Tartalomjegyzék

seo szövegírást végző szőke copfos nő laptopja előtt ülve
9 perc /

SEO szövegírás

Tartalomjegyzék

A SEO szerves része a szöveg, és bizony hasznosnak tud bizonyulni, ha te magad is tudsz szöveget írni. A szabályok betartása előbb-utóbb automatikusan jön. Minél több írásod születik, annál gördülékenyebben megy majd a folyamat, és annál inkább szabadjára tudod majd engedni a fantáziád! Mik a SEO szövegírás írott és íratlan szabályai? Vágjunk is bele!

Szövegíró barna hajú nő

Mit értünk SEO szövegírás alatt?

A SEO szövegírás a Google számára érthető tartalom megírása. Ugyanakkor a tartalomnak olyan típusúnak kell lennie, amely értéket ad a felhasználóknak, valamint olvasásra, linkelésre és megosztásra ösztönzi őket.

Ez a megfelelő kifejezésekre vonatkozó kulcsszókutatással és a felhasználó keresési szándékának megfelelő, optimalizált tartalom előállításával érhető el. Fontos komponensei a SEO szövegírásnak a szöveg hossza, az erősíteni kívánt kulcsszó sűrűsége, a képek száma és metája, valamint a tartalomban elhelyezett linkek. 

Miért fontos a SEO szövegírás?

A keresőmotorokban elért rangsor elérése a SEO a webhely digitális jelenlétének folyamatos karbantartását igényli, beleértve a tartalmat is.

A felhasználóbarát anyagokat a keresőmotorok crawlerei is előnyben részesítik, ezért mindenképp a userek igényeit előtérben tartó contenteket kell gyártani.

Az ügyfél igényeitől függően a szövegírók gyakran többféle, egymástól eltérő tartalom típust állítanak elő, például:

 • Blogbejegyzések
 • Guest posztok
 • Hirdetési szöveg
 • Weboldal tartalma, landing oldal 

Bár a szövegíróknak nem feltétlenül kell mélyreható technikai SEO-ismeretekkel rendelkezniük, a SEO alapjait ismerniük kell.

A kulcsszókutatás elvégzésétől a szervezett és optimalizált tartalom kialakításáig az író munkája nagymértékben befolyásolhatja az oldal teljesítményét. Érdemes őket részletesen briefelni, nemcsak a kulcsszavak és linkek megadásával, hanem alcímek és források, valamint általános hangvétel megadásával. 

Lépések

Kulcsszókutatás, tartalmi silók, content terv

A kulcsszókutatás eredménye határozza meg, mely kulcsszavakkal szeretnénk majd rangsorolni, így ez talán a nulladik lépés kategóriába sorolható, akár te magad végzed, akár egy munkatársad. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz! 

Ha ez megvan, érdemes tartalmi silókba, azaz különböző kategóriákba rendezni ezeket a kulcsszavakat, majd content tervet, azaz tartalmi tervet készíteni. Igényeknek megfelelően érdemes hónapokra leosztva mondjuk egy évre előre megtervezni, hogy mikor melyik kulcsszó kerül majd sorra, esetleg a címeket is megírni előre, majd az alapján haladni.

Találd meg a megfelelő kulcsszavakat

A SEO szövegírásban az első lépés minden szövegíró számára a kulcsszavak azonosítása, ha még nincs content stratégia, vagy nincs SEO-s segítség.

A megfelelő kulcsszavak sikeres megcélzása a keresési szándékot szem előtt tartva kiváló kiindulópont minden írói feladathoz. Ha van már egy kész content stratégia, akkor erre a lépésre nincs szükség, azonban, ha te magad végzed, használj kulcsszó generáló szoftvert.

Vedd figyelembe a keresési szándékot (search intent), ugyanis attól függően más típusú tartalmat érdemes létrehozni; a keresési volument (search volumen), mivel bizonyos szám alatt (200 körül) nincs sok értelme egy adott kulcsszó használatának;  és a kulcsszó nehézséget is (keyword difficulty), ugyanis az jelzi mennyire nehéz az adott kulcsszóra rangsorolni.  

Keresd meg az emberek által feltett kérdéseket

Egy keresőmotor lényege, hogy a lehető legkönnyebbé tegye az információ megtalálását. Ezért a Google folyamatosan fejleszti a SERP funkciókat; a felhasználóknak még csak rá sem kell kattintaniuk egy oldalra a találatokért, már kivonatban jelennek meg a találatok, képekkel, szöveg részletekkel (metával).

A felhasználók következő kérdéseinek előrejelzése nagyszerű módja a tartalom rendszerezésének. Érdemes teljesen körbejárni az adott témát, és logikai sorrendben építeni a contentet. Bontsd könnyen emészthető, fokozatosan “nehezedő” részekre. 

Számos olyan SEO-eszköz létezik, amely segíthet a témádhoz és a kulcsszavakhoz kapcsolódó kérdések megtalálásában, ezek például lehetnek:

SEO szövegírás során használhatsz témakutató eszközt is, amely az általad megadott kulcsszó alapján címszavakat, kapcsolódó kérdéseket és egyebeket kínál.

Miután azonosítottad a legnépszerűbb témákat, dolgozz ki olyan tartalmakat, amelyek még több értéket nyújtanak, mint a versenytársak oldalai. A versenytársak kulcsszavai hasznosak, egyrészt inspirációt jelentenek másrészt betekintést nyújtanak abba, hogy miben jobbak, vagy miben gyengébbek, így az ezekre való odafigyeléssel egy lépéssel előttük járhatunk. 

A keresési szándék azonosítása és feltérképezése

A SEO szövegírásban attól függően, hogy a felhasználó milyen pozícióban van, a kulcsszavaknak is változniuk kell a különböző céloktól függően.

A keresési szándék megtalálása alapvetően azt jelenti, hogy kitaláljuk, milyen indokok állnak a felhasználó adott keresőkifejezés használata mögött.

Nézzük is meg ennek négy típusát:

 • Információs: A felhasználók több információt szeretnének találni egy adott témáról, termékről vagy iparágról. Példa: Például: „jó éttermek Budapesten”.
 • Navigációs: A felhasználók egy adott webhelyet vagy oldalt kívánnak meglátogatni. Példa: „Az oldalra látogatás”: „XY étterem honlapja”.
 • Kereskedelmi: A felhasználók vásárláson gondolkodnak, és meg akarják vizsgálni a lehetőségeiket. Példa: „Vásárlás”: „budapesti éttermek összehasonlítása”.
 • Tranzakciós: A felhasználók célja egy termék vagy szolgáltatás megvásárlása. Például: „asztalfoglalás XY étterembe”.
Kompetencia elemzés-segíthet seo szövegírás során

Ellenőrizd a versenytársak cikkeit a cél kulcsszavakra vonatkozóan

Használd az I Search From vagy a Chrome inkognitó ablakát, hogy megnézd, hogyan szerepelnek versenytársaid a SERP-n.

Fedezd fel, hogy mely szemantikailag kapcsolódó kulcsszavak szerepelnek cikkeikben.

Tekintsd meg a versenytársak oldalainak olvashatósági pontszámát! Ez kiindulási pontot adhat a saját tartalmad létrehozásakor. (Mit érdemes hasonlóan vagy másképp csinálnod).

MsiHh6V2ldgXcxBJKdNvQuRABcjEV2ynyWrr8yd1j rJHMOHEXZQFALCFiVwZMiWT2 265gJwT

Eredeti adatok gyűjtése 

Az olvasók bevonásának egyik taktikája a SEO szövegírásban, az eredeti adatok és esettanulmányok megosztása.

Egy belső író sem biztos, hogy minden információval rendelkezik, ezért az adatok összegyűjtése elengedhetetlen. Íme néhány módszer arra, hogyan szerezhetsz adatokat egy esettanulmányhoz vagy eredeti kutatási cikkhez:

Használd ki a közösségi médiát: 

 • Végezz közvélemény kutatásokat a közösségi médián, és kérdezd meg követőidet preferenciáikról, életmódjukról stb. Ha megosztod a közvélemény kutatás eredményeit, más, az iparágban dolgozó írók is hasznosnak találhatják az eredményeket.
 • Fedezz fel mintákat az értékesítési adatokban: Ha belső író vagy, valószínűleg rengeteg adat áll rendelkezésedre. Ez különösen hasznos lehet, ha az iparágak stresszhelyzetben vannak (pozitív vagy negatív). Az iparági írók általában jó hírű forrásokból keresnek statisztikákat és adatokat.
 • Kérd meg ügyfeleidet, hogy osszák meg sikertörténeteiket statisztikákkal arról, hogy a terméked vagy szolgáltatásod hogyan segített nekik. Az eredeti adatok és vizuális elemek használata arra ösztönzi az olvasókat, hogy osszák meg üzenetét a közösségi média platformokon – és remélhetőleg hozzájárulnak a linképítéshez.

Optimalizáld a fejlécet, a meta címet és a meta leírást

Amikor a SERP-eket nézzük, az olvasók először az oldal meta címét és leírását látják.

És ha már az oldalon vannak, a fejléc az első dolog, amit látni fognak. A meta és a címsorok egyértelműségének megőrzése növelheti az organikus átkattintási arányt, azaz az oldal megtekintését.

SEO szövegíráskor vedd figyelembe, hogy a Google a felhasználó lekérdezésétől függően megváltoztathatja a SERP-ben megjelenő meta elemeit. Ettől függetlenül fontos, hogy a keresőmotorok és a felhasználók számára optimalizált címet vagy leírást adj meg.

A cím és a meta leírásnak segítenie kell mind a felhasználóknak, mind a keresőmotoroknak meghatározni, hogy miről szól a tartalmad. 

Meta címek

Egyedi és tartalmazza a célzott kulcsszót. 55-60 karakter hosszú. A Google lerövidíti az 55-60 karakternél hosszabb címeket. Van egy 600 pixeles szélességi korlát is (ami eszközönként változhat).

Olyan üzenetet kell közvetítenie, amely pontosan megfelel a tartalomnak és a keresési szándéknak. Ha a tartalom nem felel meg a felhasználók elvárásainak a címre kattintás után, akkor egyszerűen leugranak az oldalról.

Meta leírás

Motiválja a felhasználókat, hogy felkeressék a weboldalt – az érzelmi kiváltó okok segíthetnek felkelteni a felhasználók figyelmét és érdeklődést kelteni.

Cél kulcsszavakat tartalmaz. A metaleírások hossza tetszőleges lehet, de a Google általában 155-160 karakterre rövidíti őket. A felhasználói élmény érdekében a legjobb, ha rövidek maradnak.

Egyedi legyen, és írja le a weboldalt. Legyen értelmes – kínáljon meggyőző okot az adott oldal meglátogatására. A Google arra ösztönöz, hogy bizonyos információkat, például az árat és a gyártót is tartalmazza elszórtan egy oldalon.

H1 fejléc

Belefér a 600 pixeles szélességbe. Ezen a szélességen belül az olvasók a teljes címet láthatják. Ellenkező esetben a Google lerövidíti.

Tartalmazhat zárójeles pontosításokat. A zárójeles pontosításokkal ellátott cikkek 38%-kal jobban teljesítenek, mint a zárójel nélküliek. Ez arra utal, hogy az olvasók szeretik, ha teljes képet kapnak arról, hogy mit kapnak, amikor rákattintanak.

Olyan cselekvési igéket tartalmaz, mint „tanulni”, „venni”, „növelni”, „fokozni” stb. Ez segíthet az olvasóknak megérteni, hogy mit fognak találni az oldalon.

Olvashatóság- a seo szövegírás kardinális elemeinek egyike

Szervezett, könnyen olvasható tartalom létrehozása

Az emberek a keresőmotorokat konkrét válaszok vagy tanácsok keresésére használják. Ez azt jelenti, hogy gyorsan szeretnének választ kapni anélkül, hogy sok bonyolult bekezdésen át kellene keresniük. Ennek elérésében segítenek a SEO szövegírás írott és íratlan szabályai.

Ha a tartalmad nem felhasználóbarát, valószínűleg nem fog sok kedvelést, megosztást vagy konverziót elérni.

Az első lépés az, hogy megismerd a célközönséged. Bár az egyes iparágakban dolgozó szakemberek talán mélyrehatóbb dolgokat keresnek, még mindig fontos, hogy a tartalom olvasható legyen. 

Nézzük is meg mivel teheted olvashatóbbá a szövegedet!

Jó szerkezet

A jó struktúra a SEO szövegírás alapja. A lehető leggördülékenyebben vezeti végig a felhasználókat és a keresőmotorokat a tartalmán. Minden új pontot H2, H3 és H4 címsorokban kell megjeleníteni.

Könnyen átfutható címsorok

Az olvasók jellemzően átfutják a cikkeket, mielőtt elolvasnák azokat. 

SEO szövegíráskor a főcímeknek tájékoztatniuk kell az olvasókat arról, hogy mit fognak megtudni az egyes bekezdések vagy az oldal egészének elolvasása során.

Gondolkodj a felhasználói szándékon, adj választ a címekben, és fejtsd ki a következő bekezdésekben.

Világos és informatív bekezdések

A címsorokhoz hasonlóan az olvasók is szeretik átfutni a bekezdéseket, hogy gyorsan megtalálják a szükséges információt.  Ügyelj arra, hogy a szöveg bekezdései rövidek legyenek, és a fő gondolattal kezdődjenek. Az egyértelműség és a tömörség a kiváló olvashatóság és a felhasználói élmény kulcsa. 

Rövid pontok és számozott listák

Bontsd fel a hosszú szakaszokat felsorolás pontokkal , számozott listákkal és grafikákkal, amelyek tájékoztatják a felhasználót.

Emellett hasznos lehet listákat alkalmazni, amikor az olvasót végigvezetjük az utasításokon.

Altémák a szövegben

Miközben a felhasználók egy adott kérdésre keresnek, valószínűleg vannak további kérdéseik is, amelyekre választ adhatsz.

Ügyelj arra, hogy a H2, H3 és H4 alfejezeteket használd a kapcsolódó altémák beillesztésére. Az is fontos, hogy ezeket az altémákat logikus sorrendben strukturáld.

Egyszerű szókincs

Fontos, hogy a szakszavak is mindig megmagyarázásra kerüljenek.

Ha ellenőrizni szeretnéd az olvashatósági pontszámot, használhatod például a SEO Writing Assistant eszközt. Ez automatikusan elemzi a megcélzott kulcsszavakat, és a legfőbb riválisaid alapján javaslatot tesz a szöveged optimális olvashatósági szintjére.

Ezzel az eszközzel te is:

 • Megtudhatod, mely mondatok túl hosszúak.
 • Felfedezheted, hogy a szöveg mely részei nem eredetiek.
 • Biztosíthatod, hogy a szöveg tökéletesen felépített legyen egy-egy célzott kulcsszóra, és SEO-barát stílusban íródott.
 • Meggyőződhetsz róla, hogy a tartalmi rész megfelel az általános márka hangjának – alkalmi, semleges vagy hivatalos.
Vizuális elemek- a seo szövegírás fontos komponensei

Tartalmazzon vizuális elemeket

Használj vizuális elemeket az egész oldalon – videókat, képeket, diagramokat, infografikákat stb. 

A vizuális elemek használata növelheti az olvasók oldalon töltött idejét, és arra késztetheti őket, hogy megosszák a grafikát a közösségi médiában. Ez a stratégia növelheti tartalmad elérését, és a médiumok, ha megfelelően optimalizáltak, a SERP-ekben is felhasználhatók.

És ne feledkezz meg a képek alt-tagjeinek (a szövegben használt képek leírása) hozzáadásáról sem. A Google az évek során egyre több képi találatot ad meg, így ez segíthet a keresőmotoros rangsorolásban.

Ne feledd, hogy az alt címkék az elérhetőséget is szolgálják. Azok, akik képernyőolvasót használnak, az alt szöveget használják, hogy többet tudjanak meg az egyes oldalakon található egyes képekről.

Tartalmazzon CTA-kat (Call-to-Action)

A szövegírás egyik elsődleges célja, hogy a felhasználókat továbbvigye a vásárlói út mentén, azaz cselekvésre ösztönözzön. (Kedvet csináljon terméked vagy szolgáltatásod megvásárlásához/igénybevételéhez, amellett, hogy értéket is nyújt.)

Emlékszel a „keresési szándék” kifejezésre? A felhasználó (ideális esetben) valamilyen okból fog az oldaladra érkezni. Használd a CTA-kat, hogy megmutasd a felhasználóknak, mit kereshetnek legközelebb. Használhatsz egyszerű linkeket, gombokat, képeket, videókat.

Szövegírói szempontból ez javíthatja a szöveged konverziós arányát és a tartalmaid megtérülését.

SEO-szempontból ez javíthatja az oldalmegtekintéseket, csökkentheti a visszalépési arányt, és pozitív elkötelezettségi jeleket küldhet a Google-nak.

Tartsd szem előtt a linkelési struktúrát

A Google botjai elakadnak, ha olyan oldalra érkeznek, amely nem hivatkozik más oldalakra. Bizonyos értelemben a felhasználók is hasonlóan járnak. Ha nincs egyértelmű következő lépésük, nem biztos, hogy érdekli őket, hogy időt és energiát fektessenek bele.

A külső tartalmakra való hivatkozással bizalmat építhetsz a szöveged köré. Egy másik oldalra mutató link lényegében egy bizalmi szavazat az adott oldalnak. Hasznos, ha állításaidat más hiteles webhelyekkel támasztod alá. És ki tudja – akár még backlinket is kaphatsz.

A belső tartalomra való hivatkozással jobban el tudod vezetni a felhasználót a logikus következő lépésekhez (ahol ideális esetben megtörténik a konverzió). Például egyik cikkből a másik, kapcsolódó cikkbe.

A tartalmadhoz kapcsolódó oldalakra való hivatkozással javíthatod webhelyed link szerkezetét is.

A legjobb SEO szövegíró eszközök

Ha ki szeretnéd szervezni a tartalomkészítést, akkor a Content Marketplace segítségével megteheted. A Content Marketplace lehetővé teszi, hogy kézi keresés nélkül férj hozzá profi szövegírókhoz.

Saját tartalom megírását tervezed? Íme néhány SEO-eszköz, amelyet ajánlunk:

Top Semrush eszközök a SEO szövegíráshoz

 • Kulcsszó Varázsló eszköz: Szűkíti a kulcsszókutatásodat a szövegeddel megcélozandó legjobb kulcsszavak megtalálása révén
 • Témakutatás: Új tartalmi ötleteket ad, és feltárja, hogy az emberek mire keresnek a témája körül.
 • Organikus kutatás: Megmutatja, hogyan teljesítenek a versenytársaid
 • SEO Writing Assistant: Tartalmi és SEO-optimalizálási ajánlásokat ad az adott kulcsszóra vonatkozó 10 legjobban rangsorolt oldal alapján.
 • On-Page SEO Checker: Segít beállítani a nyomon követést a szöveged közzététele után.
 • SEO tartalom sablon: SEO-ajánlásokat ad a jövőbeli tartalmaihoz a top 10 versenytársak alapján.

Egyéb hasznos írói és szerkesztői eszközök

A folyamat elindításához nézze meg a kedvenc ingyenes kulcsszókutató eszközeinket. Íme néhány további eszköz, amely segíthet:

A fenti lépéseket követve jó úton haladhatsz a minőségi tartalom létrehozása felé.

Miután közzétetted a tartalmad, mindenképpen mérd teljesítményét a KPI-k nyomon követésével, mint például:

 • Konverziók
 • Rangsorolások
 • Átkattintási arány 
 • A közösségi média vonzereje
 • Márkaismertség

Kövesd nyomon a KPI-kat az idő múlásával, szükség szerint frissítsd a meglévő tartalmakat, és hozz létre új tartalmakat a hiányosságok pótlására. 

Amíg olyan felhasználóbarát tartalmakat írsz, amelyek az emberek által feltett kérdésekre válaszolnak, és kulcsszó adatokon alapulnak, addig jó úton haladsz a hasznos tartalmak könyvtárának létrehozása felé.

Írásra fel! 

Reméljük hasznosnak találtátok a tartalmat, és ha kérdésetek lenne, vagy SEO szövegírásra lenne szükségetek, bátran keressetek minket

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás