Tartalomjegyzék

SEO felirat fehér háttérrel
30 perc /

SEO-lexikon a Marketing Astro-tól

Tartalomjegyzék

Íme a nagy SEO-összefoglalónk, melyben megismerkedhettek:
 • A SEO alapjaival
 • A Google algoritmusokkal
 • Az OnPage SEO-val
 • Az OffPage SEO-val (linképítéssel)
 • A technikai SEO-val és rangsorolással

Search Engine optimization felirat

A három betűs varázsszó: SEO

Aki ma használja az internetet, közvetve vagy közvetlenül, de találkozik a SEO-val. Az angol nyelv egy újabb mozaikszavával állunk szemben: SEO = Search Engine Optimization. Rákeresve a kifejezésre, rengeteg információt találhatunk róla a világ több nyelvén is, ezért viszonylag könnyű elveszni az információ áradatban. Az átláthatóság és teljesség kedvéért mi is összeszedtük, rendszereztük, ugyanakkor frissítettük, kiegészítettük a szakirodalomból összegyűjthető tudásanyagot saját tapasztalatainkkal. 

A SEO maga

A SEO mozaikszó a Search Engine Optimization kifejezésből jött létre. Magyarul Keresőoptimalizálást jelent, vagyis azt a gyakorlatot, amelyet alkalmazva megnövelhetjük egy weboldal, úgynevezett organikus forgalmát, vagyis a keresőmotorok (Google, Bing, Yahoo!) találati listáján mind előkelőbb helyen való szereplésüket anéllkül, hogy azért a honlap fizetett volna a keresőmotornak. Tehát olyan technikák, honlapfejlesztési módszerek összefoglaló neve, melyek vonzóbbá teszik az adott weboldalt mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára.  SEO 2

A SEO elemei

A keresőoptimalizálásnak különböző eszközei vannak, melyeket kettő, gyakran három csoportba sorolnak. Mi az utóbbi szerint tettük:
  •  On Page SEO
   • Tartalom minősége, elrendezése; megfelelő linkek alkalmazása; képek, videók kiválasztása;
 • Horgony- és metaszövegek találó megfogalmazása;
 • Vagyis a minőség, tartalom, relevancia, hitelesség (E-A-T elvek: Expertise-Authoritativeness-Trustworthiness; bővebben lejjebb) biztosítása
 •  Off Page SEO elemek
  • A weboldal elkészítésén túlhaladó, annak további sorsát író elemek: az oldal megosztása; kommentek; felhasználói értékelések; hírlevélre való feliratkozás; linképítés.
 • Technikai SEO
  • Biztosítani az oldal láthatóságát a keresőmotorok számára,
  • Az oldal mobilra optimalizálása,
  • Megfelelő webolalbetöltési sebesség,
  • Robots.txt alkalmazása,
  • Attribútumok (follow/nofollow/sponsored /user generated content),
  • Megfelelő URL megalkotása,
  • SSL beállítása,
  • Canonical beállítása,
  • Hibák: 3xx, 4xx hibák orvoslása átirányítással,
  • Webdesign elemeinek optimalizálása (méret, formátum, betöltési sebesség, jogtisztaság),
  • Meta szöveg feltüntetése.
Ezek az alapvető elemek, de a SEO eszköztára folyamatosan bővül, ahogy a keresőmotorok is mind precízebbek, fejlettebbek és okosabbak (mesterséges intelligencia) lesznek. SEO 3

A SEO lényege

A SEO sikeres alkalmazásának előfeltétele, annak működésének, lényegének megértése. Ha ez megvan, minden eszköze, módszere értelmet nyer, s akár mi magunk is képesek lehetünk bővíteni a SEO eszköztárát egy-egy felhasználóbarát megoldással.  A keresőoptimalizálás ma már egy kevésbé kötött, sokkal inkább gyakorlatias, logikus, kreatív gondolkodást igénylő eljárás. Az optimalizálás során elsősorban a felhasználók igényeit, azzal karöltve a keresőmotorokét kell figyelembe vennünk. Így születhetnek majd egyedi, informatív weboldalak, amik versenghetnek egymással a fogyasztók kattintásaiért. Tíz évvel ezelőtt ez a cikk még más tanácsokat adott volna keresőoptimalizálási tanácsként. Azonban a legforgalmasabb keresőmotor, a Google által kifejlesztett Rank Brain algoritmus 2015-ös bevezetése alapjaiban értelmezte újra a SEO szempontokat.

Mi kell a…

…. Felhasználónak?

A lehető legrövidebb idő alatt, a legrelevánsabb, legátláthatóbb, legcélravezetőbb információ adott témával kapcsolatban.  A kereséseket irányultságuk alapján három fő csoportba oszthatjuk:
 • Informálódás: a keresett kifejezésről szeretnénk több információt kapni (pl.: online marketing),
 • Navigáció: a beírt brand honlapját szeretnénk megtalálni (pl.: Marketing Astro),
 • Vásárlás: a beírt kifejezéssel kapcsolatban szeretnénk üzletet lebonyolítani (pl.: laptop vásárlás online).
SEO 4

….  a keresőmotoroknak, illetve a Google-nek?

A keresőmotorok olyan kényelmi szolgáltatást nyújtó alkalmazások, programok, amik információt szolgáltatnak egy-egy keresett kulcsszóval, kifejezéssel kapcsolatban az interneten elérhető tartalmak közül. Ide sorolhatjuk a Google, Yahoo!, Bing keresőket, mint legnépszerűbb keresőmotorok, de ennél jóval több, közel 30 másik keresőmotor érhető el az interneten. Világviszonylatban a keresések több mint 90%-át Google, vagy a Google-hoz kapcsolódó alkalmazás (GoogleMap, GoogleScholar, YouTube) valamelyikéről indítják. Emiatt a hatalmas forgalom miatt szeretne a legtöbb honlap elsősorban a Google felhasználóinak, illetve a Google-nek megfelelni. Így érthető, hogy a SEO lényegében a Google és látogatóinak ízlése szerint optimalizál. A keresőmotorok célja a fent leírt fogyasztói igények minél hatékonyabb kiszolgálása. Folyamatosan fejlődő rangsorolási szempontjaik az ő igényeik szerint változnak. Ezeknek  a szempontoknak szeretne megfelelni mindenki, aki a SEO-hoz fordul forgalom-növelési céllal. A pontos szempontok, elvileg, nem publikusak, de a tapasztalat alapján a következő három a leglényegesebb:
 • Linkek a honlapon és a honlapra irányulóan,
 • Relevancia, tartalom,
 • Rank Brain (és egyéb algoritmus frissítések a Google-ben).
Ezeken túlmenően fontosak még:
 • Kulcsszavak,
 • Weboldal sebessége,
 • Felhasználóbarát webdesign,
 • Oldaltérkép (Sitemap),
 • Metaszöveg,
 • Horgonyszöveg,
 • Bevonódás a közösségi médiába (Social Media Engagement),
 • Címsorok,
 • Protokoll (https, http),
 • Engagement.
A rangsorolás mechanizmusai pontosan nem ismertek. A SEO-szakik barkóbát játszanak a Google embereivel, akik gyakran virágnyelven fogalmazva potyogtatnak el egy-egy információ morzsát a Google algoritmusainak működését illetően, amik a rangsorolást végzik. Érdemes követni őket a Twitteren! Ezek a rendszerek, ha nem is kiugró mértékben, de folyamatosan változtatják értékelési szempontjaik súlyozását, nagymértékben befolyásolván a találati oldalak rangsorát. De szavunk nem lehet, hiszen a Google Search Central folyamatosan tesz közzé friss “tanácsokat”. A következő rész hamarosan érkezik, amiből megismerhetjük a keresőmotorok működését, a weboldalakkal szemben támasztott követelményeiket, s a felhasználói igényeket a SEO megértése és hatékony alkalmazása érdekében! SEO 5

SE, mint: Search Engine

Mivel egy-egy keresés alkalmával maga a keresőmotorhoz bírálatot weboldalunk felett, ezért érdemes megismernünk annak kiválasztási, rangsorolási módszereit, szempontjait; vagyis hogyan működnek ezek a válaszgépek.

A keresés kezdetei

Az olvasók közül talán már nem sokan emlékeznek a PC, internet vagy okostelefon nélküli időkre, amikor egy releváns információért a könyvtárakban kellett akár órákat is tölteni. Később már elterjedt az internet, s vele egyidejűleg megszülettek az első keresőmotorok is (Wandex, 1993.; Aliweb, 1993; Lycos, 1994;…), amik percekre szűkítették ezeket az órákat. Az igazi áttörést a Google 1996-os megalkotása jelentette, ami újszerű, PageRank algoritmusával lényegesen relevánsabb tartalmakkal szolgálhatott felhasználóinak. Az internet, keresőmotorok fejlődése hasonló jelentőségű mérföldkövek az emberiség történetében, mint a vasút feltalálása volt a 19. században: Kinyílt és felgyorsult, megismerhetővé vált a világ.

A monitor mögött

Az operációs rendszerek, mobilalkalmazások korában az információhoz való hozzáférés szinte már egy második osztályos számára is játszi könnyedséggel megvalósítható. Ennek biztosítása azonban komoly mérnöki, informatikai tevékenység eredménye, s a színes, érthető felület mögött algoritmusok kívülről nehezen érthető sorai kommunikálnak egymással speciális nyelvükön, melyet csak a programozók és más szakemberek értenek meg. Amikor rákeresünk egy kifejezésre a keresőmotorban, másodpercek töredéke alatt listázódik legalább egy oldalnyi találat. Ezt nevezzük SERPs-nek: Search Engine Result Pages: Keresőmotor találati oldalak. Az első helyeken a fizetett hirdetésket láthajuk, majd utána az ún. organikus találatokat, amik saját értékük miatt kerültek a lista elejére. A SEO-t ezen helyek megszerzéséért alkalmazzuk. A jogos kérdés: Miért adott weboldal az első a sorban? A világhálón óriási mennyiségű adat van jelen. A keresőmotorok célja a lehető legtöbb és legjobb minőségű tartalmak felfedezése. Teszik ezt az emberi agy működését felülmúló hatékonysággal azért, hogy egy-egy keresés esetén azok közül a legalkalmasabbnak véltekkel választ szolgáltassanak a felhasználóknak. Ehhez crawlereket, botokat, spidereket (webpászkázókat, pókokat) alkalmaznak, amik sajátos szenzoraikkal letapogatják a weboldalak tartalmát, minőségét, majd algoritmusuk alapján indexxel látják el őket, és a gyűjteményükben (Caffeine) raktározzák, ahonnét, keresés (query) esetén, szintén index alapján, a keresésnek legmegfelelőbb sorrendben a SERPs-en teszik láthatóvá őket.

SEO 6

A keresőmotor mindent lát!?

Nem teljesen. Ahogy az emberi szem, úgy a webpászkázók sem érzékelnek mindent, ezért szükséges olyan “fényben feltüntetni” weboldalainkat, amiben a crawlerek észreveszik őket. Ez a SEO egyik feladata (lsd. Technikai SEO).  A legális crawlerek csak a nyilvánosan elérhető (publicly available) weboldalakat pásztázzák át. Azokat is csak abban az esetben, ha megbizonyosodtak róla, hogy hozzáférhetnek az adatokhoz. A honlapokat, vagy azok bizonyos részeit ugyanis elzárhatjuk a kis tapogatók elől: a “robot.txt” a weboldalak törzskönyvtárában található. Itt adható meg a “disallow” jelzéssel, hogy a spider (=crawler=webpászkázó) megtekintheti-e az adott oldalt, s ha igen, akkor mely részeit. Ezekre példa, mikor regisztrációhóz, jelszóhoz kötött egy oldal hozzáférhetősége, s a belépés után elérhetô adatokat nem szeretnénk nyilvánossá tenni, illetve elérhetővé bárki számára.  Amennyiben nem gondoskodunk a “robot.txt”-ről, akkor a crawler automatikusan letapogatja weboldalunkat. Ha nem tudja eldönteni, hogyan rendelkezett a weboldal tulajdonosa, akkor is érintetlenül hagyja azt. Személyes adatok esetén, amiket semmiképp nem szeretnénk közszemlére tenni, “no-index” meta taggel lássuk el a honlapot, ugyanis nem minden crawler veszi figyelembe a “robot.txt”-t. Ezeket a beállításokat a Google Search Console-ban tehetjük meg.  Webcrawlereket általában a keresőmotorok alkalmaznak. Az interneten nyíltan elérhető oldalakat összekapcsoló linkek hálózatán, mint pókhálón közlekednek a spiderek, s az elérhető és hozzáférhető weboldalakat átpásztázzák, indexet készítenek róluk, s adatbázisukba veszik, ahonnét, keresés esetén elővarázsolják azokat.  Hogy átláthassák az információrengeteget, a spiderek a felfedezőmunkát a szempontjaik (relevancia, linkek száma, látogatottság stb.) szerint legfontosabb URL címekkel kezdik, majd haladnak az adatsűrűségben a linkek vonalán, figyelembe véve közben más instrukciókat is melyek egy-egy “kereszteződésnél” döntőek lehetnek.  A weboldalak természetéből adódóan azok folyamatosan megújulhatnak, ami az újraindexelés igényét veti fel. Ezt meg is teszik a crawlerek, viszont meghatározott szempontok (köztük a népszerűség és relevancia) alapján súlyoznak, hogy melyik honlapot milyen gyakorisággal mérik fel újra. Crawl Budgetnek nevezzük azt az URL mennyiséget, amelyet adott weboldalon a spiderek letapogatnak, biztosítva, hogy a valóban releváns tartalmak kapjanak indexet, hiszen a crawlerek csak egy adott mennyiségű URL-t tudnak feltérképezni egyszerre. Sajnos már a kezdetek kezdetén megjelent itt is a visszaélés, de ezek elsősorban a hírességeket, befolyásosabb üzletembereket találták meg szenzációhajhászat céljából. A webscraperek “tudatosan” “látogatnak” meg egyébként nem nyilvános, vagy “robot.txt.”-n letiltott esetleg “no-index”-elt oldalakat titkos, nem publikus adatok megszerzése céljából. De megfelelő informatikai segítség igénybevételével, ezeknek elejét lehet venni!

Felhasználói igények, rangsorolási szempontok:

Az általános jótanács minden honlapfejlesztőnek/tulajdonosnak, hogy a weboldalt a lehető leginkább fogyasztható tartalommal és formában tegye közzé. Ugyanakkor a kialakításnál fontos figyelembe venni a Google Guidelines-t is, mivel a válaszlehetőségeket Ő nyújtja a fogyasztó elé. A keresőmotorok hasonlóan működnek, mint a pincér egy neves cukrászdában. Ismeri a betérő vendégeket; tudja, hogy karácsonykor bejglit, nyáron jégkrémet, augusztus 20-án az ország tortáját keresik leginkább. Mindig megkérdezi: “Mivel szolgálhatok?” S gyakran maga ajánl finomságot az eddigi fogyasztás alapján. A ház ajánlatait mindig előtérbe helyezi (fizetett hirdetések), aztán olyan sorrendben ajánlja a desszerteket, ami, a pincér tapasztalatai alapján, a legmegfelelőbb a vendégnek. Tehát, bár a fogyasztók kattintásaiért alkalmazzuk a SEO-t, a keresőmotorok kritériumait kell szem előtt tartanunk. Technikailag a rangsorolásokat a keresőmotor algoritmusai végzik. A Google esetében a legfontosabbak a Panda, Pingvin, Hummingbird, Pigeon, Phantom2, Mobilegeddon, Rankbrain, Opossum, Fred, Medic. Ezek megismerése nem kötelező, csupán ajánlott a hatékonyabb SEO-zás érdekében. A következő, harmadik részben róluk lesz szó.

Google algoritmusok

Elérkeztünk a SEO sorozat következő részéhez: a Google algoritmusokhoz. “Állati” lett! Tanulmányozzátok figyelemmel!

SEO 7

Panda, a minőségi tartalomért

 • 2011-ben szűrőként kezdte működését a weboldalak tartalom szerinti osztályozását végző, mára az alap (core) algoritmus részévé vált program.
 • Amiket nem szeret:
  • Duplikált és/ vagy plagizált tartalmakat,
  • Kulcsszavak halmozását,
  • Gyenge minőségű tartalmak (nem felelnek meg az E-A-T irányelveinek).
 • 2015-ös kiegészítője a Doorway Page algoritmus, az előszoba-oldalak kiszűrésére jött létre
  • Az előszobaoldalak keresőmotor-barát módon megszerkesztette oldalak, melyek más oldalakra navigálják el a látogatót, amik nem is nyújtanak releváns információt az eredetileg keresett kifejezéssel kapcsolatban.

Pingvin, a hasznos kapcsolatokért

 • 2012-ben vezették be az algoritmust, mely mára szintén a core részévé vált.
 • Működése valós idejű, vagyis lényegesen gyorsabban reagál a “szabálysértésekre”, de a javításokra is
 • Amiket nem szeret:
  • Spam linkek,
  • Vásárolt vagy cserélt linkeket,
  • A tartalommal nem összeegyeztethető, illetve erőltetett linkeket,
  • Túl-SEO-zott horgonyszövegeket.
 • Google szakemberek nyilatkozata alapján, 2018-tól a weboldalak a “helytelen” linkeltség miatt nem közvetlen büntetést kapnak, csupán az adott linket fokozzák le.
 • Ha ellenőrizni szeretnéd a link-táradat a Google Search Console-on teheted meg. A nem tetsző linkeket a Disavow Links-re kattintva távolíthatod el.

Hummingbird

 • Újabb év, újabb algoritmus: 2013-ban repült be a Google algoritmusok territóriumára.
 • Működése a Pandáéhoz hasonló, de annál fejlettebb. Már nem annyira a kulcsszavakra, inkább az általuk meghatározott témákra, topikokra koncentrál; lehetővé téve a szinonimák gazdagabb használatát a szomantikus kereséssel.
 • Ez nem a kulcsszavak elhagyását jelenti, hanem azok kiterjesztését a másodlagos kulcsszavakra. Érdemes ezért a rokonértelmű szavakat, de még inkább a Google, illetve a versenytársak által használt szinonimákat felkutatni, melynek hatékony eszköze a TF-IDF-módszer. Term frequency-inverse document frequency az angol jelentése a rövidítésnek. A kulcsszavakat az előfordulási gyakoriságuk alapján osztályozza. Emellett tovább elemzi az oldalt, s kigyűjti a leggyakoribb, általánosan előforduló, és a ritkábban, specifikusan, csak adott témánál megjelenő kifejezéseket, s az indexelést ezek mentén végzi el.
 • Amit nem szeret:
  • Kulcsszavak erőltetett használata, értelmetlen halmozása,
  • Nem E-A-T- szerinti, gyenge tartalom.

Pigeon

 • 2015-ben újabb madárral gazdagodott az algoritmus-gyűjtemény, aminek az volt a hivatása, hogy a felhasználók földrajzi helyzetéhez minél közelebbi kapcsolatot mutató releváns oldalakat helyezze a SERP elejére.
 • Azért, hogy elnyerhessük a Pigeon szimpátiáját, hozzunk létre egy Google My Business (Google Cégem) oldalt, s adjuk meg a legtöbb, legpontosabb elérhetőségi adatunkat.
 • Amit nem szeret:
  • Ezen meghatározó adatok hiánya,
  • Nem megfelelő On- és Off-Page alkalmazások (nehézkesen behatárolható, ill. fogyasztható tematika, szegényes webdesign, túl kevés linkeltség).

Phantom2

 • Ez az algoritmus nem különálló, hanem az alapalgoritmus része. 
 • Lényege, hogy a Google oldalminőséget jellemző szempontjait súlyozza, mely befolyással lehet a rangsorolásra is.

Mobilegeddon

 • Tagadhatatlanul s minden téren igaz: ma többször kézenfekvőbb egy-egy keresés lefolytatására a mobilunkat használni, mint az asztali gépet. Erre a Google is rögtön reagált egy újabb algoritmus kifejlesztésével, melyet 2015 tavaszán be is vezetett. 
 • Lényege azoknak az oldalaknak a preferálása, melyeknek elérhető a mobil-változata is.
 • Ezt a beállítást a Google Search Console-ban a Mobile Usability menüpontban teheted meg.
 • 2018. óta a Google a weboldalakat a Mobile-first Indexing alapján vizsgálja, vagyis, elsődlegesen a mobilos megjelenés alapján.
 • Amit nem szeret:
  • Az oldal mobil-változatának hiánya vagy gyenge minősége

RankBrain

 • Ez az úttörő algoritmus forradalmasította a keresőmotorok (pontosabban a Google) keresési mechanizmusát. Pontos működési elve nem lett nyilvánosságra hozva, de szakértői elemzések és a gyakorlat alapján a következőket lehet elmondani:
 • A RankBrain egy Machine Learning System, vagyis gépi tanulás rendszer, mely az AI (= Artificial Intelligence),mesterséges intelligenciát alkalmazza a keresések során. Megérti a keresésünk szemantikus jelentését, vagyis nem csak kulcsszavak egymásutániságában, hanem azok valódi jelentésében gondolkodik. Nem a felhasználóak kell a legtökéletesebb kulcsszót kigondolnia; neki csupán a kérdést kell feltenni, s a Google nyújtja is a választ.
 • Segít a Google-nek megérteni, hogy egy weboldal hogyan kapcsolódhat egy olyan beírt kifejezéshez, amiben nem szerepelnek az oldal kulcsszavai.
 • Az alap algoritmus része, s a harmadik legfontosabb rangsorolási szempont a linkeltség és a tartalom mellett.
 • Működésének lényege:
  • Entitásokat használ, amik konkrét, a keresőmotor által ismert fogalmakat jelölnek. Ezeket lefordítja matematikai nyelvre, majd nagyobb szócsoportokba rendezi őket. Az ilyen nagyobb csoportokhoz pedig találati oldalakat rendel.
  • A még nem ismert keresett fogalom, szószerkezet esetén a már elmentett entitásokhoz leginkább hasonlító találatokat adja ki, s figyeli, elemzi a felhasználói reakciót (visszapattintás, honlapon eltöltött idő stb.), s tanul az esetből, hogy legközelebb eredményesebb találatokkal szolgálhasson. A korábbi keresések során tapasztaltakat, tanultakat veszi mindig alapul.
  • A felhasználónak a keresési eredményekre adott reakciójának (kattintás, weboldalon eltöltött idő, egyéb konverzió, engagement stb.) folyamatos figyelése, értékelése, mely alapján javíthaja a relevanciát.
  • Érdeme még a szinonimák és a ragozott alakok megfelelő értelmezése.
 • Mi hívta életre?
  • Szerencsére most még tudunk a Google-nek is újat mutatni; ha nem is sokáig. Bár csak a keresések kevesebb mint negyedében, de minden nap írunk be olyan szavakat vagy szószerkezeteket, amik a Google számára egyelőre ismeretlenek, vagyis nem entitások. 
  • Azért, hogy ezekre a keresésekre is releváns találatokkal válaszolhasson, fejlesztette ki a RankBraint, amit, egyelőre, elsősorban csak az ilyen kereséseknél alkalmaz.
  • Célja tehát jobban megérteni a legújabb kereséseket is.
 • Miket figyel a RankBrain tanulása során:
  • CTR = Click Through Rate = Átkattintási arány: Adott weboldal bizonyos kulcsszóra rákeresve hányszor kap kattintást.
   • Google szakemberek nyilatkozata szerint, ez nem rangsorolási tényező.
   • A gyakorlat szerint: aki be van jelentkezve Google-be, nála előbbre kerülnek a gyakrabban kattintott oldalak.
  • Bounce Rate = Visszapattanási arány = Az oldalról való visszakattintás
   • Ugyanaz a helyzet, mint a CTR esetén: a Google tagadja, hogy beleszámítanak a rangsorolásba.
  • Weboldalon eltöltött idő.
  • Mindhárom mérőszám esetén azt hozzák fel, hogy könnyen spamelhetőek, s nem releváns értékekkel szolgálnak. Például az sem tisztázott, hogy ha egy oldalon CTA-re kattintunk, s az elvisz egy másik oldalra, akkor az visszakattintásnak számít-e.
 • Optimalizáció RankBrainre
  • A lényeg továbbra sem változott: hiteles, értékes tartalom gyártása (E-A-T elv) a lehető legfogyaszthatóbb formában, közérthető megfogalmazásban! A korábbi, kulcsszóhalmozáson alapuló, erőltetett “szövegelés” ma már süket fülekre talál a Google-nél.
 • Amit nem szeret:
  • Kevés idő a honlapon,
  • Alacsony CTR,
  • Alacsony aktivitás az oldalon.

Opossum

 • A fenti algoritmusok eredményeit tovább finomítja, s a felhasználóhoz földrajzilag közelebb eső eredményeket listázza ki.
 • Helyspecifikus kulcsszavak organikus beépítésével az Opossum kedvében járhatunk.
 • Általa előnybe kerültek a kisebb helyi vállalkozások is!

Fred

 • A 2017-ben bevezetett algoritmus a Google Webmaster Guidelines alapján szemrevételezi a honlapokat.
 • Amit nem szeret: ezen alapelvek megsértését:
  • Reklám szagú tartalom,
  • Reklámok előtérben való elhelyezése,
  • Erőltetett kulcsszavak, linkek.

Mobil sebesség algoritmus

 • A mobilos betöltési sebesség alapján bírálta az oldalakat.

SEO 8

Medic

 • 2018-ban a Google is orvosi beavatkozáshoz folyamodott, s működésbe lendítette a Medic algoritmust.
 • Adott oldal hitelességét, megbízhatóságát vizsgálja annak tartalma, valamint linkjei alapján.
 • Az E-A-T elvek (Expert- Authoritative-Trustworthy: Szakértelem-Hitelesség-Megbízhatóság) betartásával  a Medic kedvében járhatunk.
 • Amit nem szeret:
  • E-A-T elvek nem követése,
  • Megbízható linkek hiánya,
  • Spam linkek.

BERT algoritmus

 • 2019-ben élesítették az új algoritmust, mely ismét finomította a Google keresés-megértő képességét.
 • A mozaikszó jelenése: Bidirectional Encoder Representations from Transformers
 • Hasonlít a RankBrainre; s szintén a mesterséges intelligenciát alkalmazza. Azzal együtt, s nem ellene vagy nélküle működik.
 • Lényege:
  • Segít a Google-nek megérteni a hétköznapi szövegeket is, észrevenni az árnyalatnyi jelentésbeli különbségeket,
  • Főleg a hosszabb (long tail) kifejezéseknél érezhető a hatása.
 • Újabb fogalom: Neural Matching
  • A szavakat a keresési eredményekkel összekapcsolni hivatott, szintén a mesterséges intelligencián alapuló rendszer.
  • A lekérdezéseket rendeli a fogalmakhoz a keresések során, amit összevet a korábbi keresési tapasztalatokkal a RankBrain, s összeállítja a relevánsnak vélt SERP-et (találati oldalt). 
Vegyünk egy nagy levegőt! Érleljük magunkban az olvasottakat a negyedik rész érkeztéig, amiben végre elkezdhetjük tárgyalni a SEO gyakorlati megvalósításának lépéseit!

SEO a gyakorlatban: OnPage SEO

Gyakorlati megvalósításának folyamatát most kezdjük igazán részletezni. Haladjunk sorjában! Jöjjön, ami rajtunk múlik: OnPage SEO!

SEO a gyakorlatban

Bármely weboldal akkor listázódhat ki a SERP-ken, ha nincs leblokkolva a crawlerek elől, jól értelmezhető, releváns tartalommal rendelkezik, s fel van fűzve a linkek hálójára. Ezen kritériumok mentén módosítjuk vagy hozzuk létre honlapunkat, mikor SEO-t alkalmazunk. Fentebb említettük az OnPage, OffPage és Technical SEO-t. Vegyük sorra, értelmezzük mindegyiket a keresőmotorok működéselvének ismeretében!SEO 9

OnPage SEO, ami minket illet

Ezek azok az elemek, amik a weboldalt megalkotó, fejlesztő emberektől, azok hozzáértésétől függnek. Ide tartoznak: 
 • Tartalom (relevancia, kulcsszavak, egyediség, szóhasználat),
 • Tartalom formázása (címsorok, kiemelések, betűtípus és méret),
 • Honlap szerkezete (menü szerkezete, komment lehetőségek, keresés oldalon belül, felhasználóbarát oldal),
 • User experience,
 • Webdesign,
 • Metaszöveg,
 • Képek alt text-je,
 • URL-struktúra,
 • Elsődleges kulcsszó (primary keyword),
 • Oldal címe (title),
 • Weboldal URL-je,
 • Címsorok (headingek: H1, H2),
 • Meta leírás (meta description),
 • Képek címe (image title), alt text,
 • Maga a tartalom (paragrafusok, bekezdések, szöveg).

SEO 10

TARTALOM

Az internet célja az információ áramoltatása.

 • Az információ, az ELTE Bölcsészettudományi Kara szerint: “Általános értelemben információ minden olyan jel, szimbólum vagy jelzés, amellyel az ember képes más emberre hatni oly módon, hogy ettől annak viselkedése megváltozzék.”
 • Az interneten megjelenő tartalomdömpingből gyakran nehéz kiválogatni a valódi információt hordozókat. A weboldalak nagyon sok mindent elbírnak; a felhasználó sokszor kattint, gyakran görget, a társadalom IQ szintje mégsem nőtt azonos mértékben az interneten eltöltött idővel.
 • Mi lehet a baj?
  • Az emberek mindent tudni szeretnének, MOST azonnal! Azzal már kevésbé törődnek, hogy az információ milyen forrásból származik. A kereső által feldobott első 3-5 találat létezik csak válaszlehetőségként.
  • Általában a gyors “tudásra” törekednek. Ha már valami több mint 5 perc olvasást igényel, inkább neki se látnak.
  • Azonban, ha képpel, rövid videóval van egy tartalom illusztrálva, megnő az érdeklődés.
  • Felületes ismeretek megszerzésével is megelégszik az internetezők java része.
  • Leggyakrabban EGY keresőmotorra bízzák az információszerzést: a Google-re. Ami a Google-nek nem érték, az a szemnek láthatatlan…
 • Mit jelentenek ezek a SEO-szakembereknek és a tartalomíróknak?
  • Akkor hozzunk létre tartalmat, ha annak van valós célja, mondanivalója. Csak a kattintásokért, oldallátogatottság növeléséért, linkszerzésért ne! Egyfelől a Google ezeket észre fogja venni, s a rangsorolásnál figyelembe veszi, másfelől a felhasználókat is csak elidegenítjük a silány tartalommal.
  • Ügyeljünk a fogyaszthatóságra!
   • Mondanivalónk az E-A-T szempontok alapján (Expert-Authoritative-Trustworthy) íródjon!
   • A létrehozott tartalmat tálaljuk fogyasztható formában (tagoltan, központozva, képekkel illusztrálva),
   • Törekedjünk a lényegre, különben az olvasó hamar elkattint oldalunkról. Ha maximalisták vagyunk, akkor érdemes egy összefoglalót írni, amivel a “gyorstalpaló” tudás megszerezhető. S erről az összefoglalóról a belső oldalainkra mutató linkekkel vezessük át a mélyebb érdeklődésű látogatókat.
  • Készítsünk a felhasználók részére tartalmakat!
   • Ez szép ideológia, de tág kategória! Be kell látnunk, hogy sokfélék vagyunk legalább tízszer annyi különféle igénnyel. Nem fogunk tudni mindenkinek megfelelni, de nem is kell!
   • Célozzunk meg egy szűkebb felhasználói kört, viszont rájuk specializálódjunk! Így Ők is élvezhetik a közvetlen törődést, mi pedig bizalmukat, hűségüket.

Tartalom-előállítás SEO billenytűzettel

   • A weboldal létesítésének lényege az információ átadása, ami további hasznokat (vásárlás, üzletkötés stb.) eredményezhet.
   • A tartalomírás nem diplomához, inkább érzékhez, intelligenciához, gyakorlathoz kötött tevékenység. Az alapokat, jobb esetben, már kötelező iskolai éveink alatt elsajátítottuk magyar órán, amikor megtanultunk fogalmazni, esszét, érvelő szövegeket írni, tételt kidolgozni. Aki tanult nyelveket, főleg, ha angolt, az megismerkedhetett az újságírók nyelvezetével is, akik az apró dolgokat is hajlamosak felnagyítani, s a legkisebb eseményt is szenzációként kezelni. Aki ezeket ismeri, annak menni fog a SEO-tartalomkészítés.
 • A lényeg mindenekelőtt: releváns tartalom fogyasztható formában!
A tartalom kulcselemei
 • A kulcsszavak fontosságát mindenki hangsúlyozza. Ezek szerepeltetése a szövegben, a meta szövegben, az URL-ben valóban esszenciális ahhoz, hogy a keresőmotor észrevegye, illetve pozitív rangsorolással illesse az adott honlapot.
 • Honlapunk témájával kapcsolatos kulcsszavakat használjunk elsődlegesen!
  • Bár tehetséges szövegírók kontextusba tudnak fűzni akár 20 egymástól “független” kulcsszót is, ha a felhasználó rákattint, de nem a várt eredményt kapja, akkor rögtön odébb áll, s negatívan könyveli el oldalunkat. Ilyen, minden áron, minden kulcsszóra a lista élére kerülni törekvéseket érdemes lecsendesíteni.
 • Kulcsszókutatást végezni hasznos, főleg akkor, ha széles az oldalunk tematika köre, és van kapacitásunk rendszeresen frissíteni az oldalunkat újabb cikkekkel, bejegyzésekkel.
 • Google Keyword Planner: Használatával átláthatjuk egy kulcsszó és különböző alakjának (többesszám, elírás stb.) keresési rangsorát
 • Kerüljük a kulcsszavak halmozását!
  • Használjunk szinonimákat, írjuk körbe adott kifejezést, gondoljunk ki egyedi hasonlatokat, metaforákat (Irodalomóra :) ). A ranglistán az eredetiség is számít; míg a kulcsszó-áradat inkább negatív hatást válthat ki.

A kulcsszavak új generációja: LSI kulcsszavak

  • Latent Semantic Indexing Keywords = LSI kulcsszavak,
  • Latent Semantic Indexing: a keresőmotorok indexelési eljárása. Lényege, hogy felfedezi egy kifejezés és egy tartalom között az azonosságot még akkor is, ha adott kifejezést nem tartalmazza a szöveg. A keresőmotor értelmezi a szót és értelmezi a szöveget is. Erre a keresési módra a legújabb Google algoritmusok bevezetése (Kolibri, RankBrain) adtak lehetőséget, amik a mesterséges intelligenciát alkalmazva, folyamatosan tanulva eredményeznek mind relevánsabb találatokat.
  • Az LSI kulcsszavakra a kulcsszó-zsúfolási szokások leépítése, irreleváns tartalmak háttérbe szorítása volt a cél, ugyanis a korábbi SEO taktikák ezeket generálták.
  • LSI kulcsszavak nem csak szinonimák lehetnek. Elsősorban olyan kifejezésekről van szó, melyek gyakran fordulnak elő együtt, illetve meghatározzák adott szó jelentését. Nem csak a magyar nyelvben, de a márkaneveket illetően még gyakoribb lehet a többjelentésű szavak, illetve azonos alakú, de eltérő jelentésű szavak. A leghatékonyabb találati lista összeállítása céljából van szükség az ilyen kulcsszavakra. Például a “Konzerv üzenetek” lehet LSI kulcsszó. Így elkerülhető, hogy az ország összes konzervgyára kilistázódjon arra a szóra rákeresve, hogy “Konzerv üzenetek”.
  • Használatukkal megelőzhető, hogy weboldalunkat spamnek ítélje a keresőmotor.
  • A szinonimák használata csak megerősíti a keresőmotort abban, hogy releváns tartalomra talált.
  • A változatos megfogalmazás az olvasó számára is kedveltebb.
  • Weboldalunk nagyobb részben releváns keresések esetén jelenik meg a találati listában, így csökkenthetjük a visszafordulási arányt.
  • LSI kulcsszavak létrehozása:
   • Van prémium (fizetős) és ingyenes lehetőség is,
   • Előbb próbálkozzunk az ingyenes verziókkal; általában azok elegendőek. Ilyen alkalmazások:

A tartalom minősége

  • Feljebb már említettük az E-A-T irányelvet, vagyis Expert-Authoritative-Trustworthy, magyarul: szakértői, hiteles, megbízható. Az ezeknek megfelelő honlapok tartoznak a jó/ magas minőségű oldalakhoz. Ilyenek az egyetemek, tudományos, illetve nemzetközileg elismert szervezetek honlapjai, de egy adott ország hivatalos weboldala is.
  • Ez nem azt jelenti, hogy doktori cím megszerzése nélkül nem alkothatunk magas színvonalú oldalakat. Teremtsünk releváns tartalmat, amit megtámogatunk az ilyen, hivatalos, megbízható tartalmakkal, ami a felhasználóban is bizalmat ébreszt.

Amit kerülj:

  • Cloaking ⇒ álcázás: amikor mást mutat az URL a keresőmotor számára, mint, amit a felhasználó lát a valóságban. Szerencsére már leágazóban van ez a technika, de ne is élesszük újra!
  • Ctrl+C  és Ctrl+V
   • Végülis mértékkel lehet, de a forrás pontos megjelölésével. Azt tartsuk szem előtt, hogy minél eredetibbek vagyunk, a felhasználók körében annál közkedveltebbek is! A szerzői jogokról lejjebb részletesebben is írunk.
  • Idegen szöveg gépi fordítása
   • Remélem, sokaknak meg sem fordul a fejében, de a gyakorlat azt mutatja, hogy rengetegen élnek vele. Az eredmény, legtöbbször, magyar szavak zavaros egymás mellé rendezése. Bár egyre jobb minőségű szövegeket kaphatunk általuk, a nyelvi finomságokra még nem mindig “éreznek rá”.
  • Automatikusan generált szövegek
   • Ez azért érdekes, mert a mesterséges intelligencia (MI, vagy angolul AI = Artificial Intelligence) folyamatosan fejlődik. Ha csak a keresőmotorok algoritmusaiból, illetve legújabb alkalmazásaikból (RankBrain) indulunk ki, nem állunk messze attól, hogy hamarosan a most még keresett szöveg- és újságíróknak új hivatás után kell nézniük. Viszont amíg ez nem teljesül be, használjuk az emberi gondolatokat, s azok kreációját töltsük fel honlapunkra!

Amire figyelj!

  • Címsorok:
   • A jól tagoltság mindenkit felbátorít egy szöveg elolvasására. 2-10 sorokat még egyszerűen befogadnak az emberek, s könnyebben veszik rá magukat a továbbolvasásra.
   • A címsorok kiemelése ezen kívül a gyors megértést is segíti, vagyis általuk a felhasználó pillanatok alatt képet kap az adott oldal tartalmáról; mintegy vázlatpontként szolgálhatnak.
   • A legtöbb szövegszerkesztőbe már automatikusan be van építve a “Cím” vagy “H1”, a “H2”, “H3”,… címsorok, melyekkel megteremthetjük a szöveg hierarchiáját.

Linkelés:

   • A megfelelő link minőségről korábban írtunk. 
   • A linkek használata esetén is alkalmazandó az E-A-T elv.
   • Használatukhoz szorosan hozzátartozik az Anchor text, vagyis a horgonyszöveg találó megfogalmazása. A horgonyszöveg az a szó, kifejezés vagy akár mondat, amire rákattint a felhasználó, s az linkként működve továbbviszi egy következő oldalra. Fontos tehát, hogy a horgonyszöveg kapcsolódjon a mögötte lévő link tartalmához; azt jól körülírja; valamint legyen változatos, találó, különben a Google könnyen félreértelmezheti, amit a rangsorolásnál vehetünk csak észre.

SEO 11Amire KÉPES a szöveg,…

 • … azt mutassuk is meg! Az információk java részét a szemünkkel, képek, folyamatok megtekintésével vesszük fel. Egy képekkel illusztrált weboldal könnyebb információszerzést és megértést ígér a felhasználónak.
 • A legszerencsésebb, ha saját képeket, esetleg grafikákat, diagramokat tudunk feltölteni, de tudjuk, ez nem mindig lehetséges.
 • A képekre, webdesign elemekre a szerzői jog védelme ugyanúgy kiterjed. Viszont a szerző engedélyével, megnevezésével megnyerő illusztrációkra tehetünk szert.
 • Vannak nyílt hozzáférésű, szabadon felhasználható stockphoto oldalak, ahol lehet egészen különleges képeket is találni, de azt tartsuk észben, hogy a konkurencia is gyakran innét KÉPzi weboldalait.
 • A választott kép kapcsolódjon a témához, és feleljen meg az oldal értékrendjének!
 • A képformátumok megválasztásánál a gyakorlat az alábbi ajánlásokat eredményezi:
  • GIF → animációval ellátott kép
  • JPEG → alacsonyabb minőségű kép
  • PNG → Kiváló minőségű kép
  • PNG-24 → Nagyon színes PNG
  • PNG-8 → Kevésbé színes PNG
 • Miket véd a szerzői jog? Mikortól “loptam”, és meddig csak “feldolgoztam” az információt?

  • Az interneten minden eddiginél könnyebben érhetünk el szellemi produktumokat, amik felhasználása sokáig nem volt szabályozott.
  • 2021.06.01-től hatályos törvény a szerzői jogokról, ami az Európai Parlamentben elfogadott irányelvek (CDSM és SatCab II.) alapján lett megalkotva, az internetes tartalmakat is érinti. Elsődlegesen a nagyobb tartalommegosztó felületeket, s kisebb mértékben az általános felhasználókat.
  • Szerzői jog illet minden irodalmi, művészeti, tudományos alkotást, például irodalmi-, szín-, zenemű, de a számítógépes programalkotás, illetve a gyűjteményes művek, mint amilyen egy adatbázis is.
  • A szabad felhasználású művek felhasználása díjtalan. Csak a nyilvánosságra hozott műveket lehet szabadon felhasználni.
  • Dr.Csóti Tamás egy hivatalos interjúja alapján minden egyedi alkotás szerzői jog által védett. Így az eredeti blogok, de egy honlap is, annak tartalmától függetlenül, mivel egyéni kreációról van szó.
  • Az, hogy mi számít valóban egyedinek és eredetinek, az szakmai kérdés a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke, Dr. Csóti Tamás szerint, ezért kérdéses esetekben szakembereket is bevonnak a megfelelő döntéshozás érdekében.
  • A közösségi platformokon való tartalommegosztás is szerzői joghoz kötött, de ott a szerző hozzájárul, hogy a posztolt tartalom megosztható-e vagy sem. Ez a megosztás (lényegében tartalommásolás), elvileg csak adott közösségi felületen legális.
  • Hogyan lehetünk legálisak a gyakorlatban?
   • Fogalmazzunk egyedien, s kerüljük a plagizálást!
    • Tanulni, ihletet meríteni lehet különböző oldalakról, de azt utána dolgozzuk át, tegyünk hozzá mi is értéket.
    • Specifikus tudás átvételekor érdemes lehet feltüntetni a forrást, ugyanis ezzel növelhetjük tartalmunk hitelességét, (természetesen, ha a forrás maga is hiteles: pl. egyetem, szakirodalom).
 • Szó szerinti idézés esetén mindenképp tüntessük fel a szerzőt!

Meta leírás

 • Meta title, meta leírás vagy címsor: a weboldal rövid leírása, mely a SERP-en fog megjelenni, s mely alapján a felhasználó eldönti, hogy kattint az oldalra vagy sem
 • Tehát fontos a találó, megnyerő fogalmazás, valamint a tömörség. Az asztali gépek SERP-ein több karakter jeleníthető meg, de azt észben kell tartanunk, hogy a keresések nagy része ma már mobil eszközről indul, amiknél kevesebb karakter jelenik meg. Ha dátumot is szeretnénk feltüntetni, ami kifejezetten érdemes, mivel növeli a hitelességet, akkor számoljunk 90 karakterrel, dátum nélkül.
 • Legyünk precízek a fogalmazással és a karakterek számával! A Google újraírhatja a metánkat! A keresőmotor egyik szakembere 3 okot nevezett meg erre:
  • A megadott Meta leírás más oldalaink Meta leírásaként is szerepel.
  • Nem releváns a leírás, nem adja vissza az oldal tartalmát.
  • Nem ad választ a felhasználó kérdésére, viszont az oldalon valójában van olyan rész, ami igen.
 • Hogyan optimalizáljuk?
  • Szerepeljen benne a kulcsszó! 
  • CTA (Call To Action) jelleggel kattintásra bírhatjuk a felhasználót.
  • Az első 90 karakterbe írjuk a lényeget, mert a mobil eszközökön körülbelül ennyi szöveg jelenik meg.
  • Kerüljük az idézőjeleket, mert megzavarja a Google-t, s hiányosan jelenítheti meg a Meta leírást.
  • A különböző oldalak rendelkezzenek eltérő meta leírással!
  • Optimalizáld a Social Media Platformokhoz! Egy wordpresses bővítménnyel (Yoast) beállíthatod, hogy ezeken a felületeken más meta leírás jelenjen meg a link megosztásakor.
Miután ilyen alaposan kiképeztük magunkat OnPage SEO-ból, kezdődhet a gyakrolati megvalósítás! Mire azzal elkészülünk, megérkezik a folytatás is, az OffPage SEO!

SEO a gyakorlatban: OffPage SEO

Eddig a SEO lelkét, a taralomgyártást és az ahhoz szorosan kapcsolódó témákat tárgyaltuk. A következőkben a másik kiemelkedő fontosságú területét tanulmányozzuk a SEO-nak: az OffPage SEO-t! Linképítés, social media és ami még ide kívánkozik! 

SEO 12

OffPage SEO: a közösség ereje

Linképítés Közösségi média Hírlevél Kommentek Vendégblog Tartalommegosztás Értékelés

LINKEK

Link: Összeköttetés, kapcsolat.

Az internetes terminológiában olyan kapcsolatot jelöl, melyen keresztül más oldalakra juthatunk el. Általában egy kiemelt szó, kifejezés, de képek, ábrák is betölthetik ezt a szerepet. Jelentőségüket hangsúlyozza legújabb elnevezésük: az internet valutái. Irányultságuk alapján háromféle linket különböztetünk meg:
 • Külső linkek: Ezek más honlapokról mutatnak a sajátunkra.
 • Kifelé mutató linkek: Adott weboldalról másik webpage-re mutató linkek
 • Belső linkek: Adott honlap másik (belső) oldalára vezető link.

A honlapon betöltött szerepük alapján a következő csoportokba soroljuk őket:

 • Tartalmi linkek: a fő tartalomban vannak elhelyezve; a legértékesebbek,
 • Átirányítások,
 • Navigációs linkek,
 • Képlinkek,
 • Canonical linkek,
 • Képaláírás linkek,
 • Lábléc-linkek.

SEO 13

Linkek lényege:

Összekötik a honlapokat. Az egész internet, a World Wide Web is, többek közt, ilyen linkek hálózata.

SEO szempontból miért fontos?

 • Általuk válik láthatóvá a weboldal; így lesznek részei a nagy hálózatnak. Ha rendelkezik linkekkel egy oldal, általuk kötődik be a világhálóba, s válik láthatóvá a crawlerek számára is.
 • Rangsorolási szempont a keresőmotorok algoritmusában egy honlap linkeltsége, illetve a linkek minősége. Vagyis nem mindegy, honnét érkezik, illetve, hova mutat.
 • A felhasználók számára is előnyös, mert segít átláthatóbbá tenni egy weboldalt.

Mire érdemes figyelni?

  • Túlzott linkeléssel minden egyes link értéke csökken. Ezért meg kell találni az egy oldalon elhelyezhető optimális, minőségi linkmennyiséget.
  • A főszövegben elhelyezett linkek értékesebbek, mint a megjegyzésben, láblécben, menüben feltüntetettek.
 • A link relevanciája kiemelt fontosságú!
 • A szöveglinkek értékesebbek a képlinkeknél.
 • Minél érthetőbb a formázása és az elhelyezése, annál fogyaszthatóbb, így értékesebb is.

Mitől válik egy link értékessé?

 • Tartalom hitelessége
  • A linknek tartalmi, értelmi kapcsolatban kell állnia a másik oldallal, amiről adott oldalra mutat a link, vagy amire az oldalról kifelé mutat a link. Amennyiben ez hiányzik, a link értékcsökkentté válik
 • Honlapra mutató link
  • Nem mindegy, milyen oldalon jelenik meg weboldalunk linkje. Akármihez senki sem adja szívesen a nevét (linkjét). Egyelőre ezt, sajnos, nem lehet szabályozni, de ha találsz olyan linket, amit nem szeretnél hogy az oldaladra mutasson, olyan SEO toolok segítségével, mint például a SEMRush, eltávolíthatod azokat vagy használhatod a Google Search Console Disavow Links funkcióját (a frissített Google Search Console viszont sajnos már nem tartalmazza ezt a feature-t). Főleg azért, mert befolyásolja a Google rangsorolását. Ha van rá kapacitásunk időnként kutakodjunk, milyen webpage-ken jelenik meg linkünk, ugyanis mindig akadhatnak “jóakarók”, akik visszaélnek a Google alapelveivel, s elérhetik, hogy a versenytárs ignorálva legyen.
 • Honlapunk minősége
  • Ez visszafelé is igaz. Vagyis hiába mutat sok link az oldalunkról, azok csak akkor lesznek értékesek, ha releváns tartalommal, minőségi kivitelben szolgáltatunk információkat.

Minőségi osztályozás

 • Összességében elmondható, hogy az oldalak kvalitatív osztályozása az E-A-T koncepció alapján történik: Expert-Authoritative-Trustworthy (Szakszerű-Mérvadó-Megbízható). Minél nagyobb hányadban felel meg egy oldal ezeknek a kritériumoknak, annál előkelőbb lesz a minőségi besorolása.
 • Alacsony minőségű linkek:
  • Katalóguslink = Linkgyűjtő = Weboldalakat hirdető honlapok, linkgyűjtemények. Könnyű rájuk regisztrálni. A korábbi linképítés jelentős módszere volt.
  • Fórumokon megosztott linkek: Mivel ezt bárki megteheti, ezért nem értékesek. A Google általában az UGC (=user generated content) vagy a “nofollow” taggel látja el őket.
  • A közösségi médiában megjelenő linkek is irrelevánsak a keresőmotorok számára, de ha valahol megosztják a tartalmunkat, azt érzékeli a keresőmotor és az oldal autoritását, megbízhatóságát erősíti.
 • Közepes minőségű:
  • Adott iparág szakmai blog oldalai:
   • Szakmaiság jellemzi őket, de kevésbé ismertek. Elindulásként meg kell becsülni ezeket is.
  • Adott iparág céges oldalai.
  • Lokális oldalak:
   • Hozzájárul, hogy a Google-ben a térképen is láthatóvá váljon egy vállalkozás.
 • Magas:
  • Nemzeti és nemzetközi híroldalak,
  • Szakmai oldalak,
  • Befolyásos cégek weboldalai.

Speciális linkek:

 • Természetes linkek:
  • Azok a weboldalra mutató linkek, melyeket a weboldal tartalmáért, relevanciájáért alkalmaztak idegen honlapon.
  • Nem szponzorált linkek.
 • A “Nofollow” link:
  • Jelzés a keresőmotor felé, hogy a megjelölt oldalon, vagy a megjelölt linkeket ne vegye figyelembe a rangsoroláskor.
  • “Nofollow meta tag” → Ilyenkor a megjelölt oldal összes linkjére igaz a jelzés.
  • “Nofollow” a HTML-ben → Ilyenkor csak adott linkre vonatkozik a kérés.
  • Általában a fizetett és a kommentekben elhelyezett linkek esetén szokták alkalmazni; valamint beágyazott tartalmak, mint képek, videók.
  • Célja: Kivédeni a Google büntetéseket azáltal, hogy jelzi számára, nem szeretné átverni azt. Felvállalja, hogy adott link nem a Google irányelvei alapján létesült. Így elkerülendő a büntetést.
  • Ma már a Google nem büntet, csak leértékel, így veszített a jelentőségéből a “nofollow” link.
  • A fenti állítás mellett az új HTML jelzők is csökkentették a “nofollow” link létjogosultságát. A “sponsored” és a “ugc” attribútumok nagymértékben redukálták a “nofollow” link használatát. A “sponsored” a fizetett linkeket, míg a “ugc” a felhasználók által szerkesztett tartalamkra utaknak, amire a weboldaltulajdonosnak nem feltétlen van ráhatása (“ugc” = user generated content).

Linkek a Google szemszögéből

 • Algoritmusok

  • A keresőmotorok óriási kapacitással dolgoznak azon, hogy minél rövidebb idő alatt a lehető legtöbb, az interneten megtalálható tartalmat felfedezhessen, feldolgozhasson (crawling), indexelhessen, majd rangsorolhasson. Ezek a folyamatok csak algoritmusok alkalmazásával lehetségesek, ami egy felhasználói szintű halandónak nem sokat jelent. Annyit azonban érdemes megjegyezni róluk, hogy a Google is algoritmusokat alkalmaz, méghozzá többet is. A linkeket illetően a Pingvin nevű algoritmust érdemes kiemelni (lásd fentebb), mely 2012-ben lett beveztve kiküszöbölvén a túlzásba vitt linképítési folyamatokat, melyekkel a Google kritériumainak akartak megfelelni a honlapok, miközben “megfeledkeztek” a honlapok igazi értelméről, s irreleváns tartalmak keletkeztek.
  • A Pingvin műve:
   • Limitálta a Google irányelveinek ellentmondó linkszerzést,
   • Ezáltal csökkentette, szinte zéróra redukálta az olyan weboldalak keresőoldalra kerülését, amelyek “természetellenes” linkekkel kerültek volna előkelő helyre,
   • Életre hívta a negatív SEOt-t: a honlaptulajdonosoknak nincs közvetlen ráhatásuk, hol jelennek meg az oldal linkjei. Ezért könnyen elképzelhető, hogy értéktelen, sőt, kifejezetten büntetendő oldalról érkezik a link. Ez esetben a Google ma (már nem büntet), de leértékel.
 • Fizetett linkek

  • Az ilyen hivatkozások nem tartoznak a természetes linkek kategóriájába, ezért, lehetőség szerint kerüljük a fizetett tartalmakkal együtt, amikbe el lennének helyezve a linkek.
  • Szakemberek javaslata szerint, ha mégis ragaszkodunk ezekhez a linkekhez, tartalmakhoz, akkor lássuk el őket “nofollow” jelzéssel, s így a Google nem veszi azokat figyelembe.
  • A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egy-egy, hasznos tartalommal bíró fizetett cikk, s a benne foglalt link segíthet az elindulásban. De tudni kell megálljt parancsolni magunknak!
 • Büntetés és leértékelés

  • A linkeket a Pingvin 4.0 algoritmus felügyeli. A spam linkek miatt ma már “csak” leértékel, de büntetést nem szab ki a Google algoritmusosan. A manuális büntetés jogát viszont fenntartja.
  • Gyakran felmerül a Google önbíráskodásának jogszerűsége.
   • Egyfelől kérdezhetnénk, milyen alapon mondja meg, hogy mely cégek, vállalkozások kerüljenek látótérbe. Ez ugyanis kifejezetten hátrányosan érintheti a kisebb cégeket.
   • Másfelől egyértelmű a magyarázat: ő működteti a keresőmotort. Így joga van olyan tartalmakat előnyben részesíteni, amik az ő értékrendjének felelnek meg. A felhasználónak joga van más keresőmotorokat is alkalmazni.
   • A cégek, vállalkozások pedig vagy alkalmazkodnak, vagy egyéb megoldásokhoz nyúlnak népszerűsítésük érdekében.
 • Disavow file

  • Magyarul “visszautasítást” jelent. Esetünkben link-visszautasításként írhatjuk le, amit akkor alkalmazunk, ha weboldalunkra olyan forrásoldalról hivatkoznak, amivel mi nem értünk egyet, illetve nem felel meg a Google-kritériumainak (spam oldal; fizetett linknek látszik; stb). Ma már nem kapunk ezekért büntetést, de leértékeléssel sújthat bennünket a Google.
  • A Disavow alkalmazást a Search Console-ból éred el. Ezzel benyújtasz egy kérelmet a keresőmotor felé, hogy a megjelölt linkeket hagyja figyelmen kívül a rangsorolásnál. A linkek pedig, ezzel egyidejűleg, inaktiválódnak.
 • Spam linkek

  • Az értéktelen, nem releváns tartalmakat hordozó oldalakról érkező, vagy ezekre mutató linkeket spam linkeknek nevezzük.
  • A SEO spamelésnek több változata ismert. Az egyik a fórumokon, blogokban kommentként elhelyezett linkek, amelyek nem hordoznak értékes információkat.
  • Amióta a Pingvin 4.0 algoritmus él és működik, a Google nem büntet az ilyen linkekért, de a rangsorolásba beleszámít.
  • A Google szakemberei azonban úgy nyilatkoztak erről, hogy mivel gyakori jelenségről van szó, ami ellen a webmesterek keveset tehetnek, az algoritmus nem fogja negatívan értékelni miattuk a weboldalt.

SEO 14

SEO linképítés ma

 • Fel- vagy leépítsük őket?

  • A Google algoritmusai kifürkészhetetlenek! Szakemberei gyakran kétértelműen vagy balladai homályban nyilatkoznak. A linkekkel kapcsolatban is folyamatos a kételkedés a SEO szakemberek között.
  • Tapasztalatok és egyes mérések alapján az elmondható, hogy a jó minőségű linkek javítják adott oldal rangsorolását; illetve, hogy a link spameket, a “Google-t csaló” linkeket ma a Google “csak” leértékeli, de nem bünteti.
  • A túlzásba vitt, erőltetett, értelmetlen, minden áron linképítésnek ma már nincs létjogosúltsága.
  • Annál inkább az ésszerű, felhasználókat is segítő építkezésnek, mely gyakran csak közvetetten múlik rajtunk (jó tartalom, social media tevékenység, ismertség stb.). Az ilyen linkbővítést linknyerésnek nevezzük.
 • A tartalom a lényeg (“Content is the king”)

  • A linkszerzés legeredményesebb eszköze a kiváló tartalom megteremtése, illetve fogyasztható formában való tálalása. Ennek kritériumai egy következő menüpontban kerülnek tárgyalásra.
 • Vendégblogolás / Vendégposztok:

  • Olyan cikkek, posztok, amelyek tárgyköre közel áll egy honlap tematikájához, s az adott honlap írja, vagy rendeli meg azzal a céllal, hogy az elkészült cikkben, posztban elhelyezze az oldal linkjét.
  • A Google szakembere szerint az ilyen linkek “természetellenes” linkek (John Mueller, 2020); vagyis leértékelést érdemelnek.
  • A szakember a “nofollow” attribútummal (lásd feljebb) való ellátását ajánlja vendégposzt-linkek esetén.
  • Ugyanakkor, ha a vendégposztok relevánsak, akkor természetes linkekként hathatnak a bennük elhelyezett hivatkozások.
 • Megfelelő Horgonyszöveg:

  • Horgonyszövegnek (anchor text) nevezzük azt a szót, kifejezést akár mondatot, amelyet a felhasználó linkként azonosít. Erre kattint rá; ez van aláhúzva, s általában színnel is kiemelve.
  • Legyen változatos, de releváns, különben a keresőmotorok természetellenes linkként fogják kezelni.
 • Linknyerés:

  • “Hamar munka ritkán jó!” Az igazán értékes dolgoknak hagyni kell időt az érésre. Egy jó weboldal linknyerését el lehet indítani, de hagyni kell beérni. A linkvásárlás mind divatját, mind értelmét múlt erőlködés. Gyakorlati, “Google-legális” eszközöket alkalmazva nyerjünk természetes linkeket. Ehhez járul hozzá a releváns tartalom megírása.
  • Saját magunk népszerűsítése a social media oldalain, eddig, legális módszer. Ha itt sikerül követőkre találnunk, kérhetjük őket honlapunk látogatására, illetve linkünk hiteles megosztására.
 • Fokozatosság elve:

  • A honlapunkra mutató linkek megjelenéséhez előbb meg kell ismernie a világnak oldalunk tartalmát. Ugyanakkor, a jobb linkezettség által gyorsítható fel ez a folyamat. 
  • Weboldalunk jobb rangsorolását azonban nem csak a linkek határozzák meg. Dolgozzunk az egyéb rangsorolási tényezők csiszolásán, hogy a linképítés linképüléssé, egy organikus folyamattá váljon, melyet mi közvetetten befolyásolhatunk.
  • Így fokozatosan nyerünk egyre több értékes linket.
 • Éljen a változatosság!

  • Ha a weboldalunkra feltűnően sokszor hivatkoznak egy-egy forrásoldalról, az szponzoráció vagy linkcsere gyanúját vetheti fel a crawlerekben. Illetve, ha a mi oldalunk is csak egy vagy két oldalra mutat túlnyomórészt. Célszerűbb ügyelni a változatosságra!
 • Értékrend

  • Linkek, de ne minden áron! Figyeljünk a releváns forrás- és céloldalakra linkjeink elhelyezése esetén! Az irreleváns tartalmú oldalak ilyen esetben leértékelést eredményezhetnek.
  • Viszont hasonló értékrendű és tartalmú társoldalakat, bloggereket felkereshetünk, s ajánlhatjuk oldalunk tartalmát, amire hivatkozhat írásaiban. Ennek természetesen feltétele, hogy a honlapunkon szereplő szöveg az E-A-T szempontoknak megfeleljen.
 • Nem ér a Wiki!

  • A Wikipédia egy publikusan szerkeszthető, mindenki által hozzáférhető internetes világenciklopédia. Az itt megjelenő linkek azonban “nofollow” linkek, vagyis a Google szemet huny felettük. Ez 2007 januárjától van így, hogy megállítsák a Wikipédia telezsúfolását értéktelen linkekkel.
 • Minden oldal számít!

  • Érdemes az aloldalak tartalmát is úgy megszerkeszteni, hogy azokra is érkezzenek linkek (deep links)! A felhasználót is jobban vezeti a célba jutáshoz.

Linkek SEO értéke

 • PageRank:

  • A PageRank az oldalakat linkjeik alapján rangsorolta. Az emberi találékonyság azonban hamar bebizonyította, hogy ez még nem mesterséges intelligencia.
  • Az új algoritmus, a Pingvin, a spam linkek megszűntetésére és az értékes oldalak előnyben részesítésére lett kifekifejlesztve 
  • Bár szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem csak a linkek számítanak, a tapasztalat szerint jelenleg is erőteljesen befolyásolják a találati oldalak rangsorát.
  • Törekedjünk minél hitelesebb tartalomra, természetes linkhasználatra, fogyasztható kialakításra, s akkor a linknyerés is automatikus fejlődésnek indul.

SEO 15Social Media

 • A legközvetlenebbül a közösségi platformokon érhetjük el az embereket. Itt nyitottabbak is, s észrevehetetlenül is bekerülhetünk a látókörükbe.
 • A profiloldalunkon, a posztunk részeként tüntessük fel a honlap linkjét! 

Kapcsolat bloggerekkel

 • Amíg releváns, nem erőltetett, addig a Google sem fog belekötni. Linkünk megjelenése egy influencernek számító blogger oldalán jelentősen növelheti a látogatottságunkat.
 • Visszafelé is működik a dolog: ha mi linkelünk egy befolyásos oldalra, az bizalmat válthat ki az olvasóban, mivel azonosságot talált önmaga és az oldal között.

Vendégblogolások (Guest Posts)

 • Bár elvileg a Google nem híve a Guest Postoknak, a gyakorlatban, mindaddig, amíg valóban releváns a tartalom, támogatóan hat az oldal látogatottságára.
 • A vendégblogok segítenek abban, hogy olyan felhasználók is ráleljenek oldalunkra, akiket előtte az oldalunk témájához csak valamennyire hasonló tartalmakat olvastak el.
 • A GuestPostban mindenképp szerepeljen link az oldalunkra!
 • GuestPostTracker: olyan alkalmazás, mely segít felkutatni olyan oldalakat, amelyeken relevánsan megjeleníthetnénk írásunkat.

Quora

 • A legnépszerűbb közösségi média platformok mellett a Quorán való jelenlétünkkel és aktivitásunkkal is emelhetjünk ismeretségünket. Ezen a kérdezz-felelek felületen szintén a releváns tartalmakkal hódíthatunk. Ha azzal megfogjuk az érdeklődőket, akkor valószínű, hogy oldalunkra is ellátogat utána.
 • Egyelőre angol nyelven érhető el, ami korlátozhatja a felhasználók körét.

SEO 16

Videotartalmak készítése

 • Akár a YouTube-ra, akár saját oldalunkra készíthetünk videó tartalmakat. A lényeg itt is a relevancia, a jó kép- és hangminőség.
 • A hossz egy kritikus pont: a túl hosszú videót nem mindig hajlandóak megnézni az emberek. A túl rövidbe pedig nehéz minden releváns információt fogyasztható módon belefoglalni.
OnPage, OffPage SEO: pipa! Már majdnem profik vagyunk! Már csak pár technikai SEO elem vár ránk megszínesítve néhány Google Features-szel! 

SEO a gyakorlatban: Technikai SEO és rangsorolás

Teszünk egy kis kitérőt ismét a Google felé. Bemutatjuk a Google features-ket, melyek mind nagyobb befolyással bírnak a felhasználókra. Utána egy kis technikázás, rangsorolás és összegzés! Célegyenesben vagyunk!

Google SERP-features

Minden, nem szokványos, organikus találat a SERP-feature kategóriába esik. Minőségük szerint 4 nagy kategóriába sorolhatjuk őket: Rich Snippets, Fizetett eredmények (Paid Results), Universal Results, Knowledge Graph.

Rich Snippets

 • Plusz információk, melyek a META leírás alatt jelennek meg
 • Pl.: a csillagos értékelések; A kalória, illetve főzési idő a receptek alatt; Helyszín feltüntetése események esetén
 • Ez a listázott honlap kódjába beépített plusz adatnak (Structured Data) köszönhetően jelenik meg. Pontosabban annak a szövegrésznek a kódjába, amit meg szeretnénk jeleníteni.
 • A Structured Data egy olyan nyelv/kód, amely plusz információt szolgáltat a Google számára az adott oldalról:
  • Kiemeli a lényeges információkat (ezért ezek jelennek meg Rich Snippets-ként)
  • Schema.org egy univerzális oldal a Structures Data szókincséhez.
 • A Google célja ezzel a kulcselemek kiemelése volt.
 • Megjelenése a találati listán erőteljesen növeli az oldal látogatottsági arányát, hiszen az olvasó tudhatja, mire számíthat a kattintás után.
 • A leggyakoribbak:
  • Review Snippets  (csillagos értékelés),
  • Recipe Snippets (főzési idő, hozzávalók, kalória stb. listázása)
  • Music Snippet (énekes/zenekar esetén a zenei stílus, születési dátum, albumok megjelenítése),
  • Product MarkUp Snippet (adott termék ára, elérhetősége, beszerezhetősége, róla alkotott vélemény),
  • Movie Snippet (mozifilmek esetén: premier éve, műfaj, rendező, időtartam, értékelés),
  • Events Snippet (események esetén: időpont(ok), helyszín(ek).

Paid Results

 • Azok a keresési találatok, melyek azért jelennek meg az elsők között a találati listákon, mert fizettek értük.

Universal Results (=Blended Search= Enhanced Search)

 • Az organikus találatok mellett megjelenő egyéb médiaformátumok (videók, képek, térképek stb.).

Knowledge Graphs

 • Panelként, grafikonként vagy kis boxokban megjelenő adatként jelenik meg az organikus találatok mellett,
 • Az egyes entitások (tárgy, fogalom, melyet definiálni lehet) és a közöttük lévő relációk (kapcsolatok) ismeretének bázisa,
 • Az egyes entitások edges-ekkel (perem, oldal) kapcsolódnak egymáshoz, mely egyben le is írja a köztük lévő kapcsolatot. Pl.: Jeff Goldblum és Colin Firth között az, hogy mindketten férfi színészek.
 • Előnyök:
  • Google könnyebben megérti a keresési szándékot,
  • Kedvezhet az oldalak forgalmának, hiszen több releváns találattal találkozik a felhasználó,
  • Segít megérteni a hangalapú kereséseket (Voice query),
  • Ha a márkaneved helyet kap  Google Knowledge Graph-ban, akkor gyakrabban jelenik meg kereséskor.
 • Hátrányok
  • Kevesebb a CTR (Click Through Rate), hiszen a kérdésre a választ a Google kiemeli, így, ha bővebb információra nincs szükségem, akkor nem is kattintok rá a linkre.
 • Hogyan lehet bekerülni a Google Knowledge Graph-ba?
  • PR és linképítés fokozásával,
  • SCHEMA markup alkalmazása,
  • Google MyBusiness regisztrációval,
  • Wikidata.org belépéssel,
  • Következetességgel.
 • Pl: kép vagy entitások sorozata (carousels= körhinta → horizintálisan görgethető, általában képes találatok sorozata)

Technikai SEO

 • Biztosítani az oldal láthatóságát a keresőmotorok számára:
  • Robots.txt alkalmazása,
  • Megfelelő URL megalkotása,
  • SSL beállítása,
  • Oldaltérkép,
  • Cannonical beállítása,
 • Az oldal mobilra optimalizálása,
 • Megfelelő webolalbetöltési sebesség,
 • Hibák: 3xx, 4xx hibák orvoslása átirányítással,
 • Webdesign elemeinek optimalizálása (méret, formátum, betöltési sebesség, jogtisztaság stb.)
 • Meta szöveg feltüntetése.

Biztosítani az oldal láthatóságát

 • SEO szempontjából legalább annyira esszenciális, mint az embereknek a levegővétel. Az ezzel kapcsolatos beállításokat a már jól ismert Search Console-on tehetjük meg. Mikor leszünk láthatóak a keresőmotorok számára?
 • Robots.txt

  • A weboldalak törzskönyvtárában van egy robots.txt fájl, ahol be lehet állítani, hogy adott weboldal a keresőmotorok számára bejárható-e. S ha igen, akkor mely részei. Van mód arra, hogy egyes aloldalakat elzárjuk a keresőrobotok elől (“noindex”). 
  • Ügyeljünk a helyes beállításra! Ha nem egyértelmű a crawlerek számára, hogy bejárhatják-e az oldalunkat vagy sem, akkor érintetlenül hagyják azt.
  • Amennyiben viszont nem látják akadályát a megismerésnek, akkor letapogatják annak tartalmát.
 • Kanonikus címke (Canonical)

  • Ha van kettő vagy több azonos tartalmunk kettőnél több helyen, akkor ezzel a beállítással jelezhetjük a keresőrobot felé, hogy melyiket vegye figyelembe a SERP-en való duplikáció elkerülése végett.
  • A címkét a HTML head-kódjának részeként kell feltüntetni.
 • Linkek

  • Fontosságukról az OffPage SEO részben írunk részletesebben. Azt érdemes itt is hangsúlyozni, hogy az oldalra és az oldalról kifelé mutató linkek vonják be a honlapunkat a hálózatba, amelyen a keresőmotorok pókocskái közlekednek, s mint útba eső állomás megállnak, s szemügyre veszik az adott oldalt.
  • Szintén az OffPage SEO részben részletezzük a linkek minőségének jelentőségét. Amennyiben egy linket el szeretnénk tüntetni (disavow), vagy szeretnénk, hogy a keresőmotor ne venné figyelembe (nofollow), illetve jelezni szeretnénk, hogy adott link sponzorált (sponsored), esetleg a felhasználók által készült tartalom része (UGC), ezeket az attribútumok is a Google search Console-ban tehetjük meg, hogy a Google ennek tudatában, méltányosabban ítélje meg honlapunkat.
 • XML Oldaltérkép

  • Közvetetten befolyásolja a rangsorolási eredményt: segít a keresőmotornak feltérképezni a weboldalt.
  • Egy térkép, vázlatpontok összessége, amely mentén a crawlerek végighaladhatnak a honlapon. Azokat a fájlokat, oldalakat, linkeket kell tartalmazni, amiket szeretnénk indexeltetni.
  • Kommunikációs csatornaként működik a keresőmotor és a honlap között: a sitemap-ben mindig látszódik, ha a weboldalon bárminemű változás történik, ezáltal a keresőmotorok is rögtön tudnak reagálni.
 • A Noindex és a gyengébb minőségű oldalakat hagyd ki a sitemapből!
 • HTML oldaltérkép

  • Az oldal és a felhasználók közötti kommunikációra alkalmazandó.
 • A protokoll szerint…

 • Azért, hogy a böngészőkön keresztül megjelenhessenek a honlapok a képernyőinken, egy kommunikációs csatorna, a “http” szükséges. A böngésző HyperText Transfer Protocol alakjában kéri az adott webhelytől a felhasználói keresés alapján kiválasztott honlap megjelenését; a webhely a honlap elküldésével ad választ.
 • Ezen túlmenően létezik a “https” ( HyperText Transfer Protocol Secure), ami a fent említett protokoll biztonságosabb kiadása; a legtöbb webböngésző (Mozilla, Chrome, Safari) is ezt preferálja. Titkosítást alkalmaz, mellyel biztonságossá teszi a párbeszédet a webböngésző és a számítógép között. Vagyis nem azt garantálja, hogy a weboldal maga biztonságos, hanem csak annyit, hogy amíg a weboldalt a számítógépig vezető úton senki nem manipulálja és/vagy olvassa.
 • A titkosításhoz további protokoll használata szükséges, ami lehet SSL (Secure Sockets Layer) vagy TLS (Transport Layer Security).
 • Elsősorban a személyes és pénzügyi adatokat bekérő oldalak esetén alkalmazzák, bár a Google szerint minden oldalnak ezt kellene használnia, hogy megelőzzék a hackerek adathalászatát.
 • A nem biztonságos, http protokollt használó oldalakra felhívja a felhasználó figyelmét, valamint érzékenyebb adat megadása esetén még egyszer figyelmeztet az oldal kétséges megbízhatóságát illetően.
 • A vegyes tartalmú (https oldalon lévő http tartalmak) oldalakon sem könyörül a Google. A honlapod http elemeit a Google Search Console-ban keresheted meg.
 • A megfelelő URL kialakítása

  • Az URL jelentése: Uniform Resource Locator; ez a honlap webcíme.
  • A weboldalkészítéssel egyidőben érdemes kigondolni az URL-struktúrát, hogy később ne kelljen módosítani azt.
  • 3 részből épül fel egy URL-cím:
   • Protokol (http vagy https),
   • Taromány (domain) név (marketingastro.com),
   • Elérési út (/marketing-blog/).
  • Az URL kialakítását is felhasználóbarátra érdemes formázni. Ezzel nem csak a fogyasztók, de a keresőmotorok szimpátiáját is elnyerhetjük. Ennek érdekében a következő módon alakítsuk:
  • Legyen érthető, tömör! Használd a kulcsszavakat! Hanyagold a kötő- és töltelékszavakat!
  • A szavakat kötőjellel, NE alulvonással válaszd el!
  • A kis és nagybetűk használata nem releváns a rangsor szempontjából, viszont következetesnek kell lenni alkalmazásakor!
  • Bár, elvileg 2000 karakter hosszú lehet az URL már csak azért sem érdemes kitölteni, mert a mobilon való megjelenés esetén kevesebbet láthatunk belőle.
  • A struktúrát illetően az általános vélemény az, hogy, mivel nem fontos tényező rangsorolásnál, ezért nem érdemes annyi figyelmet fordítani a struktúra kialakítására. Ez azért túl hanyag hozzáállás, mert a felhasználók is olvassák az URL-t, s ők lehet, hogy kattintással fogják értékelni az átláthatóan megszerkesztett struktúrát. 

SEO 18

A Mobilegeddon kedvéért:

  • Ahogy a Google alkalmazásoknál már említettük, a honlapok mobileszközön való megjeleníthetőségének biztosítása kikerülhetetlen.
  • Ezt is a Google Search Console-ban állíthatod be a Mobile Usability-nél.
 • Emlékezzünk rá, hogy a Google 2018. óta a honlapokat a Mobile-first Indexing alapján vizsgálja!

RANGSOROLÁS

 • A Google rangsorolásnál számos szempontot vesz figyelembe, melyek közül a LINKEK, TARTALOM és az utóbbi 5 évben a RankBrain mutatkozott a legfontosabbaknak. Ezek mellett azonban még számos tényezőt neveznek meg szakemberek. Az, hogy ezek valóban rangadó szempontok-e, vitatott: a Google szakembereinek a tapasztalatoknak gyakran ellentmondó véleményen vannak.
 • Amióta a Google is egyre intelligensebb (RankBrain, BERT stb.), a felhasználók számára mind kényelmesebb a keresés folyamata. Ha a kulcsszót nem is találjuk pontosan, elég a kérdést feltenni, s a SERP-en már láthatóak a viszonylag releváns eredmények.
 • A Google-t személyre is szabhatjuk. Ilyenkor rólunk, keresési, kattintási szokásainkról tanul a keresőmotor. Bár általában a CTR, Bounce Rate, a weboldalon eltöltött idő nem számít rangsorolási tényezőnek, ha be vagyunk jelentkezve Google fiókunkba, a tapasztalat azt mutatja, figyelembe veszi ezeket is.
 • Továbbá az sem mindegy, hogy milyen böngészőt használunk (Safari, Mozilla, Chrome).

Vázlatosan a következő checklistet vegyük át, amikor SEO-t ellenőrzünk:

 • Linkek:
  • Relevancia,
  • Horgony szöveg.
 • Tartalom:
  • Kulcsszavak,
  • Friss dátum,
  • E-A-T szempontok,
  • Rendezettség, átláthatóság, tagoltság.
 • CTR, Bounce Rate, weboldlaon etöltött idő,
 • Meta szöveg,
 • Social Media tevékenység,
 • Webdesign,
 • Grafikai elemek, képek, videók,
 • Betöltési sebesség,
 • Https protokoll használata,
 • Domain életkora,
 • URL.
Itt a vége, de ne fuss el még véle! A Marketing Astro folyamatosan színesíti oldalának szakmai blogját, ahol az online marketinggel kapcsolatban mindig megtalálhatod az aktualitásokat! A SEO téma sem marad sokáig ennyiben! Kövess minket figyelemmell!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás