Tartalomjegyzék

Technikai SEO-val foglalkozó szemüveges férfi kockás ingben
7 perc /

Technikai SEO- minden, amit tudni érdemes

Tartalomjegyzék

Fontos, hogy a tartalmaid ne csak az emberek, hanem a keresőmotorok számára is olvasható legyen. Nem kell, hogy mély technikai ismeretekkel rendelkezz ezekről a fogalmakról, de hasznos, ha tisztában vagy ezeknek az eszközöknek a működésével.

Nézzük mit érdemes tudni a technikai SEO-ról és hogy hogyan javíthatod azt!

SEO felirat fakockákból kirakva

Mi a technikai SEO?

A technikai SEO annak biztosítása, hogy egy weboldal megfeleljen a modern keresőmotorok technikai követelményeinek a jobb organikus helyezések elérése érdekében. A technikai SEO fontos elemei közé tartozik a crawler, az indexelés, a renderelés és a weboldal felépítése.

Miért fontos a technikai SEO?

A világ legmegragadóbb, legátgondoltabb tartalmát készíthetnéd a weboldaladon – olyan tartalmakat, amelyek az alkalmi felhasználókat azonnal vásárlókká alakítják. De ha a keresőmotorok nem tudják megfelelően átböngészni és indexelni a webhelyedet, akkor erőfeszítéseid kárba vesznek. Ezért fontos a technikai SEO. 

Gondolj erre úgy, mintha egy házat próbálnál eladni. Lehet a belső tér pompás (tartalom), de ha a burkolat leesik (rossz programozás) vagy a házad tele van vezetékekkel, amelyek a semmibe vezetnek (törött linkek), a ház nem fog átmenni az ellenőrzésen (Google-botok), és kétséges, hogy eladható lesz (elég jól rangsorolva ahhoz, hogy a felhasználók megtalálják). 

Ahhoz, hogy megnézd, hogyan teljesít meglévő webhelyed a technikai SEO területén, átfogó technikai SEO auditot kell végezned. 

A legalapvetőbb szinten a Google-nek és más keresőmotoroknak képesnek kell lenniük megtalálni, feltérképezni, renderelni és indexelni a webhelyeden található oldalakat.

Még ha a Google indexeli is a webhelyed összes tartalmát, ez nem jelenti azt, hogy a munka befejeződött.

Ahhoz ugyanis, hogy webhelyed teljes mértékben optimalizált legyen a technikai SEO szempontjából,a webhely oldalainak biztonságosnak, mobilra optimalizáltnak, duplikált tartalomtól mentesnek, gyorsan betöltődőnek… és még ezer más dolognak kell lennie, melyek mind a technikai optimalizáláshoz tartoznak.

Ez nem azt jelenti, hogy a technikai SEO-nak tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy rangsorolj. 

Azonban minél könnyebbé teszed a Google számára a tartalom elérését, annál nagyobb esélyed van a rangsorolásra.

Példa a technikai SEO-ra

A technikai SEO egyik példája a strukturált adatok felépítése, amik a webhelyed leírását jelentik egy olyan nyelven, melyet a keresőmotorok felismernek. A strukturált adatszótár legelismertebb típusa a schema markup. 

A legtöbb nagy keresőmotor egy szabványosított struktúrára támaszkodik a webhelyek esetében. Ennek a struktúrának rendezettnek kell lennie, hogy a keresőmotorok a lehető legrelevánsabb és alaposabb találatokat adhassák a keresőknek. Ezért a strukturált adatok a technikai SEO egyik fontos példája. 

Egy másik példa a technikai SEO-ra az XML oldaltérkép készítése az oldalad számára. A technikai SEO-stratégia kialakításának első fontos lépése a webhely megfelelő beállítása, hogy minden oldal úgy működjön, ahogyan kell. A Google (és más keresőmotorok) átnézik ezt a fájlt, hogy jobban megértsék webhelyét.

Szerszámok

Hogyan javíthatod a technikai SEO-t?

A technikai SEO nem csak  feltérképezésből és indexelésből áll. Ahhoz, hogy javítsd webhelyed technikai optimalizáltságát, az alábbiakat figyelembe kell venned:

 • Javascript
 • XML sitemaps
 • A webhely felépítése
 • URL-szerkezet
 • Strukturált adatok
 • Vékony (thin) tartalom
 • Duplikált tartalom
 • Hreflang
 • Kanonikus címkék
 • 404-es oldalak
 • 301-es átirányítások

Oldalszerkezet és navigáció

A webhely struktúrája az „1. lépés” minden technikai SEO kampányban.

Először is, sok feltérképezési és indexelési probléma a rosszul megtervezett webhely szerkezet miatt történik. Másodszor, a webhelyszerkezeted minden másra hatással van, amit a webhelyed optimalizálása érdekében teszel… az URL-címektől kezdve a webhelytérképeden át a robots.txt alkalmazásáig, hogy a keresőmotorokat bizonyos oldalakról letiltsd.

A lényeg itt a következő: egy erős struktúra minden más technikai SEO feladatot sokkal könnyebbé tesz.

Lépésekre bontva:

Használj lapos webhely szerkezetet

A webhelyszerkezeted az, ahogyan a webhelyed összes oldala szerveződik.

Általában olyan struktúrát szeretnél, amely „lapos”. Más szóval: webhelyed oldalainak mindegyike csak néhány linkre legyen egymástól.

Miért fontos ez?

A lapos struktúra megkönnyíti a Google és más keresőmotorok számára, hogy a webhely oldalainak 100%-át feltérképezzék.

Ez nem nagy dolog egy blog vagy egy helyi pizzéria weboldala esetében. De egy 250 ezer termékoldalt tartalmazó webhely esetében? A lapos struktúra NAGY dolog.

Más szóval, nem akarsz egy olyan oldal felépítést amely rendezetlen struktúrájú, „árva oldalakat” hoz létre (olyan oldalakat, amelyekre semmilyen belső hivatkozás nem mutatnak)

Emellett megnehezíti az indexelési problémák azonosítását és javítását.

A Semrush Site Audit funkciója segíthet áttekinteni webhelyed szerkezetét.

Ez hasznos, azonban ha jobb képet szeretnél arról, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az oldalaid, nézd meg a Visual Site Mapper-t. Ez egy ingyenes eszköz, amely interaktív módon mutatja be webhelyed felépítését.

Konzisztens URL-szerkezet

Nem kell túlgondolni az URL-szerkezetet. Különösen, ha kis webhelyet (például blogot) üzemeltetsz. Ennek ellenére fontos hogy URL-címek következetesek legyenek és logikus szerkezetet kövessenek. Ez valóban segít a felhasználóknak abban, hogy megértsék, „hol” vannak az oldaladon. Ha pedig az oldalak különböző kategóriákba vannak sorolva, a Google extra kontextust kap az adott kategóriába tartozó egyes oldalakról.

Breadcrumbs navigáció

Nem titok, hogy a breadcrumbs navigáció szuper SEO-barát.

Ez azért van, mert a breadcrumbs automatikusan belső hivatkozásokat ad a webhely kategóriákhoz és aloldalakhoz, ami segít megszilárdítani a webhely felépítését.

Arról nem is beszélve, hogy a Google az URL-eket kenyérmorzsaszerű navigációvá alakította át a SERP-kben.

Két sárga kéz egymásra mutat rózsaszín háttérrel

Lekérdezés, renderelés és indexelés

Indexelési problémák kiszúrása

Az első lépés az, hogy megkeresd azokat az oldalakat a webhelyeden, amelyeket a keresőmotorok pókjai nehezen tudnak feltérképezni.

Íme 3 módszer erre:

Lefedettségi jelentés

Ez a Google Search Console-ban található „Coverage Report” (lefedettségi jelentés).

Ez a jelentés tájékoztat arról, ha a Google nem tudja teljes mértékben indexelni vagy megjeleníteni azokat az oldalakat, amelyeket indexelni szeretne.

Screaming Frog

A Screaming Frog nem véletlenül a világ egyik leghíresebb audit eszköze!

Miután kijavítottad a Coverage Reportban szereplő problémákat, érdemes futtatni egy teljes feltérképezést a Screaming Froggal.

Belső link a „mély” oldalakhoz

A legtöbb embernek nem okoz gondot a honlap indexelése.

A mély oldalak (a főoldalról csak sok linken keresztül elérhető oldalak) azok, amelyek általában problémákat okoznak.

A lapos szerkezet általában megakadályozza, hogy ez a probléma egyáltalán felmerüljön. Végül is a „legmélyebb” oldalad csak 3-4 kattintásra lesz a nyitó oldaladtól.

Akárhogy is, ha van egy bizonyos mély oldal vagy oldalcsoport, amelyet indexelni szeretnél, semmi sem jobb, mint egy jó öreg belső link az adott oldalra.

Különösen akkor, ha az oldal, ahonnan linkelsz, nagy tekintéllyel rendelkezik, és állandóan feltérképezik.

XML-térkép használata

A mobil-első indexelés és az AMP korában a Google-nek még mindig szüksége van XML sitemap-re, hogy megtalálja webhelyed URL-jét? Igen. Sőt, a Google egyik képviselője nemrég azt nyilatkozta, hogy az XML sitemapok a „második legfontosabb forrás” az URL-ek megtalálásához.

Ha duplán szeretnéd ellenőrizni, hogy az oldaltérkép minden rendben van-e, látogass el a Search Console „Sitemaps” funkciójához.

GSC „Inspect”

Egy URL-cím a webhelyeden nem indexelődik? Nos, a GSC Inspect funkciója segíthet a dolgok végére járni.

Nem csak azt mondja meg, hogy miért nem indexelik az oldalt…

Vékony és duplikált tartalmak

Ha egyedi, eredeti tartalmat írsz a webhelyed minden oldalára, akkor valószínűleg nem kell aggódnod a duplikált tartalom miatt.

Ez azt jelenti, hogy a duplikált tartalom technikailag bármely webhelyen előfordulhat… különösen, ha a CMS-ed ugyanannak az oldalnak több változatát hozta létre különböző URL-címeken.

És ugyanez a helyzet a vékony tartalmakkal is: a legtöbb webhely esetében ez nem jelent problémát. De árthat a webhely általános rangsorolásának. Érdemes tehát megtalálni és kijavítani.

Használj SEO Audit eszközt a duplikált tartalom megtalálásához

Van két olyan eszköz, amely NAGYON jó munkát végez a duplikált és vékony tartalmak felkutatásában. Az első a Raven Tools Site Auditor.

Ez átvizsgálja webhelyed duplikált tartalom (vagy vékony tartalom) után kutatva, és tudatja veled, hogy mely oldalakat kell frissíteni.

A Semrush site audit eszköznek van egy „Tartalom minősége” szakasza is, amely megmutatja, ha a webhelye több különböző oldalon ugyanazt a tartalmat tartalmazza.

Az egyedi tartalommal nem rendelkező oldalak noindexelése

A legtöbb webhelyen lesznek olyan oldalak, amelyeken van némi duplikált tartalom.

És ez rendben is van. Ez akkor válik problémává, amikor ezeket a duplikált tartalmú oldalakat indexelik. A megoldás? Adja hozzá a „noindex” címkét ezekhez az oldalakhoz. A noindex tag azt üzeni a Google-nak és más keresőmotoroknak, hogy ne indexeljék az oldalt.

A GSC „Inspect URL feature” funkciójával ellenőrizheti, hogy a noindex tag helyesen van-e beállítva.

Add meg az URL-címed, és kattints a „Test Live URL” gombra.

Ha a Google még mindig indexeli az oldalt, akkor megjelenik egy „Az URL elérhető a Google számára” üzenet. Ami azt jelenti, hogy a noindex tag nincs megfelelően beállítva.

Ha azonban egy „Excluded by ‘noindex’ tag” üzenetet látod, akkor a noindex tag teszi a dolgát.

A feltérképezési költségvetéstől függően néhány nap vagy hét is eltelhet, amíg a Google újra feltérképezi azokat az oldalakat, amelyeket nem akarsz indexelni.

Használj kanonikus URL-címeket

A legtöbb duplikált tartalommal rendelkező oldalhoz hozzá kell adni a régi no index taget. Vagy a duplikált tartalmat egyedi tartalommal kell helyettesíteni.

De van egy harmadik lehetőség is: a kanonikus URL-ek.

Ezek tökéletesek az olyan oldalak számára, amelyek nagyon hasonló tartalommal rendelkeznek… az oldalak közötti kisebb eltérésekkel.

Tegyük fel például, hogy egy sálakat árusító weboldalt üzemeltetsz.

És van egy termékoldalad, amely csak a virágos sálakról szól.

Attól függően, hogyan van beállítva a webhelyed, minden méret, szín és variáció különböző URL-címeket eredményezhet, ami nem jó.

Szerencsére a kanonikus címke segítségével tudatod a Google-lel, hogy a termék oldalának egyszerű  változata a „fő”. Az összes többi pedig variáció.

Fehér alagút

Oldalsebesség

Az oldalsebesség javítása azon kevés technikai SEO-stratégiák egyike, amelyek közvetlenül befolyásolhatják webhelyed rangsorolását. Ez nem azt jelenti, hogy egy gyorsan betöltődő oldal a Google első oldalára repít.(Ehhez backlinkekre van szükséged).

De a webhely betöltési sebességének javítása jelentős mértékben növelheti az organikus forgalmat.

Inkább legyen egy lassú, jól kinéző oldal, mint egy gyors oldal szemcsés képekkel.

Ami a Google PageSpeed Insights-on elért eredményeinket rontja, de ha a webhely sebességének javítása az elsődleges prioritás, akkor mindent meg kell tenned, hogy csökkentsd az oldalad teljes méretét.

Weboldal méretének csökkentése

Egy oldal sebesség tanulmány azt mutatta, hogy az oldal teljes mérete jobban korrelált a betöltési idővel, mint bármely más tényező.

Tömörítheted a képeket, és az oldalt gyorsítótárba helyezheted, de ha az oldalaid hatalmasak, akkor sokáig fog tartani a betöltésük.

A technikai SEO ismerete és alkalmazása fontos, így mindenképp érdemes beleásni magatokat. Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket, és ha kérdésetek lenne, vagy segítségre lenne szükségetek, keressetek minket bizalommal

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás