Tartalomjegyzék

Laptop telefon naptár kávé ébresztőóra és határidőnapló fa asztalon
7 perc /

Tartalom naptár készítése
lépésről lépésre

Tartalomjegyzék

A tartalomgyártás elengedhetetlen része az online jelenlétnek. Hogy tervezd meg és rendszerezd a megjelenítendő tartalmat?

Mi is az a tartalom naptár? Miért van rá szükség? Hogyan hozhatod létre, hogy a közzé tetendő tartalmakat számon tudd tartani? Cikkünkből megtudhatod!

Digitális naptár alkalmazás íróasztalon tableten megnyitva mellette jegyzetfüzettel és billentyűzettel

Mi az a tartalom naptár?

A tartalom naptár egy olyan erőforrás, amely segít megtervezni és rendszerezni a digitális tartalmakat a közzététel előtt és után. A tartalom naptár arra lett tervezve, hogy hiteles forrás legyen, amelyhez könnyen hozzáférhetnek az érintett kollégák vagy akár az ügyfelek.

A naptárat heti, havi vagy féléves beosztásban érdemes elkészíteni, marketing igényektől függően.

A tartalom naptárak az iparágtól függően számos tartalmat felölelhetnek. Ez magában foglalja a következőket:

 • Közelgő cikkek
 • Tervezett promóciós események
 • Régi tartalmak frissítése
 • Videók közzététele, például webináriumok stb.
 • Állapotfrissítések
 • Esettanulmányok

Miért van szükség tartalom naptárra?

Számos oka van annak, hogy miért bölcs döntés a digitális marketing stratégia részeként tartalom naptárat bevezetni. Nézzünk is meg párat!

Időt takaríthatsz meg vele

A tartalom naptár legfőbb előnye, hogy a szervezettség és az előre tervezés hosszú távon időt és energiát takarít meg. A naptár bevezetésével felszabaduló időt a marketingstratégia kreatívabb törekvéseire fordíthatod.

Csökkenthető az esetleges hibák száma

Egy jól megtervezett tartalom naptár csökkentheti a hibák esélyét. Például kisebb valószínűséggel készíthetsz ismétlődő tartalmakat.

Az előre tervezéssel és a csapattagok közötti felelősség egyértelmű kijelölésével azt is biztosíthatod, hogy minden szükséges munkafolyamat zökkenőmentesen haladjon. Ez különösen fontos a nagyobb csapatoknál, ahol az olyan feladatok, mint a szerkesztés és az ellenőrzés megoszlanak a tagok között. 

Lehetővé teszi az együttműködést

A tartalom naptárak megkönnyítik a hatékony együttműködést, akár házon belül, akár szabadúszóként. A felhő alapú tartalom naptárak elérhetőségi funkciói lehetővé teszik, hogy mindenki láthassa az egyes bejegyzések állapotát anélkül, hogy külön-külön kapcsolatba  kellene lépnie az emberekkel.

Egységesíti a posztok mennyiségét /Rendszert teremt

Megakadályozza a rendszertelen publikálást, és segít azonosítani az esetleges tartalmi hiányosságokat. Ez lehetővé teszi, hogy szükség esetén közzététel előtt változtatásokat hajts végre. A következetes közzététel bizonyítottan az elköteleződés elérésének egyik fő módja, és segít valódi kapcsolatot kiépíteni a célközönségeddel, valamint növeli az elérést.

Azonosítja a javítandó területeket

A tartalom naptár nagyszerű forrás lehet az A/B teszteléshez, lehetővé teszi, hogy kísérletezz a tartalommal és a közzétételi időpontokkal, és egyértelműen lásd, mi működik és mi nem.

Laptop tablet telefon kamera kávé füzet és színes papírok-ceruzák fa asztalon

Fokozza a kreativitást

Minél többször írsz tartalom naptárt egy adott ügyfélhez, annál jobban ráérzel az adott ügyfél stílusára. Ez tipikusan lehet egy olyan feladat, amit egy junior kolléga végez (egyeztetés és ellenőrzés mellett), ugyanis amint ráérez az ember, gördülékenyebben megy majd idővel, valamint más profilú ügyfelekhez is magabiztosabban áll majd hozzá. 

A sikeres tartalom naptár elemei

Tartalom naptárak mindenféle formában és méretben léteznek. Az, hogy a tartalom naptár kategóriái végül milyen kiterjedésűek lesznek, nagyban függ az egyéni vagy csoportos igényektől, valamint az iparágtól. Az, hogy a teljes gyártás házon belül történik-e, vagy szabadúszók készítik el a tartalmat, szintén meghatározza a naptár struktúráját.

Az alábbi elemek a tartalom naptárak fontos összetevői lehetnek.

Cím

Nyilván elengedhetetlen elem, hogy a tartalom értéket nyújtson, és a közönség igényeire összpontosítson.

A címek hozzáadása a tartalom naptárhoz azt is tisztázza, hogy min dolgozunk, és inspirációt adhat további tartalmakhoz is.

A tartalom típusa

A tartalom típusa, amelyet az adott célközönség elérésére használunk, minden marketinges számára fontos, mivel egyértelműen meghatározza a tartalom tervezésének módját. Ez segít a tartalomtípusok hiányosságainak azonosításában is.

Tartalomtípusok lehetnek:

 • Blogbejegyzések
 • Vendégposztok
 • Oktatóanyagok
 • Képek és videók
 • Infografikák
 • Esettanulmányok
 • Beszámolók
 • Mémek
 • És még sok egyéb

Határidők

A szerkesztési dátum szakasz megléte erősen ajánlott olyan csapatok számára, ahol a tartalomnak több folyamaton kell átmennie, és több embernek kell látnia a közzététel előtt. A szerkesztési dátum egyértelművé teszi, hogy a tartalmat mikor kell a csapat minden érintett tagjának átnéznie.

Közzétételi dátum

Szabadúszók és vállalkozások számára egyaránt fontos. Akár egy egyszemélyes csapat kezeli a saját webhelyét, akár egy 50 fős csapat, ez biztosítja a tartalom befejezésének elszámoltathatóságát. Ha szabadúszóként több ügyféllel dolgozol, ez segít a cégek közötti határidők nyomon követésében is.

Író

Ez a szakasz kulcsfontosságú a nagyobb cégek számára, ahol a tartalom előállítása házon belül történik és/vagy külső szabadúszók is részt vesznek benne. Jelöld meg, hogy ki készíti a tartalmat, hogy mindenki tudja, ki a felelős a tartalomért.

A folyamat előrehaladásának nyomon követése

A tartalom állapotát mutató oszlop fontos mind a szabadúszók, mind a vállalatok számára. A szabadúszók számára ennek bevonása nyugalmat biztosíthat az ügyfelek számára. A vállalatok számára ez az oszlop kiküszöböli az egyenkénti kapcsolatfelvétel szükségességét, és a gyártási folyamat esetleges szűk keresztmetszeteit is azonosíthatja.

Ez a kategória további szakaszokra bontható, például a tartalom kezdeti dátumára, a szerkesztés esedékességére és a közzététel dátumára.

Publikálás helye 

Annak megadása, hogy ez a tartalom hol kerül közzétételre. Ennek a szakasznak a megléte később az analitika elemzésben is segítséget nyújthat.

Tartalom naptár készítése

Tartalomtípusok meghatározása

Tartalom naptárad megtervezésekor először meg kell határoznod, hogy milyen tartalmakat szeretnél közzétenni. Ez magában foglalhatja a következőket:

 • E-könyvek
 • Esettanulmányok
 • Véleménycikkek
 • Landing oldalak
 • Podcastok
 • Blogbejegyzések
 • Videók
 • Hírlevelek
 • Előadások

Tarts ötletbörzét

Amikor elkezded összeállítani az ötleteket a tartalom naptáradhoz, beszélgess más területek specialistáival is , hogy megtudd, milyen kérdéseket tesznek fel leggyakrabban a potenciális ügyfelek, és mit kell tudniuk a vásárláshoz.

Ezután végezz ötletbörzét a marketingcsapattal, hogy meghatározzátok a még nem érintett témákat, valamint a különböző tartalmi stratégiákat, amelyekkel elérhetitek a célközönséget. 

Kutatási eszközök használata 

A különböző tartalomtípusokhoz különböző kutatási eszközöket is használhatsz, hogy részletesebb információkat találj, amelyek jobb eredményeket fognak eredményezni.

A megfelelő kulcsszókutató eszköz segíthet sikeres tartalmi stratégia kialakításában és a SEO– és PPC-kampányokhoz megcélzandó kulcsszavak megtalálásában.

Tartalmi ötletelés

Az ötletelés és a kulcsszavak kiválasztása után végezz  témakutatást, amely megmutatja a kapcsolódó témákat, a közelmúltban megjelent szalagcímeket és az emberek által a keresőmotorokban feltett kérdéseket. Ez segíthet abban, hogy finomhangold azokat a területeket, amelyekre összpontosítani szeretnél, és hogy az év mely időszakaiban érdemes ezekre a témákra összpontosítanod.

Sakkjátszma fa bábukkal

Konkurencia kutatás

Találhatsz olyan témákat, amikkel foglalkozni szeretnél, de mi van, ha a versenytársaid már írtak róluk?

A SemRush Keyword Gap eszközben például összehasonlíthatod vállalkozásod weboldalát egy másikkal, és megnézheted, hogy ők hogyan rangsorolnak különböző kulcsszavakra a tiéddel szemben. 

Végezz tartalmi auditot

Egy tartalmi audit elvégzése segíthet annak a meghatározásában, hogy mit és mikor tegyél közzé a közönség legjobb szintű bevonása érdekében. Nézd meg a közösségi média analitikáját olyan forrásokból, mint a Twitter Analytics, vagy a Semrush Content Audit eszköze.

A Content Audit eszköz elemzi a webhelyeden meglévő oldalakat, és javaslatot tesz arra, hogy mit kellene átírnod, frissítened vagy teljesen eltávolítanod; ez a meglévő tartalmak felhasználásával előnyt jelenthet a tartalomkészítési ötletekhez.

Válaszd ki a közösségi média csatornákat

Győződj meg róla, hogy tisztában vagy a célközönségeddel, és azzal, hogy a demográfia szerint melyik közösségi médiaplatformokon célozhatod meg őket a legjobban.

Trendek figyelése

A tartalmaid vagy versenytársaid auditálása után akarva-akaratlanul elkezded észrevenni a trendeket. Használd fel ezeket az információkat a naptárad elkészítéséhez. Jegyezd fel a tartalom témáját, időpontját és napját, valamint azt, hogy a tartalom mely platformokon teljesített a legjobban.

Részfolyamatok azonosítása

Határozd meg a tartalomkészítési folyamat minden egyes lépését, mielőtt eljutsz a közzétételig, minden típusú tartalom esetében, amelyet létrehozol. Ez hasznos, ha szabadúszó vagy, de nagyobb szervezetek esetében gyakorlatilag elengedhetetlen, mert ahhoz, hogy a tartalom elérje a publikálást, előfordulhat, hogy előtte több szakaszon is át kell mennie.

Miután meghatároztad, írd be ezeket a szakaszokat a tartalom naptárába, és tüntesd fel az egyes lépésekért felelős személy nevét.

Dönts a közzétételi ütemtervről

A tartalmi auditálás és az elemzési adatok alapján meghatározható, hogy milyen gyakran tegyél közzé tartalmat, ezáltal növelve a célközönséggel való elköteleződés szintjét.

Gondolkodj el egy tartalomkönyvtár létrehozásán

A marketingcsapatok számára érdemes az összes médiát egy Dropbox, Google Drive vagy belső adatbázis-kapcsolaton keresztül elérhető tartalmi könyvtárban tartani. Ez megkönnyítheti mindenki életét, amikor a tartalom közzétételre való előkészítéséről van szó. 

Ne feledd az örökzöld tartalmakat

Legyen olyan tartalom is beütemezve, amely nem korlátozódik egy adott dátumra vagy időpontra, hanem időtálló. Ez olyankor különösen hasznos lehet, ha esetleg csúszásban vagytok.

Közzététel

A munkafolyamatra vonatkozó tartalommarketing-stratégia kialakítása után azt is figyelembe kell venned, hogy kinek kell jóváhagynia a posztokat a közzététel előtt. Ebben az esetben hasznos lehet, ha a naptárban van egy irányelvekre vonatkozó rész, hogy a folyamatok és hasznos források egy könnyen elérhető helyen legyenek.

Ha a közzétételről van szó, fontold meg, hogy olyan naptárat válassz, amely rendelkezik ütemezési funkcióval, hogy ne kelljen kézzel végezned. A közösségi tartalmak ütemezéséhez a Social Media Poster lehetővé teszi, hogy az Instagramon és a Facebookon, valamint a Twitteren és a Pinteresten is közzétehess és ütemezhess tartalmakat üzleti oldalaid számára.

A közösségi média tartalom naptár legjobb gyakorlati tippjei

Tartalom naptár. Lehet hallottál már róla, de hogy készítheted el? Mikre érdemes odafigyelned és milyen eszközökhöz nyúlhatsz? Cikkünkből kiderül!

Részlet az áprilisi social media tartalom naptárunkból

Kerüld ugyanazon tartalom újraposztolását!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy pontosan ugyanazt a szöveget használod az egyes platformok posztjaiban; a közönség mindenhol más, és ahhoz, hogy minden egyes közönséget elérj, különböző megfogalmazásmódra van szükség. 

Gyakori közzététel

A gyakori posztolás ütemezése a közösségi média csatornákon a tartalom naptárban fontos a márka láthatósága és az ismertség növelése szempontjából. De milyen gyakran érdemes posztolnod? Ennek egy része a saját analitikától függ. A Sprout Social ajánlásai alapján:

 • Facebook – naponta 1-2 alkalommal
 • LinkedIn – heti 1-2 alkalommal
 • Twitter – naponta 2-10 alkalommal
 • Instagram – napi 2-5 alkalommal
 • Pinterest – napi 3-15 alkalommal

Legyél rugalmas

A közösségi tartalom naptáradat nem szabad merev dolognak tekinteni. Legyen rugalmas az esetleges utolsó pillanatban bekövetkező változások vagy a váratlan trendek miatt.

A legjobb tartalom naptár sablonok és eszközök

Egy naptár eszköz, alkalmazás vagy bővítmény a tartalomkezelő rendszereden belül megkönnyítheti és hatékonyabbá teheti a tartalom naptár létrehozásának folyamatát. Minden naptáreszköznek más-más előnyei vannak. Egyesek kész tartalom naptár-sablonokat biztosítanak, vagy rendelkeznek néhány részben elkészített tartalom naptár-sablonnal. Ettől függetlenül előzetesen fontold meg a következő kérdéseket:

 • Mi a legfontosabb funkció, amivel rendelkeznie kell? Pl. az előrehaladás nyomon követése, fájlok megosztása, megjegyzések készítése stb. 
 • Mennyire egyszerű a használata?
 • Mennyire könnyű az embereknek megtalálni és használni az általad választott naptár eszközt (szabadúszókra és vállalatokra egyaránt alkalmazható)?
 • Kényelmes?
 • A naptár tartalmazhat vizuális tartalmakat és közösségi média frissítéseket?

Az alábbiakban a legjobb naptár eszközök, pluginok és platformok közül válogatunk, amelyekkel a tartalomkészítést a következő szintre emelheted:

Google Sheets

A bevált és megbízható Google Sheets-szel szuperül összeállítható egy hatékony és könnyen megosztható közösségi média- vagy tartalom naptár.

WordPress tartalom naptár 

Ez a bővítmény egy ingyenes bővítmény a WordPressben, amely a kisebb csapatok számára hasznos. A bejegyzések szerkeszthetők a naptárból, és tartalmaz egy praktikus drag and drop funkciót az ütemezési változások befogadására.

Semrush marketing naptár

Ez a több eszközt tartalmazó naptár beépített feladat menedzsmenttel rendelkezik, és könnyen integrálható más Semrush eszközökkel. A naptárban feltérképezheted a kampányok összes műveletét és folyamatát, és ez lehetővé teszi a csoportos együttműködést.

Excel

Úgy gondoljuk ezt senkinek nem kell bemutatnunk. Kevésbé színes és interaktív, de annál inkább hasznos.

Evernote

Ez a jegyzetelő alkalmazás testreszabható sablonokkal rendelkezik, amelyek a csapat és a kampány igényei szerint alakíthatók. 

Trello

Ennek az eszköznek az ingyenes verziója lehetővé teszi, hogy releváns jegyzeteket és linkeket adjon hozzá, és naptárnézet-kiegészítővel is rendelkezik. Feladatok, bejegyzések hozzáadása és az előrehaladás nyomon követése egyszerű a tábláin keresztül, és kiválóan alkalmas a csoportos együttműködésre.

Asana

Az Asana tartalom naptár lehetővé teszi, hogy különböző naptár nézeteket használjon, így külön-külön megtekintheti a személyes feladatlistáját, a projekteket és a csapat projekteket. Tartalomszűrést is tartalmaz bármely projektben, így gyorsan azonosíthatja a tartalmi prioritásokat vagy a jóváhagyási státuszokat.

Végszó

Akár saját marketingstratégiát szervezel, akár egy nagy marketingcsapat tagja vagy, egy tartalom naptár segít abban, hogy hatékonyabban használd az idődet. A szervezettebb és összehangoltabb működés pedig csak pozitív előnyökkel járhat.

Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket, és ha kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, vagy esetleg szükségetek lenne tartalom naptárra (vagy egyéb tevékenységre), bátran keressetek minket

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Megosztás