weboldal keszites

Weboldal készítés

A weboldal fontossága 2023-ban: ezért elengedhetetlen a vállalkozások számára

Ha az általános weboldalak helyett inkább az érdekelne, hogy miként tudjuk targetáltan a magyar piac igényeit kielégíteni, akkor látogass el a weboldal készítés Budapesten aloldalunkra.

Tényleg szükséges 2023-ban egy weboldal? 

Felmerülhet benned az a kérdés, hogy vajon a weboldal készítés felesleg-e, hiszen a különféle social media felületeken (Facebook, Instagram, LinkedIn és társai) bármelyik cég sikeresen népszerűsítheti magát. Azonban a weboldal nemcsak arra jó, hogy terméket vagy szolgáltatást értékesíts és mutass be, hanem arra is, hogy egyfajta online névjegyed legyen.

Manapság az emberek ha egy céggel kapcsolatban információt szeretnének megszerezni, azonnal a weboldaluk után kezdenek el kutatni. Tény és való, hogy a social media felületeken is találhatunk információt, de nem annyira összeszedetten és strukturálva, mint egy weboldal esetében.

Miért nem elég csak a Facebook?

A Facebook mint platform tökéletes arra, hogy egy cég a brandjét népszerűsítse, illetve az adott szezonális akciókat posztok formájában szélesebb körben ismertesse. Viszont egy probléma van, amire senki nem gondol ezekkel kapcsolatban. Mégpedig az, hogy az információk nem struktúrálva és átláthatóan vannak feltéve.

A weboldalak esetében az tény, hogy egy felhasználó 3-5 másodperc után elhagyja az adott oldalt, ha nem találja meg azt az információt, amit éppen keres. Azonban ez nincsen másképpen egy Facebook oldalnál sem. Lehet, hogy rendszeresen posztolsz és odafigyelsz arra, hogy folyamatosan kapcsolatban maradj a követőiddel, de ebből nem következik az, hogy a keresett információ könnyen elérhető az új felhasználók számára.

A másik nagy előnye a weboldalaknak az az, hogy a te tulajdonod. Míg a Facebook és az egyéb social media platformok egyik napról a másikra eltűnhetnek a köztudatból, addig a weboldal és a tárhely, amire előfizettél és amit készítettél, a tiéd. A weboldal fájljait letöltheted, és ha a tárhely meg is szűnik, átviheted a tartalmaidat egy másik szolgáltatóhoz.

Milyen szerepeket lát el egy weboldal?

Mikor weboldal készítésen töprengsz, akkor első körben át kell gondold, hogy pontosan milyen szerepe is lesz a céged életében. 

Egy weboldalt ugyanis többféle módon lehet használni:

Cégedről csak a fontosabb információkat jeleníted meg, mint egy online névjegykártya.

Termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítesz.

Termékekről vagy szolgáltatásokról nyújtasz információkat.

Ügyfeleid számára egy időpontfoglaló rendszerként használod.

Ez csak pár példa a legnépszerűbb felhasználási formák közül. A weboldal készítés tehát igenis fontos a céged számára, hogy a jelenlegi és potenciális ügyfeleid, vásárlóid minél hamarabb és minél könnyebben megtalálják az általuk keresett információkat. 

Weboldal készítés - meghatározó elemek

Az alábbi pontokban összeszedtük neked, mire figyelj oda, ha weboldal készítésre adod a fejed. 

Használat

Az első lépésként fontos, hogy pontosan meghatározd, mire fogod használni a weboldalt. Sima céges oldal lesz? Esetleg webshop? 

Ezeket együtt, az első közös megbeszélésen mindig átbeszéljük és tisztázzuk annak érdekében, hogy a munkát a lehető legjobb formában tudjuk majd elkészíteni.

Úgy képzeld el ezt a kérdést, mintha azt kérdeznék tőled, hogy az autót, amit újonnan vásárolsz, milyen terepen szeretnéd használni. Nem mindegy, hogy egy városi autót viszel terepre vagy egy, a környezetnek megfelelőt. 

A havi forgalom mértéke

A forgalom meghatározása azért fontos, mert tudnunk kell, hogy az új weboldaladnak mennyi erőforrásra lesz szüksége ahhoz, hogy zökkenőmentesen ki tudja szolgálni a felhasználókat. A weboldal készítés folyamatának ez egy kulcsfontosságú lépése.

Nem kell aggódnod, ha nem tudsz pontos számot mondani, mivel a tárhely, amivel dolgozunk, fel van készítve arra, hogy egy esetleges megnövekedett látogató volumennél az erőforrást automatikusan tudja növelni. Így például egy nagyobb kampány esetében, azaz amikor hirtelen sok felhasználó érkezik a honlapra, a tárhely problémák nélkül tudjon működni.

Illetve ha előre jelzed nekünk, hogy egy nagyobb kampányra készülsz, akkor meg tudjuk tenni azokat az extra lépéseket, amik az esetlegesen felmerülő problémák ellen védenek.

Hány aloldal lesz rajta? Lesz-e blog? (funkciók)

A weboldal készítés első megbeszélésén részletesen átvesszük azt, hogy pontosan milyen igényeid is vannak. Ez egy kulcsfontosságú lépés a weboldal készítés folyamatában, mivel ez fogja nagyban meghatározni a weboldalad árát. 

Hogy megkaphasd az általad vágyott weboldalt, ahhoz az alábbi kérdésekre érdemes minél pontosabban válaszolnod:

Mi lesz az oldalam célja?

Hány oldalból fog állni?

Van-e elképzelésem arról, hogy a design milyen legyen? (minimalista, letisztult, fiatalos stb)

Van-e referencia oldal, ami tetszik nekem?

Van-e elképzelésem arról, hogy milyen színeket használjak?

Milyen funkciókat szeretnék az oldalba? (űrlap, hírlevél, webshopmotor, blogmotor, időpontfoglaló rendszer stb)

Ha válaszolsz a fenti kérdésekre, máris jobban kiismerheted az igényeidet, és ennek segítségével könnyebben fog a weboldal készítés folyamata végbe menni. Mivel mindjárt az elején te is láthatod, hogy milyen igényeid vannak a weboldal készítés kapcsán, ezáltal nem később fognak feljönni az újabb igények további fejlesztésre, amely a projekt költségét és időtartamát növelik.

Tartalomkezelő rendszer

Mielőtt beleugrasz a weboldal készítésbe, nézzük meg, hogy milyen rendszerekben szoktak weboldalakat készíteni 2023-ban. Először is vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség a CRM rendszerek és az egyedi fejlesztésű weboldalak között. 

A CRM rendszer egy már előre elkészített alap, amelybe nem kell teljesen nulláról elkészíteni a weboldalhoz szükséges fontos komponenseket. Az egyedi fejlesztésű oldalaknál pedig minden elemet a semmiből készítenek az ügyféligények alapján.

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől jobb vagy rosszabb az egyik? Az első szempont az, hogy a WordPress teljesen felhasználóbarát, és az esetek 90%-ában nem kell hozzá fejlesztő, ha valamilyen változást szeretnél eszközölni a honlapon. Ezzel szemben egy egyedi fejlesztésű oldalon oda vagy “láncolva” a fejlesztőhöz, mivel ha nem értesz a kódoláshoz, akkor nem fogod tudni saját magad véghezvinni a módosításokat.

CRM A CRM rendszerek és főleg a WordPress nagy előnye, hogy szinte minden igényre található egy bővítmény. Ez egyben jó is és rossz is, mivel mindig meg kell nézni, hogy az adott bővítményt ki és milyen módon készítette. Előfordulhatnak ugyanis kontár munkák, amik árthatnak a weboldalnak. Ez nagyjából az esetek 10 százalékában fordul csak elő, mivel a WordPress ügyel arra, hogy megbízható forrásból lehessen csak bővítményt feltölteni a bővítménytárba.

Egyedi fejlesztés

Ezzel szemben az egyedi fejlesztésű oldalaknál minden igényt nulláról fognak elkészíteni a fejlesztők, amely jóval időigényesebb és többe is kerül. Ez szintén lehet jó is és rossz is, mivel lehet, hogy drágább és hosszadalmasabb előállítani az adott funkciót, de legalább biztos lehetsz benne, hogy pontosan azt tudja, amire neked szükséged van.

Még felmerülhet benned az a kérdés, hogy szükséges-e neked egyedi fejlesztésű oldal. A szakmai válaszunk a legtöbb helyzetben az, hogy nem, ugyanis csak az esetek 20-30 százalékára igaz az, hogy az adott cégnek akkora és olyan egyedi igényei vannak, amiket már jobb egy fejlesztőcsapattal nulláról megépíteni. Egy kisebb cégnek azonban nincsen szüksége egy ekkora beruházásra, mivel az egyedi oldalak akár elérhetik a 10-20 millió forintos nagyságrendet is.

Design, branding elemek

Miután minden fontos elemet tisztáztál magadban a weboldal készítés kapcsán, akkor jöhet a következő feladat: design. A design kialakítása az ügyfeleidtől és felhasználóktól függ. Ha az ügyfeleid az idősebb korosztályba tartoznak, akkor fontos szempont a könnyű kezelhetőség és az egyszerű felépítés. Viszont ha az ügyfeleid a fiatalabb generációból kerülnek ki, akkor már sokkal fontosabb az, hogy az oldal letisztult és modern dizájnt kapjon.

Színek

Ezután jöhetnek a színek. Általában a design színeit az határozza meg, hogy a logóban milyen árnyalatok vannak jelen. Fontos, hogy maximum 2-3 szín legyen, ennél többet nincs értelme használni, mert így elkerülhető a zsúfolt érzet. 

Grafika

Utolsó lépésként pedig a grafikai elemeket kell kitalálni. Vannak-e egyedi készítésű ikonok az oldalhoz? Vannak-e saját készítésű képek a cégről, alkalmazottakról? Ha ezekre nem a válasz, akkor könnyedén lehet weboldal készítéshez jó minőségű stock fotókat találni az interneten havi pár dollárért. Ez igaz az ikonokra is.

Technikai felépítés, pluginok

A weboldal készítés utolsó fázisa pedig nem más, mint a megfelelő eszközök kiválasztása az oldal felépítéséhez. Itt jönnek képbe a weboldalt felépítő bővítmények. Ezek arra szolgálnak, hogy fogd-és-vidd módszerrel vizuálisan tudd megépíteni az oldalt. 

Képzelj el egy LEGO alapot, amelyre sok kis kockából tudsz megépíteni egy házat. Itt is ez a helyzet: a LEGO alap maga a WordPressen belül található téma, és a builderben lévő widgetek lesznek a kockák. Ezek segítségével egészen könnyen fel lehet építeni egy oldalt.

Viszont egy valamire figyelni kell. Az, hogy az eszköz könnyen használható, még nem azt jelenti hogy mindenki jól is használja. Weboldal készítéskor ugyanis nemcsak a design és funkcionalitás a fontos, hanem az oldal gyorsasága és optimalizáltsága is. Tehát építés közben át kell gondolni, hogy milyen eszközöket használsz milyen feladatra, és hogy az adott eszköz miként működik.

SEO

Sokan azonnali eredményeket szeretnének látni, és ez nincs máshogy, ha egy új oldal látogatottságáról van szó. Ezt persze el tudjuk érni rövid távon fizetett hirdetésekkel, viszont mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy egy kis energiabefektetéssel organikusan (ingyen) tudsz látogatókat szerezni az oldaladra?

Igen, ez az eszköz pedig nem más, mint a SEO (keresőoptimalizálás). A SEO lényege, hogy kulcsszavak alapján minőségi tartalmakat készítsünk. Magának a folyamatnak a megtérülése legalább 3-6 hónapot vesz igénybe, de hosszú távon gondolkodva jobban megéri, mint a fizetett hirdetés.

Sokan azt gondolják, hogy kidobott pénz, de maguk a cégek sem 1-2 évre terveznek előre, majd aztán bezárják kapuikat. Persze jogosan felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis ki fogja elolvasni ezt a sok hosszú tartalmat az oldalon. Talán meglepő lehet, de akiknek készülnek a cikkek, azok igenis elolvassák, és nagyra értékelik őket. Ezek a tartalmak ugyanis nemcsak a Google-nek készülnek, hanem a potenciális ügyfeleknek is.

Így lesz látványos és professzionális weboldalad

Hogy egy pontosabb képet kapj, mivel is foglalkozunk, és milyen feladatokat bízhatsz ránk, olvasd el a csomagajánlatainkat:

Weboldal készítés

Weboldal kezelési havi support

Szövegírás

SEO

Hírlevélküldő rendszerek kezelése és készítése

Weboldal készítés

Legyen szó céges weboldalról, landing oldalról vagy webshopról, minden területen tudunk neked segíteni. Nemcsak az oldalt építjük fel, de segítünk a struktúra kialakításában, ezáltal az ügyfeleid kényelmesen tudnak majd navigálni az oldaladon. Ezen felül gondosan ügyelünk a technikai SEO beállításokra is, így oldalad mindig fel lesz készítve a jövőbeni SEO munkára.

Nem engedjük el a kezed az oldal befejezésekor. A havi support órák keretein belül frissen tartjuk az oldalad, illetve elvégezzük az általad kért feladatokat. Neked nem kell aggódnod, ha nincs időd az új oldaladdal foglalkozni, mi ezt megtesszük helyetted.

Weboldal kezelési havi support

Mit is takar a havi support szolgáltatásunk? Az oldal nagysága és a havi teendők alapján meghatározunk egy havi fix óraszámot, amely keretében elvégezzük az általad kért feladatokat. Minden héten egyszer frissítjük az oldalad, hogy az naprakész legyen, és ne maradjanak betörési lehetőségek a nem frissített bővítmények miatt.

Szövegírás

Ha nincsen időd vagy tudásod céged weboldalához szöveget írni, akkor nyugodtan bízd ránk ezt a feladatot. Sokszor megkaptuk a kérdést, hogy: “A cégünk speciális területen dolgozik, amelyhez szaktudás kell. Biztosan meg tudjátok írni a szöveget?” Erre a válaszunk minden esetben az, hogy igen. Technikai szövegíróink gyorsan és hatékonyan utánajárnak a témának, és a szakkifejezéseket precízen használva tudnak komplex szövegeket írni.

Nemcsak az oldal szövegezését vállaljuk, de igény esetén profi blogbejegyzéseket is készítünk ügyfeleink számára. SEO szolgáltatásunk keretein belül rendszeresen írunk az oldaladra olyan szövegeket, amik edukatívak és szakmaiak.

SEO

SEO szolgáltatásunk egyik fontos lépése, hogy elvégzünk egy, a te szakterületedre fókuszált kulcsszókutatást, és ez alapján készítünk egy éves tartalomtervet. Ezt követően a szövegíróink rendszeresen írják ezeket a tartalmakat, és töltik fel azokat a weboldalad blog aloldalára.

A weboldal készítésnél ezen a ponton jönnek képbe a technikai SEO beállítások. Mivel már alapból úgy építettük fel az oldalt, hogy az alapok megvannak, így ennek köszönhetően gördülékenyen tud elkezdődni a munka SEO szempontból is.

Hírlevélküldő rendszerek kezelése és készítése

Szeretnéd ügyfeleidet közvetlenül elérni egy másik csatornán keresztül is? Tökéletes megoldás erre az email marketing. Teljes körű szolgáltatásunkban létrehozzuk neked az email marketing rendszered, és rendszeresen készítünk hírleveleket ügyfeleid számára.

Ha már rendelkezel ilyen automatizmussal, akkor azt auditáljuk, és javaslatokat teszünk a rendszer fejlesztésére, majd átvesszük a fiók kezelését.

Így néznek ki a munkafolyamataink

Hogyan is néz ki a munka velünk a weboldal készítéskor? Minden ügyfelünkhöz tartozik egy projektmenedzser, aki tartja a kapcsolatot az ügyféllel és a szakemberrel.

Első lépés

Első lépésben egy online meeting keretein belül megbeszéljük az oldal kapcsán felmerülő összes kérdést. Egy általunk készített checklist alapján végigmegyünk az árajánlat miatt fontos kérdéseken. Illetve itt te is bátran kérdezhetsz a folyamatokról és a technikai részletekről.

Második lépés

Második lépésben készítünk neked egy mindenre kitérő ajánlatot, amelyben tételesen lebontva láthatod a szolgáltatásokat. Ezen a ponton módosíthatod az árajánlatot, tehát kivehetsz és/vagy hozzáadhatsz bármilyen csomagelemet.

Harmadik lépés

Harmadik lépésben pedig szervezünk egy úgynevezett kick-off callt, ahol találkozhatsz a szakembereinkkel. Itt minden még felmerülő kérdést felteszünk, illetve ha neked is lennének további észrevételeid, akkor azt is megoszthatod.

Negyedik lépés

Ezen a ponton pedig elkezdődik a valós munka. Első körben keresünk neked 3 darab template-et, ami alapján aztán dolgozni kezdünk. Ezek teljes mértékben átalakíthatóak.

Meghatározzuk a weboldal struktúráját. Hány aloldal lesz? Az adott szakaszok az aloldalon belül hogyan helyezkednek el? A CTA-k hol legyenek, és hova vigyenek el? Összefoglalva, itt az oldal alapját tervezzük meg ,illetve azt, hogy a felhasználó miként jut el A-ból B-be.

Ha ez a kettő végleges, akkor elkészítjük ezt a vázat, majd segítségével megcsináljuk az 1.0-ás verziót. Ha kérsz szövegírást, vagy ha rendelkezel saját szövegekkel, akkor ennél már a szöveg első verziója is megtalálható.

Ötödik lépés

Ezután elküldjük neked mind az oldalt, mind pedig a szövegeket, és ha van valamilyen kérésed a kettő kapcsán, akkor azt elkészítjük. A módosítás után az így létrejött 2.0-ás verziót újra elküldjük neked. Ezt követően már nem szokott több módosítási körre sor kerülni.

Hatodik lépés

Utolsó lépésben pedig az oldal élesítése, majd a support elindulása következik. A mi saját tárhelyünkön építjük fel és élesítjük az oldalad. Mindezek mellett készítünk egy videós tutorial csomagot, ami alapján akár te is tudod módosítani az újonnan elkészült oldalad.

A kommunikációs folyamataink

Mivel online térben dolgozunk, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően kommunikálni tudjunk a kollégákkal a projektek kapcsán. Erre a Discord nevezetű szoftvert használjuk. Minden projektnek van egy úgynevezett csatornája, ahol átláthatóan és visszakövetheően tudunk kommunikálni az adott feladatokról vagy éppen a felmerülő kérdésekről.

discord chat
Forrás: Discord.com

A projektek elszámolhatóságához a ClickUp nevezetű szoftvert használjuk, amely arra is szolgál, hogy az adott projekt kapcsán mérni tudjuk, mennyi munkaóra lett felhasználva. Weboldal készítéskor ez különösen fontos, mivel ez alapján látjuk, hogy az árajánlatban szereplő munkaóra és a tényleges munkaóra mennyire tér el.

Dokumentumaink tárolására és kezelésére a Google Drive szoftverét alkalmazzuk, ami több szempontból is hasznos. Itt ugyanis közös tárolóhelyet alakíthatunk ki, amihez te is hozzáférhetsz, így láthatod a készülő elemeket. A másik fontos előnye a Google Docs, amely a Word dokumentum mása. Azért szeretjük, mert a kész szövegekben könnyen lehet módosításokat véghezvinni, amelyekre mindkét fél ráláthat és jóváhagyhat.

Discord logo
Clickup logo
Google Drive logo

Rólunk mondták

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ha neked olyan online marketing ügynökségre van szükséged, amely maximálisan támogatja a növekedést és fejlődést, akkor a mi csapatunk az, amit keresel.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Igen, kapni fogsz mindkettőhöz. A weboldal készítés végén kreálunk egy felhasználót a weboldalhoz, illetve ha igényed van rá, akkor a tárhelyhez is.

Minden weboldal készítés végén egy komplett videós tutorialt kapsz arról, hogy a weboldalon miként tudsz szöveget módosítani és képeket cserélni. Ha nagyobb munkára lenne szükséged, egy munkanapnál később soha nem szoktunk reagálni a kérésekre.

Persze! Havi support óráink keretein belül frissítjük az oldalad, blog bejegyzést töltünk fel, illetve ha ezekbe az órákba belefér, akkor kisebb fejlesztéseket végzünk el.

Igen! Az első közös meetingen átbeszéljük az igényeidet, és ha szeretnéd, akkor komplett weboldal szöveget tudunk neked írni. Ne aggódj, ha a céged komplex témával foglalkozik, technikai szövegíróink felveszik a fonalat a cégeddel kapcsolatban, és annak hangévtelében és megfelelő szakmai szövegezéssel készítik el a weboldal tartalmát.

Ne aggódj, tárhelyünkön napi mentés készül a weboldaladról, így ha véletlenül leáll az oldal vagy az oldal felépítése megváltozik, akkor azt egy kattintással vissza lehet állítani a régi állapotába.

Nem. Minden fejlesztést vagy kérést átbeszélünk, majd ezek alapján meghatározzuk, hogy mennyi óraszám szükséges a munkához, ezt az adatot pedig kiküldjük neked. A munkát csak azután kezdjük el, ha te mindent jóváhagytál, köztük az árazást is.

Nem muszáj, viszont csak így tudjuk biztosítani azt, hogy az oldalad gyors és biztonságos lesz. Ha esetleg attól félnél, hogy teljesen elzárjuk előled az oldalad, akkor megnyugtatunk, igény esetén nagyon szívesen adunk hozzáférést a tárhelyhez.

Igen, természetesen. Az első megbeszélésen ha jelzed ezt, akkor az általad meghatározott domain nevet regisztráljuk, és így élesítésnél ezen a domainen fog bejönni az oldalad.

Ha más kérdésed lenne,
tedd fel bátran!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Megosztás