Tartalomjegyzék

Social media elemei angolul
8 perc /

Social Media körkép:
trendek és tippek 2022-ben

Tartalomjegyzék

A közösségi médiában az egyetlen állandó dolog az, hogy nem állandó. Folyamatosan változik, és marketingesként bizony érdemes folyamatosan szemmel tartani  mi történik az iparágban, hogy a trendek ne érjenek túl nagy meglepetésként.

Mi is várható 2022-ben? A rövid formátumú videók töretlen népszerűségétől a mentális egészség hangsúlyozásáig megosztjuk a legfontosabb social media trendeket, amelyekre idén érdemes lesz odafigyelni!

TikTok megnyitása telefonon

A TikTok további növekedése

Bár az alkalmazás talán nem éri el a 2020-ban tapasztalt növekedést, nem úgy tűnik, hogy népszerűsége egyhamar lelassulna. A TikTok 2021 szeptemberében elérte az 1 milliárd havi aktív felhasználót. A vállalat a hirdetési platformjának fejlesztésébe is befektetett, megkönnyítve a márkák és a vállalkozások számára, hogy jelenlétet teremtsenek a social media platformon.

Néhány kiemelkedő TikTok-statisztika:

 • Az amerikai tizenévesek 69%-a használja a TikTokot.
 • A felhasználók 90%-a naponta bejelentkezik
 • A TikTok-felhasználók naponta átlagosan 89 percet töltenek az alkalmazáson.
 • A vállalat továbbá azt állította, hogy a felhasználók 47%-a „vásárolt már valamit, amit a TikTok-on látott”, és 67% „egyetért azzal, hogy a TikTok vásárlásra inspirálta őket, még akkor is, amikor nem is akartak vásárolni”.
TikTok hack tesztelésről szóló YouTube videó

Arról nem is beszélve, hogy a TikTok trendek kipróbálása és a TikTok-on népszerűsített termékek megvásárlása és tesztelése a többi közösségi média platform felkapott témái között szerepelnek.

(Leginkább YouTube-on, de Instagramon is találhatók hasonló tartalmak.)

Tekintettel erre a növekedésre és használatra, a TikTok-ot nagyon hasznos eszköz lehet a vállalkozások kezében, különösen, ha a célközönség zömében fiatalokból áll. 

ClubHouse alkalmazás Iphone-ról megnyitva

A márkák közösségi hangstratégiát dolgoznak ki

Az audiostratégia a rádiótól a podcastokon át a zenei lejátszási listákig mindent magában foglal. A Clubhouse, egy közösségi audio platform, 2021 egyik legnagyobb vezetője volt ezen a téren. Annak ellenére, hogy eltörölték a csak meghívottaknak szóló követelményt, és kiadtak egy Android-verziót, a Clubhouse népszerűsége csökkent. Az ötletet azonban más social media platformokba is beépítették.

A Facebook(Meta) 2021 közepén bevezetett egy sor audiofunkciót, mint például a Rooms, a podcastok és a Soundbites. Ezeket a funkciókat is azért adták ki, hogy támogassák a hanganyag készítőit, és több eszközt biztosítsanak számukra a tartalmaikhoz.

A kreatív gazdaság fellendülése

A fogyasztók ott akarnak élményeket szerezni, ahol már most is az idejüket töltik. Több márkát fogunk látni, amelyek minden platformot tesztelik a megvásárolható funkciókat. A shop gomboktól kezdve a livestreameken át a hirdetésekig és az influenszerekig a közösségi értékesítés lesz az intelligens közösségi stratégiák előterében.

Számos platform kezdett el erőteljesen befektetni az alkotói piacterekbe és az alkotói eszközökbe – például a TikTok, az Instagram, a Pinterest, sőt a LinkedIn is. 

Ezek az eszközök megkönnyítik az alkotók számára a közönségükkel való kapcsolattartást és a márkákkal való együttműködést.

Ahogy a social media platformok egyre inkább az e-kereskedelmi térbe lépnek, érdemes befektetni az alkotókba, akik ösztönzik az elköteleződést, és népszerűsítik a termékeket és szolgáltatásokat.

Fa csillagok és egy szív egy asztalra helyezve

A közösségi csatornák használata az ügyfélszolgálati céllal

A chatbotok és az automatizált közvetlen üzenetek egyre nagyobb teret hódítanak, mint további ügyfélszolgálati eszköz az ügyfelekkel való interakcióhoz és a GYIK megválaszolásához.

A közösségi marketing visszatérhet a kapcsolatépítés és az ügyfélszolgálat alapjaihoz. A marketingeseknek érdemes lehet visszatérniük a közösségi csatornák használatához a kommunikáció és a kapcsolatteremtés érdekében. Persze az organikus elköteleződés elérése nehéz, még a fizetett tartalmakkal is.

Interaktív elemek a social sellingben

Látni fogjuk, hogy a számítógépes látás (MI) alkalmazásai, a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) láthatóvá válik a social media marketingben. Az emberek magával ragadó élményt keresnek, és a közösségi médiához fordulnak majd, ha több hosszú formátumú tartalomra van szükségük a tipikus rövid formátumú tartalmakkal szemben. A szervezetek kihasználhatják a közösségi értékesítést interaktív túrákkal, új digitális entitások születésével és azonnali termékdemókkal a metaverzumban. 

AR- és VR-alapú social media kampányok

Elég nagy a valószínűsége, hogy az AR és a VR 2022-ben beindul, különösen a fogyasztói piacon. Ezért a marketingeseknek érdemes elgondolkodniuk a technológiák felhasználásán a social media kampányok létrehozásához. Ezáltal a fogyasztók virtuális betekintést nyerhetnek abba, hogy egy termék hogyan fog kinézni fizikai környezetben, valamint fokozhatják a vásárlói élményt és az elkötelezettséget.

E-kereskedelem

Áramvonalasabb közösségi kereskedelem

A közösségi kereskedelem az e-kereskedelem egy olyan alcsoportja, ahol minden a social médiában történik – a termék felfedezése a kattintástól a vásárlásig, valamint a vásárlás utáni támogatás.

 • A Z generáció 60%-a az Egyesült Államokban az Instagramot használja új márkák és termékek felfedezésére. 
 • Az előrejelzések szerint a közösségi kereskedelem az USA-ban 2025-re közel 80 milliárd dollárra nő.
 • A kisvállalkozások 71%-a szeretne a közösségi médiában értékesíteni. 

A social media egyfajta virtuális bevásárlóközponttá vált. Néhány kattintással böngészhetünk termékek között, inspirációt találhatunk és vásárolhatunk. Ennek eredményeképpen a platformok új közösségi kereskedelmi eszközöket kezdtek bevezetni:

 • Az Instagram Shops megkönnyíti a vállalkozások számára az online áruházak létrehozását.
 • Az Instagram Checkout bevezetésre került az amerikai székhelyű márkák számára, lehetővé téve a felhasználók számára a közvetlen vásárlást
 • A Pinterest bevezette a Shop fület, ahol a felhasználók a terméktáblák segítségével böngészhetnek és vásárolhatnak.
 • A TikTok teszteli a TikTok Shoppingot, közvetlenül a Shopify-jal való kibővített partnerségük nyomán.

Az Insider Intelligence előrejelzése szerint a közösségi kereskedelem a következő években tovább fog növekedni. Az előrejelzés szerint 2022-ben 97,2 millió közösségi kereskedelmi vásárló lesz az Egyesült Államokban, ami az internetezők 38,2%-át jelenti.

A Sprout adatai azt is mutatják, hogy a megkérdezett fogyasztók 80%-a a márka ismertsége miatt nagyobb valószínűséggel vásárol a közösségi oldalakon. Ez egy óriási arány, amire érdemes odafigyelni.

A rövid formátumú vertikális videók hódítása

A rövid formátumú vertikális videók a TikTok és az Instagram Reels térhódításának köszönhetően fellendültek. A videótartalom nem csak a történetmesélés vonzó formája és az értékesítés ösztönzésének módja, hanem egyúttal egy jelentős növekedési tipp is: 

 • A videók az Instagramon nagyobb elkötelezettséget kapnak, mint más formátumok
 • A videókkal ellátott tweetek 10x nagyobb elkötelezettséget generálnak, mint a videó nélküliek.
 • A Pinterest 2020 és 2021 között 240%-os növekedést jelentett az organikus videós posztok számában.

Az elmúlt évben láttuk, hogy a márkák és az alkotók videót használnak arra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjanak a közönségükhöz, reflektorfénybe állítsák a termékeket, és felhívják a figyelmet számukra fontos ügyekre.

Kiégés miatt asztalon pihenő nő

Hangsúly a mentális egészségen és a kiégés megelőzésén

A Vibely nemrégiben készült jelentése szerint az alkotók 90%-a tapasztalta már a kiégést, és 71%-uk már fontolgatta, hogy teljesen kilép a közösségi médiából. 

A folyamatos bezártság, az online töltött idő növekedése és a folyamatos tartalomgyártásra irányuló nyomás között a digitális kiégés egy valósan fenyegető tényező.

2021-ben az alkotók és a márkák egyre többet beszéltek az öngondoskodásról, a digitális határok felállításáról és a szünetek tartásáról:

2022-ben pedig valószínűleg még több beszélgetés várható a social médiához fűződő kapcsolatunkról és arról, hogy hogyan is hat ránk.

Még az Instagram is beszállt a küzdelembe, az új „Take a Break” funkcióval, amelyet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon tesztelnek:

A funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy általuk választott időtartam után „szünet-emlékeztetőket kapjanak az alkalmazáson belül”. 

Az Instagram szerint szakértőktől támogatott tippeket is adnak majd, hogy mit tehetsz a szünetben, például meghallgathatod a kedvenc dalodat, vagy vehetsz néhány mély lélegzetet.  

Megújult figyelem a felelősségvállaláson és a sokszínűségen

2020-ban számos márka szólalt fel a rasszizmus ellen. Két évvel később a kérdés továbbra is fennáll: mi a következő lépés? 

Egy nemrégiben készült jelentésből ítélve, amely szerint a fehér influeneszrek és a BIPOC (Black, Indigenous and People Of Color) influenszerek közötti bérszakadék 29%, a márkáknak még mindig van hová fejlődniük.

Bár a sokszínűség és a befogadás önmagában sosem lehet „social media trend”, azt gondoljuk hogy folyamatos beszélgetés lesz arról, hogy a márkáknak felelősséget kell vállalniuk a követőiknek tett ígéreteikért. 

Reméljük, hogy ez a jövőben egyre inkább a szabványok közé fog tartozni.

Keep calm and stay at home- macskás meme

Még több mém

Mindenki szereti a jó mémeket! Ez 2022-ben sem valószínű, hogy másképp lesz. 

Több ezer niche meme-fiókot láttunk már felbukkanni a színen az asztrológiától kezdve a közösségi média menedzserek gondjaiig. A mémek remek lehetőséget nyújtanak a márkák és az alkotók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek a közönségükkel, és bekapcsolódjanak a fontos és felkapott beszélgetésekbe.

És a legjobb rész? Nem kell, hogy csicsásak vagy túlságosan komplexek legyenek. Sőt! 

A social media posztok, mint egyfajta valuta

Közösségi média poszttal fizetni egy termékért? Ez már most is része az influenszer marketingnek, és valószínűleg továbbra is folytatódni fog. Ahogy a világ újra kinyílik, és a márkák elkezdenek rendezvényeket szervezni, az ilyen típusú kampányok beindulhatnak. 

Fiatal szemüveges nő magyaráz videóhívásban laptopja előtt

A LinkedInfluencer felemelkedése

LinkedIn és influencer: két szó, amit kissé furcsa ötvözni, de 2022-ben sor kerülhet rá!

A LinkedIn egy alulértékelt platform. A Creator Mode bevezetésétől kezdve a globális alkotói programokig megkönnyítik a tartalom megosztását és a közönség növelését. És ez még csak a kezdet!

Honnan  a LinkedIn hirtelen népszerűsége? Az otthoni munkavégzésre való áttérés kultúrája sokakat ráébresztett arra, hogy milyen fontos a személyes márka létrehozása a cégen kívül. 

Azt jósoljuk, hogy több alkotó fogja használni a platformot, a szakemberek növelni fogják személyes márkájukat, és a vezérigazgatók saját területük szakértőjeként pozícionálják magukat.

A márkák még jobban megszállják a TikTok-ot 

Több mint 1 milliárd havi aktív felhasználóval a TikTok egy olyan tér, ahol bárki megjelenhet – kevésbé szűrt, mint az Instagram. 

A TikTok-ra átállt márkák, mint például a The Washington Post vagy a Starface, ki tudták használni a platform szórakoztató, bolondos és merész oldalát:

És mivel a TikTok-felhasználók 60%-a a Z generáció tagja (a végső trendmeghatározók), azt jósoljuk, hogy még több márka próbálja meg kihasználni ezt a piacot. 

Vegyük például a Duolingót, amelynek TikTok-tartalmai nagyon különböznek attól, amit más platformokon posztolnak. TikTok-stratégiájukat a felkapott hangok és a túlméretezett zöld bagoly (ami a kabalafigurájuk) beépítésével valósították meg. Az eredmény? Több millió megtekintés és több ezer komment, rendszeresen. 

A TikTok segítségével a márkák lazábbak és kísérletezőbbek lehetnek. Egy új funkció vagy egy trend megjelenése lehetővé teszi hogy kísérletezz és megnézd, mi működik a legjobban a közönségednek és céljaidnak.

Toborzás a következő generációs közösségi platformokon

Ahogy a Z generáció belép a munkaerőpiacra, a social media stratégiáknak úgy kell változniuk, hogy a közönséget az általuk preferált platformokon tudják megszólítani. A következő generációs közösségi platformok, például a TikTok használata a munkáltatói márkaépítés és a toborzás terén 2022-ben kritikus fontosságú lesz mind a B2C, mind a B2B számára. Bár a TikTok-videók nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy humanizálják a márkát, és a tehetségeknek betekintést nyújtsanak a kulisszák mögé a vállalatnál zajló életbe.

Az emberi oldalukat bemutató márkák

Valami, ami nem mehet ki a divatból, az az, hogy a márkák emberi oldalukat mutatják a social médiában. A fogyasztók nem csak a márka termékeit mérik fel a közösségi oldalukon. Azt nézik, hogy egy márka mennyire igazodik a céljához, küldetéséhez és társadalmi problémáihoz. A marketingeseknek erre kell támaszkodniuk, és a social médiát arra kell használniuk, hogy bemutassák márkájuk személyiségét.

Márkafelelősség

Egyre több fogyasztó vonja felelősségre a márkákat és a vállalatokat az ügyfélszolgálattal kapcsolatos tapasztalataik miatt, a termékek minőségéért és az (esetlegesen be nem tartott) ígéretekért, amelyeket bizonyítékkal (e-mail, screenshot stb.) tesznek közzé a social media platformokon keresztül. A márkád körüli beszélgetések nyomon követése, valamint egy őszinte és hiteles válaszadási terv fenntartása segít fenntartani az érvényességet és az elszámoltathatóságot.

Az alkalmazottak, mint szószólók kihasználása

Az alkalmazottak a legmegbízhatóbb, legautentikusabb közönség – ők ismernek jobban, mint bárki más. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem csak a részvényesek, hanem minden érdekelt fél (alkalmazottaik, ügyfeleik és közösségük) javára törekszenek, általában olyan alkalmazottaik vannak, akik szeretik a vállalatot, és képesek felerősíteni annak történetét.

Hitelesség

A social media kihívásokkal néz szembe, mivel az emberek szkeptikusabbak a posztokkal és az „álhírekkel” szemben, mint valaha. Itt az ideje, hogy az emberek és a szervezetek valódiak, hitelesek, emberiek és együttérzőek legyenek online. Marketingesként használd a közösségi médiát arra, hogy átláthatóságot nyújts az iparágában felmerülő kihívásokról, légy empatikus az ügyfelekkel, és vedd emberszámba a márkájukat. 

Az információ megbízhatóságának biztosítása

2022-ben az emberek továbbra is a közösséget és a kapcsolatot keresik majd a közösségi médiában. De amikor az egészségről és a wellnessről van szó, prioritásként kezelik majd, hogy megbízhassanak a kapott információkban, ami meg fogja határozni, hogy hol töltik az idejüket. A marketingeseknek úgy kell reagálniuk, hogy szélesítik elérésüket ezekre a közösségekre, hogy ott találkozzanak az emberekkel, ahol vannak, ami a platformok diverzifikálását jelentheti. 

A közösségi média használata a tehetségszerzés ösztönzésére

A mai gazdaságban enyhén szólva is kihívást jelent a legjobb tehetségek megtalálása. 2022-ben tovább fog nőni az a trend, hogy a közösségi médiát a tehetségszerzésre használják – például a vállalat küldetésének, értékeinek és kultúrájának népszerűsítésére, valamint a munkavállalók márkanagykövetként való felhasználására, hogy tovább erősítsék az üzenetet a saját hálózataikban. 

Ha kérdésetek lenne, vagy segítségre lenne szükségetek a témával kapcsolatban, bátran keressetek fel minket!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás