Spam update-et adott ki a Google:
mit jelent ez a SEO-ra nézve?

3
spam táblák

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 3 perc

A Google 2021. novemberi spam frissítését 3-án indították el és 8-án már végleges is volt. Az algoritmusfrissítés pedig mindig rejtélyesen zajlik a keresőóriásnál – a SEO szakembereknek általában fejtörést okozva -, most sem volt ez másképp. Amit a Google megosztott a felhasználóival: főleg content spammelésre vonatkozik az update és nem a spam linkekre. Mert azokra vonatkozóan júliusban már kihoztak egy frissítést. De miért is fontosak ezek?

Cikket író nő felülről

Spam update hatása a SEO-ra

Minden egyes algoritmusfrissítéskor előfordulhat, hogy ha az új szempontoknak nem felel meg a site-od, és habár folytatsz SEO tevékenységet, visszaesik az oldal organikus forgalma, a kulcsszavak pozíciói elvesznek.

A Google javaslata egyébként az újítással – és minden más frissítéssel – kapcsolatban, hogy figyeljünk az általuk összeállított minőségi irányelvekre, amelyekben felsorolják azokat a gyakorlatokat, amik például ahhoz vezethetnek, hogy az oldalad eltávolítják a Google indexéből. Ez azért elég kemény büntetés, így érdemes megfogadni a tanácsot. Ha például egy webhely spam aktivitásban érintett, előfordulhat, hogy sem a google.com-on, sem a Google partneroldalain nem fog megjelenni többé.

Az új spam update várhatóan nem befolyásolja azoknak a site-oknak a rangsorolását, amelyek white hat SEO technikákkal dolgoznak, sőt, ők még előnyt is kovácsolhatnak ebből a frissítésből. A Google által spamként értékelt SEO tevékenységet folytató oldalak viszont jelentős visszaeséssel számolhatnak.

Az új spam update-ről egyébként nem sok konkrétumot tett közzé a Google, csak annyit, hogy a contentekre vonatkozik. A Google spamnek tekintheti például a thin contenteket, vagyis olyan cikkeket, amelyek nem rendelkeznek hozzáadott értékkel, nem adnak értéket az olvasónak. Ezek lehetnek túl rövid cikkek vagy olyan oldalak, amelyeknek nincs valós SEO értékük. Ide tartoznak például a duplikált oldalak, az automatikusan generált content vagy a kapuoldalak, azaz doorway page-ek. A doorway page általában nem tartalmaz hasznos információt a látogatóknak, csak egy CTA szerepel rajtuk, vagy egyből átirányítják a felhasználót a nyitóoldalra.

Blog felirat betűkockákból

Habár novemberben véglegesítették a contenteket érintő spam updatet, a Google már nyáron is bevezetett egy spam frissítést. Júliusban a spam linkeket érintő újítást jelentették be, amely azt figyeli, hogy az egyes weboldalak linkportfóliója mennyire “spammy”.

A link spam update különféle nyelvek linkjeit is be tudja azonosítani, és felismeri, ha spam linkek mutatnak az oldaladra. Ennek a frissítésnek a bevezetésekor szintén jelezték, hogy a white hat SEO technikákat alkalmazó oldalaknak nincs okuk aggodalomra, az egész frissítésnek az a célja, hogy a minőségi irányelveket betartó oldalaknak kedvezzen, míg az azokat megszegő site-okat visszarangsorolja.

Ahhoz, hogy a Google ne büntessen link spamelésért, te is tehetsz. Ha például affiliate linket használsz, használd a következő taget az oldal kódjában:

“rel=sponsored” 

a szponzorált (PR jellegű tartalmaknál) használd az alábbi taget:

“rel=sponsored” 

ha pedig guest post tevékenységet folytatsz, segíthet az alábbi tag:

“rel=nofollow”

Persze SEO tevékenységed során te is tudod mérlegelni, hogy mikor érdemes bevetni a tageket, illetve ha segítségre van szükséged az oldalad SEO-jának felépítésében, akkor tőlünk is kérhetsz segítséget!

Hogyan kerüld el, hogy a Google spamnek tekintse a backlinkjeid?

A következő módszerek segíthetnek, hogy a SEO tevékenységed ne forduljon a visszájára és ne ess vissza a Google rangsorában:

  • Ne fizess linkekért, főleg akkor ne, ha nem relevánsak az oldalad számára.
  • Kerüld a linkcserét (x domain a te oldaladra hivatkozik, te pedig x domainre), de alkalomszerűen egy-két releváns linkcsere beleférhet. A lényeg, hogy ne erre alapozd a linképítésed!
  • Ne kérj linket üzleti megállapodás részeként!
  • Ne használj olyan eszközöket, amik spammy linkeket eredményeznek! Ilyenek például a linkgenerátorok.

Mit tegyél, ha támadás érte a site-od?

Sajnos előfordul, hogy egyes konkurensek vagy rosszakarók spam linkekkel támadják az oldalad, hogy ezzel is visszavessék a rangsorolását. Ha ilyesmire gyanakszol, akkor sem kell kétségbe esni, a Google-nél be tudod jelenteni, hogy visszaélés történt. Ezen az oldalon a visszaélések különféle formáit tudod jelezni, amit a Google felül fog vizsgálni.

Látható tehát, hogy a Google egyre jobban figyel arra, hogy csak white hat SEO technikákkal lehessen előrébb rangsorolni, a felhasználók pedig valóban értékes tartalmakat kapjanak. Érdemes ezért mindig ellenőrizni az oldalad, és csak olyan tartalmat feltölteni rá, ami a felhasználónak értékes, információt ad számára és jól fel van építve. A linkekkel kapcsolatban pedig továbbra is a természetesség és a relevancia a két fő kulcsszó!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása