SEO kisokos: felhasználói élmény, mint rangsorolási tényező

2

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 2 perc

Amennyiben saját weboldalad van, azzal lehet, hogy kissé elfogult vagy, de a konstruktív kritikákra mindig oda kell figyelned. A felhasználói élmény ugyanis csak így lesz csillagos ötös, ami nem csak elégedett usereket jelent, hanem a SEO-d szempontjából is kiemelkedő fontosságú. De miért is? Erről tudhatsz meg pár fontos dolgot alábbi cikkünkből!

pexels photo 5325601

Mi az a felhasználói élmény?

A felhasználó élmény nem más, mint amit a user tapasztal, amikor interakcióba lép egy termékkel, szolgáltatással vagy éppen a weboldaladdal. A fogalom magába foglalja azt, hogy az adott egyén mit gondol a terméked vagy site-od hasznosságáról, könnyű használatáról és hatékonyságáról. Vagyis, mit él át, amikor az oldaladat böngészi.

Page Experience Update

A Google 2021 júniusában indította el a Page Experience algoritmus frissítést, ami a nyár végére le is futott, szeptember elejétől véglegesítették. Vagyis most már hivatalosan is rangsorolási tényező, hogy az oldalad milyen felhasználói élményt nyújt, ezt a Google Twitteren is megerősítette szeptember 2-án:

A felhasználói élmény a Google hivatalos leírása szerint magába foglalja a Core Web Vitalst, azaz például a betöltési időt, interaktivitást, az oldal vizuális stabilitását; valamint a mobilbarát oldalt, https protokoll használatát és a tartalmak könnyű elérhetőségét (tolakodó, közbeiktatott hirdetések ne legyenek) az oldalon. A Core Web Vitalst a Google Search Console-ban is ellenőrizheted:

seocikk

A változtatás bevezetésével a felhasználói élmény is egyike lett annak a több száz szignálnak, amit a Google figyelembe vesz, mikor rangsorolja a keresési találatokat. Azt viszont fontos észben tartanod, hogy ugyan a “page experience” fontosabb, mint valaha, a Google ettől még továbbra is a legjobb, leghasznosabb információkat tartalmazó oldalakat próbálja előre rangsorolni, akkor is, ha a felhasználói élmény nem olyan magas szintű, mint egy hasonló tematikájú, de kevesebb információt tartalmazó oldal esetében. Viszont, amennyiben hasonlóan releváns és értékes oldalakról van szó, akkor az oldalélmény döntheti el a versenyt!

Eszközök a jó felhasználói élményért

Az oldalad felhasználói élményének optimalizálásához pedig alább találsz pár hasznos eszközt, amit a Google is ajánl:

  • Ismerd meg azokat az eszközöket, amelyek segítenek a Core Web Vitals mérésében és riportálásában. Ezek az LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) és CLS (Cumulative Layout Shift).
  • A Mobil-FriendlyTest segítségével ellenőrizd, hogy oldalad mobilbarát-e.
  • Ellenőrizd, hogy webhelyed kapcsolata biztonságos-e. Ha az oldal nem HTTPS protokollon keresztül jelenik meg, akkor ide kattintva olvashatsz arról, hogyan védheted webhelyed HTTPS protokollal.
  • Győződj meg arról, hogy a közbeiktatott hirdetések nem teszik a tartalmakat kevésbé hozzáférhetőkké.
  • Ellenőrizd a Google Core Web Vitals irányelveit és a Page Experience GYIK-et.
  • És végül egy jó tanács, kérj visszajelzést az oldalad látogatóitól is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása