organikus forgalmát! Na de hogy néz ki ez Ahrefs-ben?

gBKfTzXQUDNcMPZ9PbGs9xG8ym7bUELyjBPItPRa9yE9rec1nfnsDaFG75Vj0DdZ

Az organikus forgalom az Ahrefs adatai alapján egy év alatt 2418-ról 9582-re nőtt. Az oldal organikus kulcsszavainak száma – amelyek az első 100 találat között szerepelnek – pedig 1671-ről 5029-re emelkedett. Az alsó ábrán az is látható, hogy az ügyfél kulcsszavai közül mennyi szerepel az első három, a 4-10 és a 11-100. találatok között. 196 kulcsszó az első három találatban szerepel.

Összefoglalás

A SEO tevékenység hatásai tehát hosszú távon érzékelhetők és mérhetők. A SEO ugyan lassabban mutat eredményeket, mint a többi marketingstratégia, de ez az eredmény legtöbbször stabilabb is.

Ahogy fentebb is láthattad, az esetleges akadályok – jelen esetben a koronavírus – miatti megtorpanást, vagy az elérésben jelentkező csökkenést is kevésbé sínyli meg az organikusan szerzett forgalom, mint a többi csatornáról érkező eléréseket.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás